
Zelenina je od kořene až po list plná zdraví prospěšných látek. Byl by hřích některé její části vyhodit jen proto, že je neumíme zpracovat. Pesto z natí, chipsy ze slupek i špenát z mladých listů jsou recepty, díky kterým nejen obohatíte svůj jídelníček, ale především nepřijde nic nazmar.
Zelené natě
Mrkev, petržel, ale i celer jsou už běžně k dostání i s natí. Jenže když přijdeme domů, natě ořežeme a často skončí v odpadkovém koši. Přitom i z nich můžete připravit chutné pokrmy.
- Obsažené barvivo – chlorofyl má blahý vliv na naše zdraví. Příznivě ovlivňuje metabolismus a dýchání.
- Podporuje růst tkání a tím napomáhá rychlejšímu hojení ran.
Zamrazit i nasušit
Ořezané nebo otrhané natě proberte a zbavte je seschlých částí. Opláchněte je pod tekoucí vodou a v suché čisté utěrce mírně osušte.
- Část nakrájejte nadrobno a dejte zamrazit. Abyste z natě neměli jednu velkou zelenou kouli, nasekejte ji a rozdělte do tvořítek na led, zalijte vodou a dejte do mrazáku. Potom kostičky z formy vyklepejte a přendejte třeba do igelitového sáčku nebo zavírací krabičky.
- Druhou část si nasušte. Ať už v sušičce na ovoce, v troubě na mírnou teplotu nebo pokud je hezky, na sluníčku. V tomto případě nať nekrájejte předem, rozmělněte ji až po usušení. Uchovávejte ji v uzavíratelných sklenicích, aby nezvlhla.
Pesto
Italské pesto alla genovese se skládá z bazalky, piniových ořechů a oleje. Pro zvýraznění chuti se někdy přidává česnek i parmazán. Postupem času slovo pesto (slovo pestare v překladu znamená tlouct nebo mlátit) zlidovělo, a tak dnes pod tímto názvem nenajdeme jen rozmixovanou bazalku. Pesto může být třeba z ředkvičkových natí nebo mrkvových natí.
- K hrsti nakrájené nati přidejte půl hrsti kešú oříšků nebo piniových semen, zalijte za studena lisovaným olejem a rozmixujte.
- Jde o skutečně rychlou, zdravou a chutnou pastu, která promění těstoviny v chutný oběd, hodí se do salátů i k masu. Nejlepší je ale pesto jen tak namazat na čerstvé křupavé pečivo.
Zelená zahrádka na okně
Už jste spotřebovali nať a na zelenině zůstalo jen pár mladých lísků? Jestli jste otrhali všechnu nať a na koncích zeleniny zůstalo pár mladých lístečků, nechte je tam.
- Odkrojte tyto konce s natí a postavte je do misky s vodou tak, aby zbytek natě koukalo ven z vody.
- Misku i s odkrojky dejte na okno a během pár dnů lístky vyrostou.
- Postupně je odlamujte a používejte jako zelenou „posypku“, která dodá pokrmům jarní svěžest i v zimě.
- Nezapomínejte doplňovat a případně i měnit vodu, tato zelená zahrádka vám bude dělat radost tak dlouho, dokud se o ni budete pečlivě starat.
Mladé listy
Za odpad mnohdy považujeme listy kořenové zeleniny. Máme na mysli ředkvičky, kedlubny, květák, červenou řepu nebo brokolici. Ale pokud listy vypadají hezky, nejsou staré a příliš tvrdé či nahnilé, i ty najdou v kuchyni uplatnění.
Saláty
Saláty příjemně doplní mladé, křehké lístky pikantní ředkvičky, červené řepy nebo kedlubny. Pokud listů nemáte příliš, namíchejte je s hlávkovým, ledovým nebo jiným salátem.

Špenát
Na přípravu tohoto pokrmu se nejčastěji používá klasický listový špenát. Uvařit ho můžete také z mangoldu, kopřiv nebo medvědího česneku. Ale napadlo vás zkusit jeho obměnu z listů červené řepy, ředkviček nebo kedlubny? Připravte ho podle vašeho osvědčeného postupu a naservírujte k nedělní pečínce nebo jím naplňte palačinky.

Zelená do nádivek
Obzvlášť v zimním období se čerstvé listy uplatní jako „zelená složka“ do nejrůznějších nádivek a nákypů. Nejen že dodají pokrmu neobvyklou chuť, navíc vytvoří zajímavou barevnou kombinaci.

Slupky a odřezky
Než zeleninu oloupete, pořádně ji omyjte. Slupky a odřezky rozhodně nevyhazujte. Vložte je do uzavíratelné krabičky a do ledničky (případně do mrazáku). I když se na první pohled může zdát, že už je v kuchyni opravdu nepoužijete, nenechte se mýlit.
Vývary
I slupky a odřezky jsou pořád zelenina, která má svou chuť, vůni i barvu.
- Zbytky mrkve, petržele, celeru, ale také pórku vložte do hrnce, zalijte vodou, přidejte kuličky pepře, sůl a dejte pozvolna vařit.
- Vzniklý vývar použijte do zeleninových polévek.
- Vývar ze slupek z dýně, červené řepy, listů hlávkového zelí a odkrojků z cibule je skvělým základem pro husté polévky jako boršč, dýňová nebo zelná.

Zeleninové chipsy
V obchodě si můžeme koupit řepové, batátové i z mrkve nebo celeru. Napadlo vás usmažit si tuto křupavou dobrotu doma? Pokud je chcete vyzkoušet, bez obav na ně použijte neoloupanou zeleninu nebo právě slupky a odřezky.
Košťály
Konzumací košťálové zeleniny dodáváme našemu tělu cenné vitamíny, minerály a také vlákninu. Snižuje zánětlivost a také prospívá správné funkci jater. Proto je žádoucí, abychom jí jedli dostatek.
- Zpracovat brokolici, květák nebo zelí není tak obtížné, ale co s tvrdými košťály? Pokud jste je do teď vyhazovali, jistě vás překvapí, že košťály jsou po oloupání křehké a připomínají chuť kedlubny. A stejně jako kedlubnu je můžete jíst i připravovat.
Syrová svačinka
Když oloupete tvrdou slupku, získáte jemnou křupavou dobrotu, kterou si můžete vychutnat syrovou. Třeba ji přikusovat ke kusu pečiva nebo namáčet do dipů a omáček.

Do polévek i jako zeleninová příloha
Košťály můžete tepelně upravit jako jakoukoli jinou zeleninu.
- Nakrájejte je na menší kousky a přidejte do zeleninové polévky.
- Přidejte je do nádivek i salátů.
- Větší kusy obalte v trojobale a osmažte.
- Špalíčky opečte na oleji dozlatova. Dochuťte solí, pepřem, případně trochou chilli. Hotový pokrm podávejte jako zeleninovou přílohu k masu.

Semínka
Dýňová semínka jsou doslova poklad uvnitř oranžového dužinatého obalu.
- Až dýni rozkrojíte, semínka vyndejte a opláchněte, tím je zbavíte nežádoucího slizu.
- Rozprostřete je na čistou utěrku a mírně osušte.
- Pak je přendejte na plech s pečícím papírem a dejete je sušit do trouby nebo je nechte pozvolna vysychat na topení.
- Promíchejte je a jakmile uvidíte nějaké nepěkné semínko, pryč s ním.
- Správně vysušené budou ve chvíli, kdy vrchní slupka při zmáčknutí napraskne.
- Teď si dýňová semínka můžete vyloupat a po zasloužené práci si na nich pochutnat.

Zdroje informací: časopis Apetit, Eatig Well, BBC Good Food