0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Karamelovo-banánová buchta pro dospělé

Karamelovo-banánová buchta pro dospělé

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2896 kcal
Bílkoviny 49 g
Sacharidy 442 g
Tuky 92 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Některé recepty vypadají na první pohled trochu podezřele, ale dávají skvělé výsledky. Tohle je jeden z nich!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 175 g
třtinový cukr muscovado světlý 100 g
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
sůl špetka
banány 2 ks
velmi zralé, rozmačkané
banány 1 ks
na šikmá kolečka
mléko 300 ml
plnotučné
máslo 85 g
rozpuštěné + na vymazání formy
vejce 1 ks
prošlehané
vanilkový extrakt 1 ČL
lze nahradit pastou
vanilková zmrzlina
k podávání
Na karamelový přeliv
třtinový cukr muscovado tmavý 150 g
zlatý sirup 4 PL
lze nahradit kukuřičným (viz Něco navíc)
brandy 2 PL
lze nahradit whisky

1 Troubu předehřejte na 180/160 °C. V míse smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek a špetku soli. Vedle prošlehejte rozmačkané banány, mléko, rozpuštěné máslo, vejce a vanilkový extrakt či pastu. Tekutinu postupně vešlehejte do suché směsi, aby vzniklo řidší těsto. Nalijte ho do máslem vymazané kulaté formy o průměru 26 cm, hluboké 7 cm.

2 Na karamelový přeliv dejte do malého rendlíku cukr, sirup a 250 ml vroucí vody, za stálého míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí. Mírně povařte a vlijte brandy či whisky. Přelijte těsto (bude-li ponořené, nevadí), poklaďte kolečky banánu a pečte 40–45 minut nebo dokud nezpevní (měla by vzniknout litá buchta a pod ní karamelová omáčka). Podávejte teplé s vanilkovou zmrzlinou.

NĚCO NAVÍC
Zlatý sirup (golden syrup) nabízejí obchody s britskými specialitami (např. Candy-store.cz), kukuřičný ty se zdravou výživou.

Foto: Sam Stowell
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit