0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Kančí kýta se šípkovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

4.5/5 Počet hodnocení: 77
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4630 kcal
Bílkoviny 365 g
Sacharidy 353 g
Tuky 160 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fantastická večeře. V pátek naložte maso, pozvěte přátele a v neděli se sejděte u jednoho stolu. Po kýtě se jen zapráší!

Suroviny

kýta
slunečnicový olej 3 PL
slanina 100 g
pokrájená nadrobno
mouka pšeničná hladká 80 g
hnědý cukr 1 ČL
+ trochu na dochucení omáčky
Na marinádu
cibule 1 ks
pokrájená nadrobno
mrkev 2 ks
pokrájená nadrobno
petržel 1 ks
nakrájená nadrobno
celer ¼ ks
nakrájený nadrobno
pepř mletý 10 kuliček
nové koření 5 kuliček
bobkový list 2 ks
tymián 1 ČL
sušený
jalovec 5 kuliček
Na šípkovou omáčku
šípkový džem 120 g
citronová kůra
na dochucení
citronová šťáva
na dochucení
sůl
na dochucení

Postup

1

Smíchejte suroviny na marinádu a naložte do ní na dva dny maso. Pak ho vyjměte, osušte, obalte v mouce (zbytek si ponechte na omáčku), v pánvi rozehřejte olej a kýtu na něm ze všech stran opečte.

2

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Na sporáku rozehřejte pekáč, dejte do něj slaninu a kořenovou zeleninu z marinády. Zamíchejte cukr a zalijte octem z nálevu a dezertním vínem. Do pekáče dejte maso a pečte ho aspoň hodinu a půl doměkka.

3

Změklé maso vyjměte, pekáč postavte na plotýnku a nechte šťávu odpařit tak, aby zbyl jen tuk. Zaprašte ho zbytkem moukou, zalijte červeným vínem, trochou vody a přidejte šípkovou zavařeninu. Omáčku povařte, dochuťte cukrem, citronovou šťávou a kůrou a solí. Podávejte s houskovým knedlíkem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/9

Komentáře

Martina Nádvorníková

Vynikající. Postupovala jsem přesně podle receptu, až na to dezertní víno, které jsem neměla. I tak jsme si moc pochutnali.

Jan Dřevikovský

Kolik červeného vína se do receptu dává? Není to uvedeno v seznamu surovin. Děkuji

Lucie Velek

Dobrý den, pokud se ptáte na červené víno, které se přidává do šípkové omáčky, mělo by ho tam přijít 200 ml – údaj najdete v rozpisu na šípkovou omáčku ve sloupku ingrediencí. Samotná kýta se ještě po opečení masa podlévá marinádou a třemi lžícemi dezerního vína (uvedeno v seznamu ingrediencí v horní části sloupku).

Apetit magazín

Škola vaření: Jak grilovat kuře – díl 1.
  • Zajímavosti

Škola vaření: Jak grilovat kuře – díl 1.

Pokud se nechcete spokojit s grilováním klobásek a hotových směsí ze supermarketu, máme pro vás rady, jak připravit doma skvělé grilované maso, od naporcování, přes marinování a grilování až po závěrečné doladění domácím dipem či omáčkou....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč