Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak zpracovat zbytky zeleniny: Připravte si pesto z natí a další úsporné dobroty

zbytky zeleniny
ZDROJ: SarahChai/pexels.com
sdílet:

Zelenina je od kořene až po list plná zdraví prospěšných látek. Byl by hřích některé její části vyhodit jen proto, že je neumíme zpracovat. Pesto z natí, chipsy ze slupek i špenát z mladých listů jsou recepty, díky kterým nejen obohatíte svůj jídelníček, ale především nepřijde nic nazmar.

Zelené natě

Mrkev, petržel, ale i celer jsou už běžně k dostání i s natí. Jenže když přijdeme domů, natě ořežeme a často skončí v odpadkovém koši. Přitom i z nich můžete připravit chutné pokrmy.

  • Obsažené barvivo – chlorofyl má blahý vliv na naše zdraví. Příznivě ovlivňuje metabolismus a dýchání.
  • Podporuje růst tkání a tím napomáhá rychlejšímu hojení ran.

Zamrazit i nasušit

Ořezané nebo otrhané natě proberte a zbavte je seschlých částí. Opláchněte je pod tekoucí vodou a v suché čisté utěrce mírně osušte.

  • Část nakrájejte nadrobno a dejte zamrazit. Abyste z natě neměli jednu velkou zelenou kouli, nasekejte ji a rozdělte do tvořítek na led, zalijte vodou a dejte do mrazáku. Potom kostičky z formy vyklepejte a přendejte třeba do igelitového sáčku nebo zavírací krabičky.
  • Druhou část si nasušte. Ať už v sušičce na ovoce, v troubě na mírnou teplotu nebo pokud je hezky, na sluníčku. V tomto případě nať nekrájejte předem, rozmělněte ji až po usušení. Uchovávejte ji v uzavíratelných sklenicích, aby nezvlhla.

Pesto

Italské pesto alla genovese se skládá z bazalky, piniových ořechů a oleje. Pro zvýraznění chuti se někdy přidává česnek i parmazán. Postupem času slovo pesto (slovo pestare v překladu znamená tlouct nebo mlátit) zlidovělo, a tak dnes pod tímto názvem nenajdeme jen rozmixovanou bazalku. Pesto může být třeba z ředkvičkových natí nebo mrkvových natí.

  • K hrsti nakrájené nati přidejte půl hrsti kešú oříšků nebo piniových semen, zalijte za studena lisovaným olejem a rozmixujte.
  • Jde o skutečně rychlou, zdravou a chutnou pastu, která promění těstoviny v chutný oběd, hodí se do salátů i k masu. Nejlepší je ale pesto jen tak namazat na čerstvé křupavé pečivo.

Zelená zahrádka na okně

Už jste spotřebovali nať a na zelenině zůstalo jen pár mladých lísků? Jestli jste otrhali všechnu nať a na koncích zeleniny zůstalo pár mladých lístečků, nechte je tam.

  • Odkrojte tyto konce s natí a postavte je do misky s vodou tak, aby zbytek natě koukalo ven z vody.
  • Misku i s odkrojky dejte na okno a během pár dnů lístky vyrostou.
  • Postupně je odlamujte a používejte jako zelenou „posypku“, která dodá pokrmům jarní svěžest i v zimě.
  • Nezapomínejte doplňovat a případně i měnit vodu, tato zelená zahrádka vám bude dělat radost tak dlouho, dokud se o ni budete pečlivě starat.

Mladé listy

Za odpad mnohdy považujeme listy kořenové zeleniny. Máme na mysli ředkvičky, kedlubny, květák, červenou řepu nebo brokolici. Ale pokud listy vypadají hezky, nejsou staré a příliš tvrdé či nahnilé, i ty najdou v kuchyni uplatnění.

Saláty

Saláty příjemně doplní mladé, křehké lístky pikantní ředkvičky, červené řepy nebo kedlubny. Pokud listů nemáte příliš, namíchejte je s hlávkovým, ledovým nebo jiným salátem.

