Mac and cheese s květákem a kari

Mac and cheese s květákem a kari
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mac and cheese s květákem a kari

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2350 kcal
Bílkoviny 82 g
Sacharidy 157 g
Tuky 154 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Variace na americkou klasiku těstovin se sýrovou omáčkou vás dostane hned třikrát: skvělou chutí omáčky, křupavou posypkou i odlehčením v podobě květáku!

Suroviny

máslo 2 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
římský kmín 1.5 ČL
kari koření 1 ČL
hořčice prášková 1 ČL
nebo 1 lžička dijonské hořčice
hořčičné semínko 1 ČL
černé
mouka pšeničná hladká 1 PL
sůl
smetana ke šlehání 200 ml
čedar 120 g
nastrouhaný
těstoviny 200 g
krátké
květák 1 ks
malá hlava, rozebraná na růžičky
strouhanka panko 1 hrst
petrželka 1 hrst
nasekaná

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C.

2

V širokém hrnci vhodném do trouby rozehřejte máslo a opečte na něm cibuli dozlatova. Přidejte římský kmín, kari, hořčici a 5 minut opékejte, aby se koření rozvonělo. Přisypte hořčičná semínka a ještě minutu opékejte. Zaprašte moukou, osolte a umíchejte jíšku. Přilijte smetanu, metličkou rozmíchejte a krátce povařte. Nakonec vmíchejte 2/3 sýra, nechte jej rozpustit a omáčku stáhněte z plamene.

3

Těstoviny a květák uvařte každé uvlášť v osolené vodě na skus, slijte je a vmíchejte do omáčky.

4

V misce promíchejte strouhanku, zbylý sýr a petrželku. Směsí posypte květák s těstovinami a dejte zapéct na zhruba 10–15 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit