O tom, že existují suroviny příznivě působící na lidský mozek, který pak tělu vysílá správné signály projevující se mimo jiné i v naší náladě, jsme se zmiňovali už v článku o přírodních antidepresivech. Tyto ingredience by neměly chybět v žádném jídelníčku. Co si však uvařit či upéct něco, co pohladí po duši a vystřelí vaše chuťové pohárky do vesmírných výšek? Co až ochutnáte, neubráníte se úsměvu na tváři? Na taková jídla jsme se dnes zaměřili. Prozradíme vám naše osvědčené tipy, jak výtečným pokrmem zahnat chmuru a přivést hlavu na jiné myšlenky.
Oslaďte si život
Když se řekne jídlo proti stresu, často nás napadají hlavně sladké pokrmy. Své prvenství si hrdě drží čokoláda, která člověku zvedne náladu sama o sobě, připravit z ní však můžete luxusní dezert a výsledek v podobě dobré nálady na sebe nenechá dlouho čekat. K přípravě čokoládového fondánu s ostružinami vám postačí 20 minut a oku lahodící bochánek, který doslova vybízí k zakrojení, vás potěší nejen svým vzhledem a jednoduchou přípravou, kulinářské potěšení zažijí hlavně vaše chuťové pohárky. Fondán je uvnitř tekutý, což výrazně podtrhuje nezaměnitelnou chuť čokolády v jejím pevném i tekutém stavu. Kromě čokolády existuje další chuťová exploze a příval dobré nálady můžete očekávat, zkombinujete-li banán s karamelem. Pusťte se do přípravy karamelovo-banánové buchty pro dospělé a završte náročný den i pár kapkami něčeho ostřejšího.
Chcete se rozmazlit? Zkuste recept na sladkou kaši „Melcha Muiss“ jihotyrolského šéfkuchaře Chrise Oberhammera, nositele michelinských hvězd a majitele Gourmet Restaurantu Tilia. Nejdříve rozpusťte v železné pánvi 50 g másla, poté vlijte 1 l mléka a metličkou zašlehejte 4 lžíce bílé kukuřičné mouky, 1 lžíci krupičky, 1 lžičku cukru a špetku vanilky. Za stálého míchání přiveďte k varu, poté nechte už bez míchání na středním stupni 20–30 minut probublávat. Na dně by se měla vytvořit krustička, ale neměla by být černá! Nechte trochu zchladnout. Podávejte z jedné pánve přelité rozpuštěným nebo hnědým máslem a posypané rozdrobeným perníkem.
Slané potěšení v sychravých dnech
V dnešní nelehké době, kdy většina z nás pracuje doma na homeoffice, je vaření každodenní záležitostí. Pojďte si s námi tuto rutinu zpříjemnit a najít v současné situaci i výhody plynoucí z dlouhého pobývání doma. Nejen o víkendu si můžete připravit lahodnou pečínku, troubu je možné kontrolovat i během pracovní doby. Odměnou vám bude křehký voňavý pokrm, který nejen potěší vaši chuť, ale zároveň zahřeje v sychravých podzimních dnech. Vyzkoušejte naše tipy s dlouho pečeným vepřovým masem nebo jste-li fanouškem spíše drůbeže, i pro vás máme hned několik receptů na pomalu pečené drůbeží maso. Pokud se vám sbíhají sliny při představě sýra taženého se na vidličce od talíře k vašim ústům, pak je tu pro vás přímo na míru delikátní recept na sýrovou specialitu v podobě mac and cheese. Díky spojení více druhů výrazných je tento pokrm doslova sýrová bomba a v kombinaci s těstovinami připravíte výtečný oběd do 10 minut.
Příprava a vychutnávání si dobrého jídla je jedním z mnoha způsobů, jak bojovat proti úzkostem a špatným náladám. Podívejte se na další tipy v našem článku 10 zaručených tipů, jak se vyrovnat se stresem.
Přidat komentář