Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Sójou proti rakovině prsu

Sójou proti rakovině prsu

Každé osmé ženě hrozí riziko rakoviny prsu – přestože touto chorobou mohou onemocnět i muži, u žen je přibližně stokrát častější. Nejnovější americký výzkum ukázal, že pravidelná konzumace sóji v dětství může riziko výskytu rakoviny výrazně snížit.
3. 5. 2009 | Autor: redakce Apetitu

Studie, kterou provedl americký Institut pro výzkum rakoviny, prokázala, že Američanky asijského původu (výzkumu se zúčastnily Američanky čínského, japonského a filipínského původu) jsou méně ohroženy rizikem onemocnění rakovinou prsu, protože v dětství konzumovaly velké množství sóji.

Vedoucí výzkumu Regina Zieglerová prohlásila: „Historicky je výskyt rakoviny prsu mezi Američankami čtyřikrát až sedmkrát vyšší než mezi obyvatelkami Číny či Japonska. U Asiatek, které žijí v USA již několik generací, je však výskyt rakoviny prsu stejně četný jako u ostatních Američanek. Bylo tedy zřejmé, že se nejedná o genetický faktor, a my jsme se snažili naším výzkumem identifikovat, o jaký faktor jde.“

Studie, které se zúčastnilo přes 1500 Američanek, ukázala, že je tímto faktorem konzumace sóji. Zvýšený příjem sóji v dětství (jednou či víckrát v týdnu) snižuje výskyt rakoviny prsu o 58 procent, konzumace sóji v období adolescence a dospělosti snižuje riziko o 25 procent. Sója totiž obsahuje isoflavony, které podle předchozích výzkumů brání bujení rakovinotvorných bu­něk.

Tip Apetitu: chraňte svou dceru před rakovinou prsu a uvařte jí tyto zdravé lasagne se sójanézou.

REKLAMA

Přidat komentář