Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak uchovat bylinky v té správné kondici

Chcete, aby vaše úroda vydržela co nejdéle? Pak se věnujte tomu, jak ji uskladníte. Každá bylinka si žádá jiný přístup, a přitom variant existuje nespočet. Takže jak na věc?
9. 9. 2020 | Autor: Klára Kotábová

Co sklidíme, hned sníme

Pokud ze zahrádky potřebujete sklidit bylinky, o kterých víte, že je do deseti dnů zkonzumujete (to v případě, že máte pouze malou zahrádku, nebo bylinky pěstujete za oknem či na terase), pak stačí neoplachovat je a se seříznutými konci umístit do vody do lednice. V cca deseti stupních vám svazeček vydrží až dva týdny, je ale třeba, abyste pravidelně měnili vodu. Pokud chcete zvolit metodu jinou, nenechávejte ji až na „někdy“. Natrhané bylinky rychle chřadnou a mohou se začít kazit. Proto se jim věnujte ihned po sklizni.

Co sklízet v srpnu? Bylinky!

Bylinky mají mnoho využití jak v gastronomii, tak v léčitelství. Milujeme je pro jejich vůni, svěžest a chuť. Jak na...

Tradiční metody

Už naše babičky na zimu bylinky uskladňovaly. Používaly je celou zimu jako léčivo i dochucovadlo. Nejčastěji je sušily, a pak daly do papírových sáčků. To proto, že bylinky znehodnocuje teplo a vlhko. V některých případech také světlo. Takže sáčky na bylinky by měly sice být prodyšné, ale v žádném případě ne světlé. Tmou můžete životnost úrody prodloužit až o dva měsíce. Ideální je, pokud můžete bylinky skladovat v tmavých nádobách při pokojových teplotách. A v suchém pokoji. A jak sušit? Zavěste úrodu ve snopcích v suché tmavší místnosti a nechejte tak do doby, dokud nezačnou odpadávat první lístky. Barva takového snopku by měla být zlatožlutá, pak je vhodný k dalšímu uskladnění.

Bylinky lze sušit také v sušičce potravin. Teplota sušení by neměla přesáhnout 60 °C. Nelze ale takto zobecňovat, například medvědímu česneku vadí už i 40 °C, levandule snese 70 °C. Proto je vždy třeba nastudovat, co je vhodné pro danou bylinu. Suchý výsledek nakonec rozdrobte do připravených skleněných dóz a uložte na tmavé místo. Jak se shodují odborníci, je dobré dózy s nasušenými bylinami cca jednou týdně otevřít, nechat nadýchnout a zase zavřít. Do doby, než bude celá úroda spotřebována.

Mrazíme chytře

Bylinky se dají dobře i zamrazit. Nechte je zmrznout, následně zavakuujete a znovu uložte do mrazáku. Můžete je i předem nasekat. Vždy je ovšem rozdělte na množství na jedno použití, bylinám velmi škodí rozmrazování a zpětné zamrazení. Ztrácejí tím aroma i chuť. Jednotlivé porce bylinkek můžete zamrazit i v tvořítcích na led. Pak jednoduše hodíte voňavou kostku do pánve k omáčce či do hrnce s polévkou.

Bylinky mražené v oleji

Praktický způsob, jak využít přebytek bylinek.

Nejstarší způsob konzervace

Chcete li, aby vám vydržely bylinky opravdu dlouho, můžete je po vzoru už antických bylinkářů nakládat do octa, případně do oleje. Díky tomu získáte nejen byliny pro pozdější použití, ale také z oleje, ve kterém skladujete kontryhel nebo tymián, získáte skvělou přírodní medicínu, která se vám bude hodit v okamžiku, kdy se někdo ve vaší rodině rozkašle. Stačí pak jednou denně jedna lžička a výtažek esencí je natolik silný, že se váš marod rychle postaví na nohy. Bylinkové octy jsou také skvělé pro přípravu salátů, oleje zase na marinování masa.

V neposlední řadě bylinky můžete zavařovat. Ať už v podobě nezpracované, ale také lze nejdřív vytvořit pesto a následně jej zavařit do malých skleniček. Bylinková pesta se výborně hodí v zimních měsících do polévek, jako marináda na maso, případně jako další dochucovadlo slaných pokrmů. Pozor ale, neznehodnoťte celou dávku pesta tím, že by vám do ní proklouzla plesnivějící bylina. Pesto je ideální zavařovat tyndilizací, tedy přerušovanou sterilací. Pak vám zásoby kouzelných skleniček s esencí léta vydrží ve spíži minimálně rok.

Bylinky je třeba uskladňovat tak, aby v sobě co nejdéle udržely svou síly. Aby i v lednu chutnaly tak, jako byste je právě utrhli. Takže si vyberte správnou variantu uskladnění, která vám k takovému výsledku pomůže.

Co všechno se dá s bylinkami podniknout v kuchyni? Naše osvědčené recepty a tipy najdete v kuchařce Bylinky.

Bylinky

Nejvoňavější kuchařka Edice Apetit

Související

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou nabité zdravím a blahodárnými účinky. Objevte jejich skrytou sílu a...
REKLAMA

Přidat komentář