0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Karamelovo-banánová buchta pro dospělé

Karamelovo-banánová buchta pro dospělé

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2896 kcal
Bílkoviny 49 g
Sacharidy 442 g
Tuky 92 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Některé recepty vypadají na první pohled trochu podezřele, ale dávají skvělé výsledky. Tohle je jeden z nich!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 175 g
třtinový cukr muscovado světlý 100 g
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
sůl špetka
velmi zralé, rozmačkané
na šikmá kolečka
mléko 300 ml
plnotučné
máslo 85 g
rozpuštěné + na vymazání formy
vejce 1 ks
prošlehané
vanilkový extrakt 1 ČL
lze nahradit pastou
vanilková zmrzlina
k podávání
Na karamelový přeliv
třtinový cukr muscovado tmavý 150 g
zlatý sirup 4 PL
lze nahradit kukuřičným (viz Něco navíc)
lze nahradit whisky

1 Troubu předehřejte na 180/160 °C. V míse smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek a špetku soli. Vedle prošlehejte rozmačkané banány, mléko, rozpuštěné máslo, vejce a vanilkový extrakt či pastu. Tekutinu postupně vešlehejte do suché směsi, aby vzniklo řidší těsto. Nalijte ho do máslem vymazané kulaté formy o průměru 26 cm, hluboké 7 cm.

2 Na karamelový přeliv dejte do malého rendlíku cukr, sirup a 250 ml vroucí vody, za stálého míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí. Mírně povařte a vlijte brandy či whisky. Přelijte těsto (bude-li ponořené, nevadí), poklaďte kolečky banánu a pečte 40–45 minut nebo dokud nezpevní (měla by vzniknout litá buchta a pod ní karamelová omáčka). Podávejte teplé s vanilkovou zmrzlinou.

NĚCO NAVÍC
Zlatý sirup (golden syrup) nabízejí obchody s britskými specialitami (např. Candy-store.cz), kukuřičný ty se zdravou výživou.

Foto: Sam Stowell
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč