Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Znáte všechny druhy octů?

Do zálivky, při zavařování okurek nebo jako prostředek proti vodnímu kameni. Ocet hraje v našich domácnostech důležitou roli, a proto se vyplatí, když známe nejen všechny jeho druhy, ale také možnosti, jak ocet v praxi využít.
24. 7. 2020 | Autor: Alžběta Dytrychová

Ocet vzniká kvašením tekutin, které v sobě obsahují ethylalkohol. Při kvašení bakterie rodu Acetobacter za přítomnosti kyslíku zoxidují ethylalkohol, a vznikne kyselina octová. Na trhu tak nalezneme octy s koncentrací kyseliny octové od 4 do 18 %. Nutno podotknout, že ocet nad 10 % musí projít zředěním, v opačném případě by hrozilo popálení sliznic.

Na octu je skvělé jeho bohaté využití. Určité druhy můžete použít jako zálivku do salátů, klasický lihový ocet je nedílným pomocníkem při zavařování nebo úklidu domácnosti a rýžový ocet si našel své místo ve všech kuchyních, kde se čas od času připravují asijské speciality. 

Lihový ocet

Klasika všech klasik! Tak bychom označili lihový 8% ocet, který obzvláště v letních měsících hraje v našich kuchyních prim. Bez něj bychom jenom sotva zavařovali okurky, nakládali houby nebo třeba utopence. Díky své koncentraci je skvělým konzervačním prostředkem, který vaše nakládané pochoutky udrží bez plísně a škodlivých mikroorganismů. Pokud nepatříte mezi fanoušky zavařování, jistě lihový ocet využijete při uklízení. S přehledem si poradí s vodním kamenem nebo nepříjemným zápachem pračky. 

Jablečný ocet

Přezdívá se mu elixír mládí a údajně si ho dopřával i Hippokrates. Jablečný ocet se pomalu ale jistě navrací do našich spižíren, a tak není od věci, když si připomeneme jeho zdraví prospěšné složení. V první řadě obsahuje mnoho vitamínů řady B, probiotika, jablečný pektin, vitamín C, hořčík, fosfor, železo nebo draslík. Využijete ho především do salátů, avšak mnoho lidí ho konzumuje i jako každodenní preventivní lék. Pokud věříte na jeho ozdravné účinky, pak si každý den do sklenice vody nalijte jednu lžičku jablečného octa. 

Okurkový salát

Česká odpověď na tzatziky

Vinný ocet

Vzhledem k tomu, že vinný ocet vzniká z vína, naleznete ty nejkvalitnější vinné octy v oblastech, kde se vinná réva pěstuje ve velkém. Pokud si tedy na dovolené v Itálii nebo ve Francii objednáte salát nebo polévku, záhy zjistíte, že hlavním dochucovadlem byl právě vinný ocet. V žádném případě se ale nebojte s vinným octem experimentovat ani v české kotlině. Ať už sáhnete po jeho bílé variantě, nebo dáte přednost červenému vinnému octu, nikdy neuděláte krok vedle. Používejte ho především do salátových zálivek, k dochucení omáček, při nakládání masa, k výrobě domácí majonézy nebo přípravě čatní. Uvidíte, že si jeho chuť rychle zamilujete. 

Balzamikový ocet

Má tmavou barvu, hustší konzistenci a oproti jiným octům se pyšní nasládlou chutí. První balzamikový ocet spatřil světlo kulinářského světa na počátku 17. století v italské Modeně, kde se dodnes vyrábí ze zahušťovaného moštu vinných hroznů odrůdy Trebbiano. Na trhu dnes naleznete buď balzamikový ocet nebo balzamikové glazé. První zmíněný produkt využijte k dochucení italského rizota, čerstvých sýrů nebo při přípravě salátu caprese. Balzamikové glazé se vyznačuje krémovou texturou, a tak se v kuchyni využívá především jako ozdoba při servírování pokrmů nebo k zakápnutí jahod a zmrzliny

5 receptů s balzamikovým octem

Čarujte s balzamikovým octem. Jeho intenzivní vůně a chuť dělají s jídlem zázraky. Tohoto tmavého elixíru stačí i pár...

Rýžový ocet

Většina z nás se s rýžovým octem poprvé setkala při přípravě sushi nebo jiné asijské lahůdky. Rýžový ocet se vyrábí z fermentované rýže nebo rýžového vína, a tak není divu, že vznikl právě v Asii. Ve specializovaných obchodech můžete narazit nejen na jeho světlou verzi, ale také na tmavý a červený rýžový ocet. Při běžném vaření asijské kuchyně vám ale bohatě postačí zmiňovaná světlá verze, kterou využijete při vaření rýže na sushi nebo do asijských omáček. 

Související

Malinový ocet

Do salátu i sněhových pusinek
5 nových jídel s balzamikovým octem

5 nových jídel s balzamikovým octem

I pár kapek balzamikového octa umí s jídlem zázraky. Ochutnejte našich pět nových receptů.

Cibulky s balzamikovým octem

Malé cibulky s voňavým tymiánem a vařené v lahodné šťávě. Báječná příloha.

Balzamikovo-kaparová marináda

Ideální vonný doprovod pro jehněčí kotlety pečené v celku

Zelíčka na česneku a vinném octu

Skvěle ochucená příloha k masu

Houby s octem podle Viléma V.

Pokud chcete mít lák hustší, přidejte do něj nakrájenou cibuli, pak je ovšem v pořádku, když je kalný.
REKLAMA

Přidat komentář