Možná se to zdá nepravděpodobné, ale hranolky se dají servírovat nevšedně a mohou překvapit. Třeba jako poutine. Smažený pokrm původně z kanadského Québeku si získal mnoho příznivců z řad milovníků pouličního občerstvení i mezi šéfkuchaři, kteří jej neustále vylepšují. Jako hlavní pochoutka a ultimátní "comfort food" se však poutine podává zejména v bistrech a stáncích nejen v Kanadě.
Jako mnoho slavných pokrmů i poutine vznikl omylem. Recept na hranolky se sýrem a omáčkou sahá do poloviny 20. století, kdy ve městě Warwick v kanadském Québeku zákazník požádal kuchaře, aby mu hranolky připravil do jednoho sáčku i se sýrem a omáčkou.
Od té doby poutine urazilo kus cesty a stalo se oblíbeným národním jídlem Kanaďanů. Název poutine pochází z francouzštiny a znamená “horký nepořádek”. Ruku na srdce – díru do instagramu s fotkami poutine asi neuděláte, navíc nejde o žádný dietní zázrak. Ale s dobrými surovinami a trochou praxe vykouzlíte skvělé kanadské poutine k večeři nebo jako pohoštění na party, za které vám hosté utrhnou ruce.
- V USA můžete namísto poutine někdy vidět název “disco fries”. Pokud vás totiž na party nebo noční cestou domů přepadne ukrutný hlad, pak je poutine to pravé jídlo, po kterém vaše chuťové pohárky touží.
- Základem lahůdky jsou hranolky. Někdy se doporučuje smažit je dvakrát, aby se po zalití omáčkou nerozmočily a zůstaly křupavé. Ze směsi hranolek, sýra a omáčky tak nevznikne nevzhledná hmota, ale dokonalé jídlo.
- Nezbytnou součástí je sýr. Kanaďané připravují poutine z "cheese curd", což jsou čedarové hrudky, které se na horkých hranolkách roztečou.
- Horká hnědá omáčka neboli "gravy" z výpeku z hovězího masa celý pokrm zvláčňuje a dochucuje.
Základem je správný typ brambor a dokonalý řez hranolek
Pro přípravu hranolek se skvěle hodí varný typ C, který ze všech typů obsahuje nejvíce škrobu a hranolky z nich se při smažení nerozpadnou. Dalším důležitým krokem v přípravě poutine je správný řez hranolek, které se krájí zhruba na 1 cm silné plátky.
- Pokud budete doma smažit hranolky dvakrát, nechte je mezi smaženími vždy dojít pokojové teploty.
- Originální poutine se připravuje se sýrem cheese curd, který seženete ve specializovaných sýrových obchodech. V našich podmínkách můžete vyzkoušet kousky čedaru, mozzarelly nebo pařeného sýra (parenica, oštiepok).
- Na hnědou omáčku typickou pro poutine budete potřebovat silný výpek z hovězího masa, který můžete lehce zahustit jíškou
Chutné alternativy poutine
Napříč Kanadou najdeme nespočet bister a fastfoodů, které se neustále předhánějí o to, kdo připraví nejlepší poutine. K dvakrát smaženým hranolkům totiž můžete přidat prakticky cokoli od slaniny přes trhané vepřové maso až po výrazný modrý sýr, ostrou chilli omáčku nebo quacamole.
- Oslavovaný montréalský šéfkuchař Martin Picard z Au Pied de Cochon patří mezi první, který zvedl laťku poutine výš. V roce 2002 představil světu porkm poutine s foie gras, který kombinoval rychlé občerstvení a fine dining na jednom talíři.
- Poutine pro gurmety se začaly objevovat na jídelních lístcích luxusních restaurací také v Torontu, například poutine s humrem nebo dušeným hovězím.
Zdroje informací: Delish, Britannica