Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Jak zpracovat zbytky zeleniny: Připravte si pesto z natí a další úsporné dobroty

zbytky zeleniny
ZDROJ: SarahChai/pexels.com
sdílet:

Zelenina je od kořene až po list plná zdraví prospěšných látek. Byl by hřích některé její části vyhodit jen proto, že je neumíme zpracovat. Pesto z natí, chipsy ze slupek i špenát z mladých listů jsou recepty, díky kterým nejen obohatíte svůj jídelníček, ale především nepřijde nic nazmar.

1. Zelené natě

Mrkev, petržel, ale i celer jsou už běžně k dostání i s natí. Jenže když přijdeme domů, natě ořežeme a často skončí v odpadkovém koši. Přitom i z nich můžete připravit chutné pokrmy.

  • Obsažené barvivo – chlorofyl má blahý vliv na naše zdraví. Příznivě ovlivňuje metabolismus a dýchání.
  • Podporuje růst tkání a tím napomáhá rychlejšímu hojení ran.

Podle čeho vybírat ovoce a zeleninu

Podle čeho vybírat ovoce a zeleninu

Více

Zamrazit i nasušit

Ořezané nebo otrhané natě proberte a zbavte je seschlých částí. Opláchněte je pod tekoucí vodou a v suché čisté utěrce mírně osušte.

  • Část nakrájejte nadrobno a dejte zamrazit. Abyste z natě neměli jednu velkou zelenou kouli, nasekejte ji a rozdělte do tvořítek na led, zalijte vodou a dejte do mrazáku. Potom kostičky z formy vyklepejte a přendejte třeba do igelitového sáčku nebo zavírací krabičky.
  • Druhou část si nasušte. Ať už v sušičce na ovoce, v troubě na mírnou teplotu nebo pokud je hezky, na sluníčku. V tomto případě nať nekrájejte předem, rozmělněte ji až po usušení. Uchovávejte ji v uzavíratelných sklenicích, aby nezvlhla.

Jak uchovat bylinky v té správné kondici

Jak uchovat bylinky v té správné kondici

Více

Pesto

Italské pesto alla genovese se skládá z bazalky, piniových ořechů a oleje. Pro zvýraznění chuti se někdy přidává česnek i parmazán. Postupem času slovo pesto (slovo pestare v překladu znamená tlouct nebo mlátit) zlidovělo, a tak dnes pod tímto názvem nenajdeme jen rozmixovanou bazalku. Pesto může být třeba z ředkvičkových natí nebo mrkvových natí.

  • K hrsti nakrájené nati přidejte půl hrsti kešú oříšků nebo piniových semen, zalijte za studena lisovaným olejem a rozmixujte.
  • Jde o skutečně rychlou, zdravou a chutnou pastu, která promění těstoviny v chutný oběd, hodí se do salátů i k masu. Nejlepší je ale pesto jen tak namazat na čerstvé křupavé pečivo.

7x jarní zelené pesto

7x jarní zelené pesto

Více

Zelená zahrádka na okně

Už jste spotřebovali nať a na zelenině zůstalo jen pár mladých lísků? Jestli jste otrhali všechnu nať a na koncích zeleniny zůstalo pár mladých lístečků, nechte je tam.

  • Odkrojte tyto konce s natí a postavte je do misky s vodou tak, aby zbytek natě koukalo ven z vody.
  • Misku i s odkrojky dejte na okno a během pár dnů lístky vyrostou.
  • Postupně je odlamujte a používejte jako zelenou „posypku“, která dodá pokrmům jarní svěžest i v zimě.
  • Nezapomínejte doplňovat a případně i měnit vodu, tato zelená zahrádka vám bude dělat radost tak dlouho, dokud se o ni budete pečlivě starat.

Nať petržele pod drobnohledem: prozradíme vám její léčivou sílu

Nať petržele pod drobnohledem: prozradíme vám její léčivou sílu

Více

2. Mladé listy

Za odpad mnohdy považujeme listy kořenové zeleniny. Máme na mysli ředkvičky, kedlubny, květák, červenou řepu nebo brokolici. Ale pokud listy vypadají hezky, nejsou staré a příliš tvrdé či nahnilé, i ty najdou v kuchyni uplatnění.

Saláty

Saláty příjemně doplní mladé, křehké lístky pikantní ředkvičky, červené řepy nebo kedlubny. Pokud listů nemáte příliš, namíchejte je s hlávkovým, ledovým nebo jiným salátem.

