
Bylinkový olej s rozmarýnem
Olej můžete použít k dochucení těstovinových salátů, do marinády, na zakápnutí toustu s rybičkami nebo na dochucení dušené zeleniny.
Ingredience
- 250 ml kvalitního rostlinného oleje (nejlépe řepkového, který je chuťově neutrální)
- 1 vrchovatá lžíce čerstvých lístků rozmarýnu + snítky na ozdobu
Příprava jídla
1 Připravte si k ruce gázu nebo kávový filtr a čistou skleničku. Polovinu oleje nalijte do pánve se silným dnem, přidejte lístky rozmarýnu a na středním plameni olej pomalu zahřívejte. Občas promíchejte. Jakmile uslyšíte syčení a kolem bylinek uvidíte malé bublinky, stáhněte plamen na mírnější a 5 minut prohřívejte. Ale pozor – olej nesmíte přepálit! Ideální je teplota okolo 75 °C (vyplatí se teplotu zkontrolovat kuchyňským teploměrem).
2 Pak olej nalijte do mísy společně se zbývající polovinou a nechte zchladnout. Vychladlý olej nechte překapat přes gázu nebo kávový filtr do čisté skleničky. Skleničku potom uzavřete a skladujte v lednici. Pro ozdobu můžete do oleje ponořit celou snítku rozmarýnu (předtím ji ale omyjte a důkladně osušte).
NĚCO NAVÍC
Olej vydrží v lednici až 2 měsíce. Pokud byste řepkový olej nahradili olivovým, spotřebujte ho do měsíce.
Přidat komentář