Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Šípky: vitamíny nabité plody podzimu

Období bohaté na úrodu a sklizeň z polí a zahrádek se pomalu chýlí ke konci, avšak příroda nám i na podzim nabízí spoustu plodů vhodných ke zpracování. Nemusíme chodit daleko, stačí krátká procházka přírodou a zaručeně natrefíte na nejednu planou růži, která poskytuje plody plné vitamínů a dotváří tu správnou paletu podzimu pro oči. Vypravte se s námi za kouzlem šípků a naučte se třeba skvělou domácí šípkovou zavařeninu nebo tradiční šípkovou omáčku.
30. 9. 2020 | Autor: Šárka Měřičková

Co vlastně šípek je? Tak jak ho známe, je šípek plodem plané šípkové růže. Nejde však o klasický plod, nýbrž o souplodí, jelikož celý šípek tvoří jak samotný plod, tak i část květu. Nejčastěji se setkáváme s červenooranžovým a červeným zbarvením šípku, neobvyklá není ani černá barva s nádechem do fialova. Ideálními měsíci pro sklizeň šípků jsou září a říjen, a to zejména ve slunných dnech, kdy šípky obsahují nejvíce vitamínu C. Využijte krásných dnů babího léta, vyražte do přírody a nezapomeňte si s sebou vzít malý košíček nebo sáček, do kterého si nasbírejte šípky v jejich plné síle. Dejte pozor na záměnu s hlohem obecným, jehož plody vypadají podobně. Planý hloh je též využívaný v lékařství a kořenářství, nemá však takový obsah vitamínů, jako právě šípek. Nicméně, marmeládu z něj uděláte výbornou.

Věděli jste, že díky vysokému podílu vitamínů je šípek ideálním pomocníkem pro posílení imunity? Kromě vysokého podílu vitamínu C šípek obsahuje vitamíny A, B, E a je bohatý na tělu prospěšné minerální látky - hořčík, zinek, vápník a železo. První zmínky o využití prospěšných látek šípku datujeme o tisíc let zpět, a to už v 11. století.

S šípky ku zdraví

S šípky ku zdraví

Vyrazte na podzimní procházku a otrhejte bohatě obsypané šípkové keře. Nemusíte se bát, že kvůli špičatým trnům usnete...
 

Šípky a jejich všestranné využití v kuchyni

Přinesli jste si z procházky plnou mísu šípků a nevíte co s nimi? Zkuste je zavařit. Domácí šípkovou zavařeninu s hřejivou vůní hřebíčku pak můžete kdykoli použít do jogurtu, lineckého cukroví, na chleba nebo místo brusinek na svíčkovou omáčku. Při zpracovávání šípků dbejte na důkladné očištění. Důležité je plod zbavit stopek a zbytků květů (lidově bubáků). Pro hladký výsledek se nevyhnete pasírování, které šípky zbaví případných zbylých nečistot a typických šípkových chloupků, které jsou v zavařenině nežádoucí. Z šípků si můžete připravit také sladký chlebíček, ve kterém využijete hlavně dužinu tvořící obal šípku. A kdo by neznal hlášku z filmu Slavnosti sněženek, zda si dát kance se šípkovou nebo se zelím? Připravte si i tuto českou klasiku, která vás na chvíli přenese do hlubokého lesa díky kombinaci kančího masa a divokého koření. Výsledný pokrm můžete ozdobit smrkovými výhonky, které se svým vzhledem a vůní ke zvěřině skvěle hodí. Nezapomeňte si v podzimních dnech připravit z čerstvě natrhaných šípků také tradiční šípkový čaj. Stačí je rozdrtit a zalít horkou vodou (pod bodem varu, abyste zachovali co nejvíce vitamínů), dosladit medem a šálek této vitamínové bomby si můžete z tepla domova vychutnat. 

Trhejte šípky po hrstech

Trhejte šípky po hrstech

Poslal vás někdo k šípku? Nezlobte se na něj a utíkejte do přírody k nejbližšímu keři. Drobné rudé plody umějí mnohem...

 

Související

Šípek

Šípek

Rudé bobulky šípkové růže zdobí na podzim lesy a louky. Pusťte je i k vám do kuchyně.

Zajíc na šípkové omáčce podle restaurace U Lípy

Nejtypičtější jídlo restaurace U Lípy - podle Maurerova výběru Grand Restaurant nejlepší české restaurace roku 2008...

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Fantastická večeře. V pátek naložte maso, pozvěte přátele a v neděli se sejděte u jednoho stolu. Po kýtě se jen zapráší!
Pětkrát podzimní zavařování

Pětkrát podzimní zavařování

Přestože hlavní sezonou zavařování je bezesporu léto, i na podzim dozrávají plody, které stojí za to uchovat ve...
Pětkrát zvěřina k obědu

Pětkrát zvěřina k obědu

Čas lovů a zvěřinových hodů je právě teď. Nasyťte se zvěřinou v lahodné úpravě podle našich ověřených receptů. Zasytí...
Trhejte šípky po hrstech

Trhejte šípky po hrstech

Poslal vás někdo k šípku? Nezlobte se na něj a utíkejte do přírody k nejbližšímu keři. Drobné rudé plody umějí mnohem...

Vitamin C a hravé způsoby, jak jej získat ze stravy

Ve vodě rozpustná živina nezbytná k životu a udržení zdraví, tím vším je vitamin C. Poprvé jej chemicky objevil...
REKLAMA

Přidat komentář