0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Kančí kýta se šípkovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

4.6 / 5. Počet hodnocení: 74
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4630 kcal
Bílkoviny 365 g
Sacharidy 353 g
Tuky 160 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fantastická večeře. V pátek naložte maso, pozvěte přátele a v neděli se sejděte u jednoho stolu. Po kýtě se jen zapráší!

Suroviny

kančí maso 1.5 kg
kýta
slunečnicový olej 3 PL
slanina 100 g
pokrájená nadrobno
mouka pšeničná hladká 80 g
hnědý cukr 1 ČL
+ trochu na dochucení omáčky
víno dezertní 3 PL
Na marinádu
cibule 1 ks
pokrájená nadrobno
mrkev 2 ks
pokrájená nadrobno
petržel 1 ks
nakrájená nadrobno
celer 0.25 ks
nakrájený nadrobno
pepř mletý 10 kuliček
nové koření 5 kuliček
bobkový list 2 ks
tymián 1 ČL
sušený
jalovec 5 kuliček
Na šípkovou omáčku
víno červené 200 ml
šípkový džem 120 g
citronová kůra
na dochucení
citronová štáva
na dochucení
sůl
na dochucení

Postup

1

Smíchejte suroviny na marinádu a naložte do ní na dva dny maso. Pak ho vyjměte, osušte, obalte v mouce (zbytek si ponechte na omáčku), v pánvi rozehřejte olej a kýtu na něm ze všech stran opečte.

2

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Na sporáku rozehřejte pekáč, dejte do něj slaninu a kořenovou zeleninu z marinády. Zamíchejte cukr a zalijte octem z nálevu a dezertním vínem. Do pekáče dejte maso a pečte ho aspoň hodinu a půl doměkka.

3

Změklé maso vyjměte, pekáč postavte na plotýnku a nechte šťávu odpařit tak, aby zbyl jen tuk. Zaprašte ho zbytkem moukou, zalijte červeným vínem, trochou vody a přidejte šípkovou zavařeninu. Omáčku povařte, dochuťte cukrem, citronovou šťávou a kůrou a solí. Podávejte s houskovým knedlíkem.

Související články

Jak nakupovat a upravovat zvěřinu
  • Tipy a triky

Jak nakupovat a upravovat zvěřinu

Výtečné! Takové budou vaše zvěřinové hody, když při koupi a přípravě masa dodržíte několik základních pravidel. Tady jsou tipy od profesionálů! ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/9

Komentáře

Martina Nádvorníková

Vynikající. Postupovala jsem přesně podle receptu, až na to dezertní víno, které jsem neměla. I tak jsme si moc pochutnali.

Lucie Velek

Dobrý den, pokud se ptáte na červené víno, které se přidává do šípkové omáčky, mělo by ho tam přijít 200 ml – údaj najdete v rozpisu na šípkovou omáčku ve sloupku ingrediencí. Samotná kýta se ještě po opečení masa podlévá marinádou a třemi lžícemi dezerního vína (uvedeno v seznamu ingrediencí v horní části sloupku).

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit