Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Karamelovo-banánová buchta pro dospělé

Některé recepty vypadají na první pohled trochu podezřele, ale dávají skvělé výsledky. Tohle je jeden z nich!

Vydání: 2020/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6–8 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT45M
Pečení 0:45
Koláč Britská

Ingredience

    • 175 g hladké mouky
    • 100 g světle hnědého cukru
    • 1 lžíce kypřicího prášku do pečiva
    • špetka soli
    • 2 velmi zralé banány, rozmačkané + 1 banán, na šikmá kolečka
    • 300 ml plnotučného mléka
    • 85 g másla, rozpuštěného + na vymazání formy
    • 1 vejce, prošlehané
    • 1 lžička vanilkového extraktu či pasty
    • vanilková zmrzlina k podávání

    NA KARAMELOVÝ PŘELIV

    • 150 g tmavě hnědého cukru
    • 4 lžíce zlatého či kukuřičného sirupu (viz Něco navíc)
    • 2 lžíce brandy či whisky

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180/160 °C. V míse smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek a špetku soli. Vedle prošlehejte rozmačkané banány, mléko, rozpuštěné máslo, vejce a vanilkový extrakt či pastu. Tekutinu postupně vešlehejte do suché směsi, aby vzniklo řidší těsto. Nalijte ho do máslem vymazané kulaté formy o průměru 26 cm, hluboké 7 cm.

2 Na karamelový přeliv dejte do malého rendlíku cukr, sirup a 250 ml vroucí vody, za stálého míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí. Mírně povařte a vlijte brandy či whisky. Přelijte těsto (bude-li ponořené, nevadí), poklaďte kolečky banánu a pečte 40–45 minut nebo dokud nezpevní (měla by vzniknout litá buchta a pod ní karamelová omáčka). Podávejte teplé s vanilkovou zmrzlinou.

NĚCO NAVÍC
Zlatý sirup (golden syrup) nabízejí obchody s britskými specialitami (např. Candy-store.cz), kukuřičný ty se zdravou výživou.

Foto: Sam Stowell
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Smažená rýže s uzenou rybou a thajskou omáčkou

Jehněčí špízy s tzatziki a chlebovými plackami

Pošírovaná kuřecí prsa s cibulkovo-zázvorovým olejem

Obalovaný pstruh se sauce vierge

Poznejte chutná přírodní antidepresiva

Přidat komentář