Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bylinkový olej s rozmarýnem

Olej můžete použít k dochucení těstovinových salátů, do marinády, na zakápnutí toustu s rybičkami nebo na dochucení dušené zeleniny.

Vydání: 2011/9
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na sklenici o objemu 250ml
Doba přípravy: Do 20 minut
PT10M
Vaření 0:10
Zavařenina Francouzská

Ingredience

    • 250 ml kvalitního rostlinného oleje (nejlépe řepkového, který je chuťově neutrální)
    • 1 vrchovatá lžíce čerstvých lístků rozmarýnu + snítky na ozdobu

Příprava jídla

1 Připravte si k ruce gázu nebo kávový filtr a čistou skleničku. Polovinu oleje nalijte do pánve se silným dnem, přidejte lístky rozmarýnu a na středním plameni olej pomalu zahřívejte. Občas promíchejte. Jakmile uslyšíte syčení a kolem bylinek uvidíte malé bublinky, stáhněte plamen na mírnější a 5 minut prohřívejte. Ale pozor – olej nesmíte přepálit! Ideální je teplota okolo 75 °C (vyplatí se teplotu zkontrolovat kuchyňským teploměrem).

Pak olej nalijte do mísy společně se zbývající polovinou a nechte zchladnout. Vychladlý olej nechte překapat přes gázu nebo kávový filtr do čisté skleničky. Skleničku potom uzavřete a skladujte v lednici. Pro ozdobu můžete do oleje ponořit celou snítku rozmarýnu (předtím ji ale omyjte a důkladně osušte).

NĚCO NAVÍC
Olej vydrží v lednici až 2 měsíce. Pokud byste řepkový olej nahradili olivovým, spotřebujte ho do měsíce.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jak skladovat olivový olej

Jak skladovat olivový olej

Jak na to: domácí bazalkový olej

Jak na to: domácí bazalkový olej

Co s ochuceným olejem

Co s ochuceným olejem

Malajský ostrý olej

Vanilkový olej

REKLAMA

Přidat komentář