Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Čokoládové pohlazení v podobě lávového dortíku

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku začne téct lesklá, krémová, pomalu se táhnoucí čokoládová hmota. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných také jako fondán. V našem článku vám prozradíme nejen to, kdo lávový dortík vymyslel, ale i postup, díky kterému si tuto světově proslulou čokoládovou delikatesu budete moci připravit u vás doma.
25. 2. 2021 | Autor: Sabina Jarošová

Kdo jako první připravil lávový dortík?

Podle jedné verze dezert objevil kuchař Jean-Georges Vongerichten. Ten tvrdí, že lávový dortík vznikl vlastně omylem, a to v roce 1987, kdy se kuchař chystal vyrobit mini čokoládové dorty, ale když je vytáhl z trouby, zjistil, že jsou nedopečené. Po rozkrojení z dortu vytékala čokoláda. Kuchař i přesto dort servíroval a sklidil nečekaně velký úspěch. Jelikož vytékající čokoláda připomínala kuchaři lávu, začal mu říkat lávový dort a od té doby je tato delikatesa na světě. Tvrzení Jeana-Georgese Vongrichtena vyvrací francouzský cukrář Jacques Torres, podle kterého lávový dort vznikl mnohem dříve, a to v roce 1981 pod rukama francouzského šéfkuchaře Michela Brase, který se nechal inspirovat pohledem na své děti popíjející horkou čokoládu na lyžařském zájezdu. Ve své restauraci ve francouzském Laguiole pak vytvořil svůj „Chocolate Coulant“ neboli „tekutý dort“.

Komu tedy můžeme připisovat vynález lávového dortíku s jistotou nevíme, ať je to tak či onak, víme jistě že vznikl pod rukama francouzského kuchaře.

Čokoládový fondán s ostružinami

Dezert, nad kterým zajásají nejen všichni čokoholici. Je snad něco lepšího než horká tekutá čokoláda?

Jak si připravit lávový dortík doma?

Možná se vám zdá, že vzhledem k tekutému vnitřku nebude příprava lávového dortíku nic snadného. Opak je však pravdou. Základní recept je velmi jednoduchý, bude vám stačit pět základních ingrediencí a pár minut.

Připravte si 110 g másla + na vytření formy, 2 vejce, 2 žloutky, 60 g cukru, 100 g kvalitní čokolády a 2 lžíce moukyMáslo společně s čokoládou rozpusťte ve vodní lázni. Vejcežloutky a cukr vyšlehejte do husté a nadýchané pěny. K této směsi pomalu přilévejte rozpuštěnou čokoládou a postupně ji zašlehávejte. Na závěr přimíchejte mouku. Těsto rozdělte do formiček (používejte nejlépe malé porcelánové misky zvané kokotky) vymazaných máslem, vysypaných kakaem a dejte péct do horkovzdušné trouby na asi 230 °C a dobu 6-10 minut, záleží na tom, jak velké formičky máte a jak peče vaše trouba. Povrch by měl být pevný a vnitřek krásně tekutý. Dezert nechte chviličku odležet, následně vyklopte a servírujte ještě teplý s kopečkem zmrzliny nebo posypaný cukrem a ozdobený čerstvým ovocem.

Tento základní recept je už sám o sobě famózní, ale samozřejmě, jako u každého receptu, existují různé variace. Do těsta tak můžete přidat například vanilku, skořici, arašídové máslo, kávu nebo třeba chilli a tyto ingredience různě kombinovat. Vyzkoušejte náš čokoládový tekutý dortík, který chutná po vanilce a kávě, nebo teplé čokoládové bábovičky se špetkou koňaku a hromadou arašídového másla.

A co je na celém dezertu nejlepší? Těsto si můžete připravit předem, dát ho do formiček a vložit do ledničky nebo i do mrazáku, kde vydrží i několik měsíců, a až bude ten správný čas. Formičky pak jen přemístíte do trouby a za pár minut můžete servírovat horký lávový dortík.

Související

Horká čokoláda

Na gauči s horkou čokoládou v ruce je na podzim prostě nejlíp!

Zapečená čokoláda

Na první pohled jednoduchost sama – ale ten pocit, když se lžička proboří krustičkou do žhavé čokoládové lávy...

Hříšně dobrá horká čokoláda

Spolehlivě zahřeje i zažene chuť na sladké, taková je horká čokoláda. Může se zdát, že se jedná o oblíbený dětský nápoj...

10x hříšná čokoláda

Čokoláda a dezerty z ní připravené jsou kapku hříšné, trochu svůdné, lehce dekadentní a hlavně neskonale lahodné...

Čokoládový cheesecake

Tenhle cheesecake je tak dokonalý, že u jednoho kousku rozhodně nezůstanete...

Čokoládový dort

Protože těsto na dort obsahuje jogurt, přísadu uklidňující nejen trávení, ale i špatné svědomí, zaslouží si v našem...

Čokoládový perník

Zázvor a melasa v našem perníku jsou prostě božské!

Čokoládový fondán

Čokoládová bomba! Dávkujte po malých kouscích, ale i tak vám doma dlouho ležet nebude!

Přidat komentář