Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Kančí kýta se šípkovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

3.4 / 5. Počet hodnocení: 73
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4630 kcal
Bílkoviny 365 g
Sacharidy 353 g
Tuky 160 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fantastická večeře. V pátek naložte maso, pozvěte přátele a v neděli se sejděte u jednoho stolu. Po kýtě se jen zapráší!

Suroviny

kančí maso 1.5 kg
kýta
slunečnicový olej 3 PL
slanina 100 g
pokrájená nadrobno
mouka pšeničná hladká 80 g
hnědý cukr 1 ČL
+ trochu na dochucení omáčky
víno dezertní 3 PL
Na marinádu
cibule 1 ks
pokrájená nadrobno
mrkev 2 ks
pokrájená nadrobno
petržel 1 ks
nakrájená nadrobno
celer 0.25 ks
nakrájený nadrobno
pepř mletý 10 kuliček
nové koření 5 kuliček
bobkový list 2 ks
tymián 1 ČL
sušený
jalovec 5 kuliček
Na šípkovou omáčku
víno červené 200 ml
šípkový džem 120 g
citronová kůra
na dochucení
citronová štáva
na dochucení
sůl
na dochucení

1 Smíchejte suroviny na marinádu a naložte do ní na dva dny maso. Pak ho vyjměte, osušte, obalte v mouce (zbytek si ponechte na omáčku), v pánvi rozehřejte olej a kýtu na něm ze všech stran opečte.

2 Předehřejte troubu na 180 stupňů. Na sporáku rozehřejte pekáč, dejte do něj slaninu a kořenovou zeleninu z marinády. Zamíchejte cukr a zalijte octem z nálevu a dezertním vínem. Do pekáče dejte maso a pečte ho aspoň hodinu a půl doměkka.

3 Změklé maso vyjměte, pekáč postavte na plotýnku a nechte šťávu odpařit tak, aby zbyl jen tuk. Zaprašte ho zbytkem moukou, zalijte červeným vínem, trochou vody a přidejte šípkovou zavařeninu. Omáčku povařte, dochuťte cukrem, citronovou šťávou a kůrou a solí. Podávejte s houskovým knedlíkem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/9

Komentáře

Martina Nádvorníková

Vynikající. Postupovala jsem přesně podle receptu, až na to dezertní víno, které jsem neměla. I tak jsme si moc pochutnali.

Lucie Velek

Dobrý den, pokud se ptáte na červené víno, které se přidává do šípkové omáčky, mělo by ho tam přijít 200 ml – údaj najdete v rozpisu na šípkovou omáčku ve sloupku ingrediencí. Samotná kýta se ještě po opečení masa podlévá marinádou a třemi lžícemi dezerního vína (uvedeno v seznamu ingrediencí v horní části sloupku).

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit