Stálice české kuchyně. Vlajková loď kuchařských začátečníků. Rychlé a snadné jídlo, které nasytí davy. To všechno jsou šunkofleky! Zkuste je s námi – krok za krokem.
Suroviny
Postup
Ve velkém hrnci uveďte do varu osolenou vodu. Do vroucí vody vhoďte těstoviny, promíchejte je, aby se neslepily a nepřichytily ke dnu, a vařte je do poloměkka. Proti slepování pomáhá i trocha rostlinného oleje.
Dobře opláchnutý uzený bůček uvařte doměkka (vývar můžete poté použít jako základ pro polévku: přidejte propláchnuté krupky, kořenovou zeleninu, cibuli, brambory nakrájené na kostky a vše uvařte).
Pak maso pokrájejte na kostičky.
Rozpalte troubu na 200 °C.
Uvařené těstoviny vsypte do vymaštěné zapékací formy a přidejte uzené maso. Opepřete a důkladně promíchejte.
Ve studeném mléce prošlehejte vejce. Směs osolte a rovnoměrně rozlijte na těstoviny s masem; můžete všechno znovu promíchat.
Zapékací formu nebo pekáč dejte do trouby a pečte, aby těstoviny zezlátly a byly pěkně křupavé.
Podávejte s kyselou okurkou nebo salátem z kysaného zelí.
Komentáře