Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Pomalu pečené maso: drůbež

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Tedy kromě ryb, které by se přesušily. Jak správně péct vepřovou pečeni, jaké hovězí se do pekáče hodí nejlépe a jak si připravit zvěřinu? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článcích věnovaných pomalému pečení, dnes se zaměříme na maso drůbeží.
1. 10. 2020 | Autor: Hana Kovaříková

Drůbež

Čím větší drůbež, tím delší doba pečení na nízkou teplotu. Důležité je mít k pekáči také druhý, kterým jej zakryjete. Není třeba velkého podlévání, drůbež je dostatečně tučná, aby rychle pustila šťávu i tuk. Stehna kuřat se často svazují ke krku, aby držely hezký tvar. Péct se dají i jednotlivé části masa samostatně, stehna či křídla, pro dlouhé pečení je však celek vhodnější. Pro kuře a kachnu platí doporučení neotevírat troubu, dvířkami totiž pustíte dovnitř páru, která narušuje suché teplo potřebné pro dokonalé propečení masa.

Drůbež

Jedenáctá kuchařka z Edice Apetit, Drůbež, je právě v prodeji.

Kachny, kachny, kachny

České domácnosti se na hod Boží provoní od brzkého rána pečenou kachnou. V tento den se připravovalo na oběd to nejlepší, co domácnost nabízela. Jaký postup zvolit, abychom pečenou kachnu nepokazili? Pro všechny druhy masa je důležitý kvalitní pekáč takové velikosti, aby se do něj bez potíží vešlo. Pokud jste začátečník a nechce při přípravě kachny nic riskovat, řiďte se nejsnazším postupem – tedy kachnu pokojové teploty omýt, otřít, nasolit a nakmínovat zvenku i zevnitř, vložit do pekáče, lehounce podlít, zakrýt víkem, a po dobu 6 hodin při teplotě 120 stupňů ji nechat bez povšimnutí péct. Vylepšeným postupem je hodinu před podáváním odkrýt pekáč, slít výpeček a kachnu při vyšší teplotě dopéct odkrytou. Vytvoří se vám nádherně křupavá kůžička. Ze slitého tekutiny po chvilce stání oddělte sádlo, které se vám, uchované ve skleněné zavařovačce a lednici, bude jistě hodit. Zbytek výpečku je dobré zahustit jíškou a vytvořit tak jemnou a krémovou omáčku, pokud máte chuť, doplněné i o kus másla. Gurmánům doporučujeme začít s pečením kachny už večer, na troubě nastavte 90 °C a jděte v klidu spát. Po 7 hodinách pečení ji můžete potřít medem a dalších 6 hodin přiklopenou nechte dopéct. 13 hodin v troubě masu dodá křehkost a med zaručí křupavost kůžičky. Zkusit můžete i přípravu nadívané kachny

Pomalu pečená kachna

Neuvěřitelné třináctihodinové pečení kachny je přesně ten recept, který vás dostane na kolena. Nejdříve kroutíte hlavou...

Husa domácí

Postup pečení husy, a nejen té svatomartinské, je o poznání náročnější. Vyžaduje vaši účast během celé přípravy, pečení přes noc tak bohužel nepřichází v úvahu. Je doporučováno kůži tučnější husy propichovat vidličkou, a to mezi stehny a trupem i křídly a trupem. Nikoli však do masa, vytékat by mělo pouze sádlo, šťáva zůstane ve svalovině. V okamžiku, kdy je sádlo vyškvařené a čiré, vyndejte celý pekáč z trouby, počkejte až přestane sádlo vřít a sbírejte ho naběračkou. Uchované v lednici jej využijete při dalším vaření. Tekutinu v pekáči doplňte trochou čisté vody. Sbírání sádla se ale nevyhnete ani později, je nutné zabráňovat jeho připálení po celou dobu. Po dopečení z pekáče odstraňte zbylé sádlo a přilijte horkou vodu, která vám zaručí dostatek šťávy na knedlíky. Je dobré ji ještě chvíli povařit v rendlíku, a nezapomeňte do ní přidat veškeré usazeniny ze stěn pekáče. Husa se dá také plnit ovocem, hruškami, jablky, švestkami či provonět bylinkami. Ty se přidávají na poslední půl hodinu pečení. Postačí 3-4 hodiny k tomu, aby vám na talíři přistála husí delikatesa. Podle čeho vybírat husu? Na to jsme se zaměřili v tomto článku.

Pečená husa & kedlubnové zelí

Využijte blížící se svatomartinský svátek a dopřejte si husu! Nejlépe čerstvou, nemraženou, a ideálně...

Kuřecí pečínka

Pečené kuře z trouby zdobí nedělní obědy mnoha rodinám. Není to nic složitého, s dochucením kuřete se dá hravě experimentovat – zkuste ovoce, nádivku, citrusy, výrazné koření, bylinky, připravit se dá na zelenině, fenyklu, fazolích, smetaně i houbách, případně marinovat předem. Svou roli hraje umístění pekáče v troubě. V zadní části trouby je žár největší, nejlépe uděláte, pokud dozadu nasměrujete stehna, které vyšší teplota lépe propeče. U chladnějších dvířek budou kuřecí prsa, která se naopak nepřesuší. Troubu během pečení pokud možno neotvírejte, zabráníte tak vzniku páry, která zvlhčuje prostředí trouby a na maso nemá pozitivní vliv. Kuře potřebuje oproti kachně a huse méně času, na pečení si vyhraďte kolem 2-3 hodin. Nezapomeňte bedlivě vybírat samotné kuřecí maso, jak na to se, se dozvíte zde

28x pečené kuře

I obyčejné pečené kuře se dá připravit s velkou parádou! Může být pikantně kořeněné, jemné po...

Související

Nadívaná kachna na švestkách

Pro víc než čtyřčlennou rodinu by mohla být jedna kachna málo – když ji ale vykostíte a naplníte...

Kachna na grapefruitu

Báječná variace na známou kachnu na pomerančích – citrusy dodají kachně říz za všech okolností!...

Kachna s brusinkovou nádivkou

Kachnu nadíváme, protože se nás u stolu schází hodně. Nechte si na její přípravu dost času, pečte ji na malém ohni...

Pečená kachna s višněmi

Vypečené sádlo nevyhazujte, můžete ho přidat do paštiky nebo na něm dusit zelí.

Kachna na pomerančích

Kachní maso skvěle doplní ovoce, jedno, zda po česku jablka nebo pomeranče.

Pečené kuře se salátkem

Rychlá večeře s asijským šmrncem potěší každého milovníka exotických chutí.

Pečené kuře s česnekem

Když chcete, aby bylo kuře co nejšťavnatější, dopřejte mu po upečení ještě symbolických dvacet minut odpočinku

Pomalu pečené kuře s jednoduchým pikantním kuskusem

Pokud se vám kuře při pečení často vysuší, zkuste tenhle recept. Pomalé pečení zajistí, že bude celá pečeně (včetně...

Pikantní pečené kuře se zálivkou z čerstvého sýra

Čerstvé bylinky a krémový sýr v zálivce dodají celému, na pohled obyčejnému jídlu sváteční šarm (nemluvě o chuti).

Pomalu pečené maso: vepřové

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Tedy...
REKLAMA

Přidat komentář