0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mac and cheese

Mac and cheese
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mac and cheese

4.4 / 5. Počet hodnocení: 22
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3430 kcal
Bílkoviny 152 g
Sacharidy 371 g
Tuky 146 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalý příklad toho, čemu se říká ‚comfort food‘. Macaroni and cheese je vlastně jednoduché jídlo, na které vám stačí pouhé 3 ingredience (těstoviny, sýr a kondenzované mléko) ve výživném poměru 1 : 1 : 1. My jsme je vylepšili ještě o cibulku a česnek, které dodají na chuti, a škrob, jenž zajistí krémovitost.

Suroviny

máslo 1 PL
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 3 stroužky
na plátky
těstoviny 300 g
libovolné
sůl
parmazán 50 g
nastrouhaný
sýr gruyère 150 g
nebo comté, nahrubo nastrouhaný
mozzarella 100 g
nahrubo nastrouhaná nebo natrhaná
škrob 1 PL
kukuřičný
kondenzované mléko 350 g
neslazené

Postup

1

Troubu předehřejte na 220°C a zapněte gril.

2

Máslo rozehřejte v pánvi, vsypte cibuli a zvolna opékejte, aby zesklovatěla, přidejte česnek a ještě chvíli opékejte. Potom odstavte.

3

Těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu na skus. Všechny sýry promíchejte v misce.

4

Kukuřičný škrob rozmíchejte v části kondenzovaného mléka, vlijte k cibuli a česneku.

5

Přilijte zbylé mléko a nechte směs mírně 2–3 minuty provařit.

6

Pak do ní vmíchejte 2/3 směsi sýrů a těstoviny.

7

Opepřete, promíchejte a přesuňte do zapékací misky. Posypte zbylým sýrem a dejte zapéct do trouby pod gril.

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete ušetřit čas, můžete místo čerstvé cibule a česneku použít sušený česnek a cibuli v prášku. V tom případě ale samozřejmě vynechte i máslo. Mac and cheese můžete vylepšovat, obměňovat sýr, přidat trochu zeleniny či přidat vypraženou slaninu.

Související články

Jak dobře uvařit těstoviny
  • Tipy a triky

Jak dobře uvařit těstoviny

Dobře uvařené těstoviny jsou základ. Věříme, že to zvládnete... Ale opakování nezaškodí. Jak je teda správně připravit?    ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit