Mac and cheese

Mac and cheese

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3187 kcal
Bílkoviny 130 g
Cukr 374 g
Tuky 128 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalý příklad toho, čemu se říká ‚comfort food‘. Macaroni and cheese je vlastně jednoduché jídlo, na které vám stačí pouhé 3 ingredience (těstoviny, sýr a kondenzované mléko) ve výživném poměru 1 : 1 : 1. My jsme je vylepšili ještě o cibulku a česnek, které dodají na chuti, a škrob, jenž zajistí krémovitost.

Suroviny

máslo 1 PL
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 3 stroužky
na plátky
těstoviny 300 g
sůl
parmazán 50 g
nastrouhaný
sýr 150 g
typu gruyère / comté, nahrubo nastrouhaný
mozzarella 100 g
nahrubo / natrhaná
škrob 1 PL
kukuřičný
kondenzované mléko 350 g
neslazené

1 Troubu předehřejte na 220°C a zapněte gril. Máslo rozehřejte v pánvi, vsypte cibuli a zvolna opékejte, aby zesklovatěla, přidejte česnek a ještě chvíli opékejte. Potom odstavte.

2 Těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu na skus. Všechny sýry promíchejte v misce.

3 Kukuřičný škrob rozmíchejte v části kondenzovaného mléka, vlijte k cibuli a česneku. Přilijte zbylé mléko a nechte směs mírně 2–3 minuty provařit. Pak do ní vmíchejte 2/3 směsi sýrů a těstoviny. Opepřete, promíchejte a přesuňte do zapékací misky. Posypte zbylým sýrem a dejte zapéct do trouby pod gril.

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete ušetřit čas, můžete místo čerstvé cibule a česneku použít sušený česnek a cibuli v prášku. V tom případě ale samozřejmě vynechte i máslo. Mac and cheese můžete vylepšovat, obměňovat sýr, přidat trochu zeleniny či přidat vypraženou slaninu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit