Studie, kterou provedl americký Institut pro výzkum rakoviny, prokázala, že Američanky asijského původu (výzkumu se zúčastnily Američanky čínského, japonského a filipínského původu) jsou méně ohroženy rizikem onemocnění rakovinou prsu, protože v dětství konzumovaly velké množství sóji.
Vedoucí výzkumu Regina Zieglerová prohlásila: „Historicky je výskyt rakoviny prsu mezi Američankami čtyřikrát až sedmkrát vyšší než mezi obyvatelkami Číny či Japonska. U Asiatek, které žijí v USA již několik generací, je však výskyt rakoviny prsu stejně četný jako u ostatních Američanek. Bylo tedy zřejmé, že se nejedná o genetický faktor, a my jsme se snažili naším výzkumem identifikovat, o jaký faktor jde.“
Studie, které se zúčastnilo přes 1500 Američanek, ukázala, že je tímto faktorem konzumace sóji. Zvýšený příjem sóji v dětství (jednou či víckrát v týdnu) snižuje výskyt rakoviny prsu o 58 procent, konzumace sóji v období adolescence a dospělosti snižuje riziko o 25 procent. Sója totiž obsahuje isoflavony, které podle předchozích výzkumů brání bujení rakovinotvorných buněk.
Tip Apetitu: chraňte svou dceru před rakovinou prsu a uvařte jí tyto zdravé lasagne se sójanézou.
Přidat komentář