0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co sklízet v srpnu? Bylinky!

Co sklízet v srpnu? Bylinky!
sdílet:

Bylinky mají mnoho využití jak v gastronomii, tak v léčitelství. Milujeme je pro jejich vůni, svěžest a chuť. Jak na jejich pěstování, sklizeň a sušení? Je to poměrně jednoduché a ze zásob můžete čerpat až do dalšího léta.

 

Rozmarýn, tymián, bazalka nebo oregano – všechno úžasné a voňavé bylinky, které v receptech využíváme skoro při každém vaření. Taková bylinka jídlo hned posune na vyšší úroveň. Dodávají lahodnou chuť, vůni, osvěží a navíc moc pěkně vypadají. 

Jak bylinky pěstovat

Zcela zřejmou volbou je pěstování na záhonu v zahradě. Jednoduše vysejete semínka a necháte je růst. Bylinky většinou nepotřebují zvláštní péči. Stačí sem vyplít a zbavit se tak okolního plevele. Nepřehánějte to s vodou. Na zahrádce vám bylinky vyrostou vyšší a košatější, protože jejich kořeny nemají žádné omezení. Dávejte si pozor například na trvalku mátu peprnou, která se na zahrádce chová jako plevel a postupem let zarůstá celé záhony. 

Pokud nemáte zahrádku, můžete bylinky pěstovat v květnících na okně, balkóně či terase. Vydrží vám v nich v podstatě celý rok. Vyžadují větší pozornost při zalévání a musejí se čas od času přesadit a trochu zredukovat. Stále se rozrůstají a pokud je necháte jen stát, rychle se rozrostou na své maximum a dál už nebudou růst a prospívat. Můžete tedy při přesazování rostlinu opatrně rozdělit na dvě poloviny a zasadit je zvlášť. Najednou máte dva květináče. Jeden můžete dát třeba kamarádům nebo sousedům. Určitě budou mít radost. 

Bylinky, Norwood Themes, UnsplashKdy a jak bylinky sklízet

Sklízejte je, když jsou jejich listy a květy v té nejlepší kondici, takže mladé a svěží. Nejlépe tedy v létě, protože to je rostlina v období aktivního růstu. Výhony stačí jen ustřihnout a můžete je hned použít. Nějakou dobu vám vydrží ve skleničce s trochou vody v lednici nebo na stole, kde je můžete využít jako dekoraci a provonět jimi kuchyň či byt. Trhejte je vždy suché, takže když je teplejší počasí. Máta nebo meduňka zvládnou trochu radikálnější prostříhání, protože o jejich rozmnožování se starají podzemní kořeny. S tymiánem a rozmarýnem jednejte trochu opatrněji, protože nemusí tak jednoduše znovu obrazit. 

Sušení bylinek

Pokud máte v plánu bylinky sušit na zimu, vrhněte se na to hned po nasbírání. Rozložte je ideálně na plechy nebo proutěné mřížky v jedné vrstvě. Ty větší můžete svázat do malých kytiček, které zavěsíte. Předejdete tak zapařování a plesnivění rostlin, které by mohlo vaši úrodu zničit. Když je venku sucho a teplo, dejte je ven. Ale opatrně na slunce! Bylinky by neměli být vystaveny paprskům přímo, protože by je mohly spálit. Pokud nemáte tuto možnost, vyhledejte nějaké sušší a vzdušnější prostory v domě jako je například půda. Naopak nevhodné jsou koupelny a kuchyně, kde bývá vyšší vlhkost. 

Pokud se vše správně povede, skončíte s šustícími a rozpadajícími se bylinkami. Pozor: neměly by být hnědé nebo černé. To značí nějakou chybu v postupu. Takové budete bohužel muset vyhodit, protože jsou k ničemu. Usušené bylinky skladujte ve vzduchotěsných uzavíratelných nádobách jako jsou klasické šroubovací sklenice. U průhledného skla je ukládejte do spíže nebo na jiné temné místo. V prodyšném pytlíku mohou být také, ale musíte si dávat pozor na škůdce. Uzavřené sušené bylinky vydrží až do doby další sklizně.

Nejoblíbenější bylinky 

  • Máta peprná – Má silné dezinfekční vlastnosti. Osvěží každou limonádu a perfektně se hodí do dezertů.
  • Meduňka lékařská – Uklidňuje a pomáhá při problémech se spaním. Výborný je z ní čaj a přidává se i do léčivých nálevů a domácí kosmetiky a velkou parádu nadělá i při zdobení dezertů. 
  • Majoránka zahradní – Skvěle se hodí do tučnějších jídel, kterým dodává svěžest a typickou vůni, kterou si pamatujeme z babiččiny kuchyně, a navíc podporuje trávení. Používá se tedy na zabíjačkách a do bramboráků, ale výborný je z ní i čaj.
  • Petržel zahradní – Pomáhá v boji s křečemi, s nepravidelnou menstruací a proti střevním zánětům. Dokonce prokrvuje pohlavní orgány, dá se tedy označit za mírné afrodiziakum. Hodí perfektně k masu, rybám, vajíčkům a jako finální posyp na polévky či brambory. 
  • Bazalka pravá – Stálice (nejen) italské kuchyně, dochutí každou omáčku k těstovinám, rozumí si s masem i rybou a je perfektní do salátů. Navíc podporuje trávení a snižuje plynatost. 
  • Rozmarýn lékařský – Podporuje trávení a vylučování žluči a moči. Jídlu dodává krásnou kořeněnou až kadidlovou chuť a vůni. Používá se nejčastěji k masu, do různých omáček a drinků.  
  • Tymián obecný – Působí proti průjmům a pomáhá při zánětech zažívacího traktu. Hodí se do omáček, nádivek, polévek a salátů.
  • Oregano (Dobromysl obecná) – Má uklidňující účinky a často se vyskytuje v italské kuchyni. Ideální je tedy na pizzu, do těstovin, různých omáček a gnocchi.  
  • Levandule lékařská – Jedna z nejaromatičtějších trvalek působí proti nachlazení a bolestem hlavy. Při jejím dávkování musíte mít lehkou ruku, ale výborná je v limonádách, dezertech, hodí se i do salátů a do domácí kosmetiky. 
  • Kopřiva dvoudomá – Očišťuje organismus a je nedílnou součástí velikonoční nádivky. Používá se i v kosmetice například v šampónech podporuje růst vlasů a eliminuje tvorbu lupů. 
  • Šalvěj lékařská – Je výborná k masu, do zálivek na saláty a do rizota. V minulosti neměla dobrou pověst, protože se používala jako potratová bylina, tak opatrně s ní. Stačí jen malé množství.

Foto v textu: NordWood Themes, Unsplash

Související články

Apetit magazín

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den
  • Tipy redakce

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den

Růst cen potravin nenahrává drahým surovinám, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto...
Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč