Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Nepostradatelný hořčík - v jakých potravinách ho najdeme?

Naše tělo potřebuje kromě základních živin jako jsou sacharidy, bílkoviny a tuky, také minerály. Jedním z nich je hořčík, pro naše tělo nepostradatelný minerál, kterého však často máme nedostatek. Proč je pro nás hořčík tolik důležitý a v jakých potravinách ho můžeme najít?
28. 4. 2021 | Autor: Sabina Jarošová

Hořčík pro činnost nervů a svalů

Hořčík, známý také pod názvem magnézium, je minerál, který patří k nejdůležitějším a nezastupitelným prvkům v našem těle. Podílí se totiž na asi třech stovkách reakcí v našem organismu, z nichž nejdůležitější jsou enzymatické reakce, které produkují energii v těle. Hořčík tak přispívá ke:

  • snížení míry únavy a vyčerpání
  • správné činnosti nervové soustavy
  • správné činnosti svalů
  • udržení ideálního stavu zubů a kostí
  • udržení dobrého stavu oběhového systému
  • správnému krevnímu tlaku
  • prevenci infarktu

Lékárnička z louky

Imunitu můžeme posílit i pomocí planě rostoucích rostlin. Přírodovědkyně a novinářka Jana Vlková, autorka Květinové...

Proč trpíme nedostatkem hořčíku?

Podle studií trpí nedostatkem hořčíku až 1/3 české populace. Jak je to ale možné, když hořčík obsahuje spoustu potravin? Zde jsou tři hlavní důvody:

  • Intenzivní zemědělství – rostliny hořčík vstřebávají z půdy, ve které je ho poslední dobou nedostatek. Na vině je právě intenzivní zemědělství. V důsledku toho pak potraviny, které konzumujeme, nejsou bohaté na hořčík tak, jak by měly.
  • Nízká vstřebatelnost – na vině je také poměrně nízká vstřebatelnost hořčíku. Naše tělo je schopné využít jen kolem 30 % hořčíku obsaženého v potravinách.
  • Zvýšená spotřeba hořčíku – poslední příčinou jsou také situace, při kterých náš organismus spotřebovává více hořčíku, než je obvyklé. Řadí se sem například zvýšená fyzická aktivita, zvýšená konzumace živočišných tuků, bílkovin, sladkostí, výrobků z bílé mouky nebo alkoholu, dále dochází k vyšší spotřebě hořčíku u lidí trpících stresem, diabetem nebo u těhotných žen.

Obsah vitaminů a minerálů v našich potravinách rapidně klesá

„Jedno jablko denně zahání lékaře.“ To platilo možná dřív. Pokud nechceme výživově strádat, musíme buď více a...

Co způsobuje nedostatek hořčíku?

Dlouhodobý nedostatek hořčíku může způsobit vážná onemocnění žlučníku, střev, negativně ovlivňuje imunitu, srážlivost krve a nervový systém. Jak ale zjistit, že trpíte nedostatkem hořčíku? Připravili jsme pro vás seznam nejčastějších symptomů. Pokud se u vás některý z nich objevuje, určitě situaci nepodceňujte:

  • nechutenství
  • únava, slabost, nespavost
  • bolest hlavy
  • stres, podrážděnost
  • svalové křeče, brnění končetin
  • bušení srdce
  • lámavost nehtů, vypadávání vlasů
  • hemoroidy

Zatočte s jarní únavou pomocí správných potravin

Přestože jaro symbolizuje příval nové energie, příroda pučí a dny se prodlužují, mnoho lidí se pravidelně v tomto...

Kde najdeme hořčík?

Hořčík nejlépe doplníte z potravin, které tento minerál obsahují. Denní doporučená dávka je 300 mg/den, vyšší je u například u kojících žen, a to až 500 mg/den.

  • Ovoce – nejvíce hořčíku najdete v datlích, banánech, pomerančích nebo třeba sušených meruňkách
  • Zelenina – hořčík je obsažen především v tmavé listové zelenině – kapusta, špenát, brokolice
  • Luštěniny – mezi luštěniny bohaté na hořčík se řadí vařená čočka a hrách
  • Ořechy – hořčík získáte také z mandlí, kešu ořechů nebo piniových semínek
  • Maso a ryby – pro doplnění hořčíku si dopřejte tuňáka, candáta nebo kuřecí prsa
  • Kakao – kvalitní kakao je jedním z nejlepších zdrojů hořčíku. Milovníci hořké čokolády, radujte se!
  • Nápoje – potěšíme i milovníky vína, protože hořčík je obsažen i v červeném víně

Sandra al rosmarino (candát na rozmarýnu)

Šéfkuchař Emanuele Ridi vaří s láskou a v jeho receptech je to znát. Candát zlehka opečený na rozmarýnu se skvěle...

Související

Pstruh na mandlích

Vyzkoušejte i siveny, americké příbuzné pstruhů, s jemným a chuťově zajímavým růžovým masem.

Špenát s piniovými oříšky a česnekem

Oříšky a česnek promění špenát ve stylový a bleskurychlý předkrm

Kuřecí roláda s kuskusem a piniovými oříšky

Zkuste upéct kuřecí roládu s cibulkou, česnekem, piniovými oříšky a kuskusem. Chuť skvěle doladí sušené meruňky a...

Rizoto se špenátem, fetou a piniovými oříšky

Chutné rizoto s dvěma druhy sýrů, špenátem a křupavými oříšky.

Grilovaný banán s medem a skořicí

Naprosté klasice dodává přímo omamnou vůni i chuť rumová směs. Příprava je přitom neuvěřitelně jednoduchá.

Banánový chlebíček

Recept na banánový chlebíček musíte mít v repertoáru! Naše varianta je z celozrnné mouky a bez vajec – i...

Grilovaný tuňák se zeleninou a bazalkovým pestem

Tuňák, stejně jako ostatní makrelovité ryby, je na grilování asi nejvhodnější alternativou. Tuňáka si navíc vychutnají...

Přidat komentář