Jarní salát s vejci

Jarní salát s vejci

Více

Špenát

Na přípravu tohoto pokrmu se nejčastěji používá klasický listový špenát. Uvařit ho můžete také z mangoldu, kopřiv nebo medvědího česneku. Ale napadlo vás zkusit jeho obměnu z listů červené řepy, ředkviček nebo kedlubny? Připravte ho podle vašeho osvědčeného postupu a naservírujte k nedělní pečínce nebo jím naplňte palačinky.

Kapsy se špenátem a fetou

Kapsy se špenátem a fetou

Více

Zelená do nádivek

Obzvlášť v zimním období se čerstvé listy uplatní jako „zelená složka“ do nejrůznějších nádivek a nákypů. Nejen že dodají pokrmu neobvyklou chuť, navíc vytvoří zajímavou barevnou kombinaci.

Kopřivová velikonoční nádivka

Kopřivová velikonoční nádivka

Více

3. Slupky a odřezky

Než zeleninu oloupete, pořádně ji omyjte. Slupky a odřezky rozhodně nevyhazujte. Vložte je do uzavíratelné krabičky a do ledničky (případně do mrazáku). I když se na první pohled může zdát, že už je v kuchyni opravdu nepoužijete, nenechte se mýlit.

Vývary

I slupky a odřezky jsou pořád zelenina, která má svou chuť, vůni i barvu.

  • Zbytky mrkve, petržele, celeru, ale také pórku vložte do hrnce, zalijte vodou, přidejte kuličky pepře, sůl a dejte pozvolna vařit.
  • Vzniklý vývar použijte do zeleninových polévek.
  • Vývar ze slupek z dýně, červené řepy, listů hlávkového zelí a odkrojků z cibule je skvělým základem pro husté polévky jako boršč, dýňová nebo zelná.

Dýňová polévka s vanilkou

Dýňová polévka s vanilkou

Více

Zeleninové chipsy

V obchodě si můžeme koupit řepové, batátové i z mrkve nebo celeru. Napadlo vás usmažit si tuto křupavou dobrotu doma? Pokud je chcete vyzkoušet, bez obav na ně použijte neoloupanou zeleninu nebo právě slupky a odřezky.

Křupavé chipsy ze slupek? Proč by ne…

Křupavé chipsy ze slupek? Proč by ne…

Více

4. Košťály

Konzumací košťálové zeleniny dodáváme našemu tělu cenné vitamíny, minerály a také vlákninu. Snižuje zánětlivost a také prospívá správné funkci jater. Proto je žádoucí, abychom jí jedli dostatek.

  • Zpracovat brokolici, květák nebo zelí není tak obtížné, ale co s tvrdými košťály? Pokud jste je do teď vyhazovali, jistě vás překvapí, že košťály jsou po oloupání křehké a připomínají chuť kedlubny. A stejně jako kedlubnu je můžete jíst i připravovat.

Zelí červené k huse jako stvořené

Zelí červené k huse jako stvořené

Více

Syrová svačinka

Když oloupete tvrdou slupku, získáte jemnou křupavou dobrotu, kterou si můžete vychutnat syrovou. Třeba ji přikusovat ke kusu pečiva nebo namáčet do dipů a omáček.

Tvarohová pomazánka s česnekem

Tvarohová pomazánka s česnekem

Více

Do polévek i jako zeleninová příloha

Košťály můžete tepelně upravit jako jakoukoli jinou zeleninu.

  • Nakrájejte je na menší kousky a přidejte do zeleninové polévky.
  • Přidejte je do nádivek i salátů.
  • Větší kusy obalte v trojobale a osmažte.
  • Špalíčky opečte na oleji dozlatova. Dochuťte solí, pepřem, případně trochou chilli. Hotový pokrm podávejte jako zeleninovou přílohu k masu.

Kedlubnové řízky s bylinkovou polentou a mrkvičkami

Kedlubnové řízky s bylinkovou polentou a mrkvičkami

Více

Semínka

Dýňová semínka jsou doslova poklad uvnitř oranžového dužinatého obalu.

  • dýni rozkrojíte, semínka vyndejte a opláchněte, tím je zbavíte nežádoucího slizu.
  • Rozprostřete je na čistou utěrku a mírně osušte.
  • Pak je přendejte na plech s pečícím papírem a dejete je sušit do trouby nebo je nechte pozvolna vysychat na topení.
  • Promíchejte je a jakmile uvidíte nějaké nepěkné semínko, pryč s ním.
  • Správně vysušené budou ve chvíli, kdy vrchní slupka při zmáčknutí napraskne.
  • Teď si dýňová semínka můžete vyloupat a po zasloužené práci si na nich pochutnat.

Sladkoostrá dýňová semínka

Sladkoostrá dýňová semínka

Více

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Obchod Apetit