Špenát

Na přípravu tohoto pokrmu se nejčastěji používá klasický listový špenát. Uvařit ho můžete také z mangoldu, kopřiv nebo medvědího česneku. Ale napadlo vás zkusit jeho obměnu z listů červené řepy, ředkviček nebo kedlubny? Připravte ho podle vašeho osvědčeného postupu a naservírujte k nedělní pečínce nebo jím naplňte palačinky.

Zelená do nádivek

Obzvlášť v zimním období se čerstvé listy uplatní jako „zelená složka“ do nejrůznějších nádivek a nákypů. Nejen že dodají pokrmu neobvyklou chuť, navíc vytvoří zajímavou barevnou kombinaci.

Skryt pre seznam
Skryt pre seznam

Slupky a odřezky

Než zeleninu oloupete, pořádně ji omyjte. Slupky a odřezky rozhodně nevyhazujte. Vložte je do uzavíratelné krabičky a do ledničky (případně do mrazáku). I když se na první pohled může zdát, že už je v kuchyni opravdu nepoužijete, nenechte se mýlit.

Vývary

I slupky a odřezky jsou pořád zelenina, která má svou chuť, vůni i barvu.

  • Zbytky mrkve, petržele, celeru, ale také pórku vložte do hrnce, zalijte vodou, přidejte kuličky pepře, sůl a dejte pozvolna vařit.
  • Vzniklý vývar použijte do zeleninových polévek.
  • Vývar ze slupek z dýně, červené řepy, listů hlávkového zelí a odkrojků z cibule je skvělým základem pro husté polévky jako boršč, dýňová nebo zelná.

Zeleninové chipsy

V obchodě si můžeme koupit řepové, batátové i z mrkve nebo celeru. Napadlo vás usmažit si tuto křupavou dobrotu doma? Pokud je chcete vyzkoušet, bez obav na ně použijte neoloupanou zeleninu nebo právě slupky a odřezky.

Košťály

Konzumací košťálové zeleniny dodáváme našemu tělu cenné vitamíny, minerály a také vlákninu. Snižuje zánětlivost a také prospívá správné funkci jater. Proto je žádoucí, abychom jí jedli dostatek.

  • Zpracovat brokolici, květák nebo zelí není tak obtížné, ale co s tvrdými košťály? Pokud jste je do teď vyhazovali, jistě vás překvapí, že košťály jsou po oloupání křehké a připomínají chuť kedlubny. A stejně jako kedlubnu je můžete jíst i připravovat.

Syrová svačinka

Když oloupete tvrdou slupku, získáte jemnou křupavou dobrotu, kterou si můžete vychutnat syrovou. Třeba ji přikusovat ke kusu pečiva nebo namáčet do dipů a omáček.

Do polévek i jako zeleninová příloha

Košťály můžete tepelně upravit jako jakoukoli jinou zeleninu.

  • Nakrájejte je na menší kousky a přidejte do zeleninové polévky.
  • Přidejte je do nádivek i salátů.
  • Větší kusy obalte v trojobale a osmažte.
  • Špalíčky opečte na oleji dozlatova. Dochuťte solí, pepřem, případně trochou chilli. Hotový pokrm podávejte jako zeleninovou přílohu k masu.

Semínka

Dýňová semínka jsou doslova poklad uvnitř oranžového dužinatého obalu.

  • dýni rozkrojíte, semínka vyndejte a opláchněte, tím je zbavíte nežádoucího slizu.
  • Rozprostřete je na čistou utěrku a mírně osušte.
  • Pak je přendejte na plech s pečícím papírem a dejete je sušit do trouby nebo je nechte pozvolna vysychat na topení.
  • Promíchejte je a jakmile uvidíte nějaké nepěkné semínko, pryč s ním.
  • Správně vysušené budou ve chvíli, kdy vrchní slupka při zmáčknutí napraskne.
  • Teď si dýňová semínka můžete vyloupat a po zasloužené práci si na nich pochutnat.

Zdroje informací: časopis Apetit, Eatig Well, BBC Good Food

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...