Věčné hrabalovské dilema jestli, se šípkovou, nebo se zelím jsme rozlouskli! Kančí kýta se šípkovou omáčkou je fantastická večeře. V pátek naložte maso, pozvěte přátele a v neděli se sejděte u jednoho stolu. Po kýtě se jen zapráší!
Suroviny
Postup
Smíchejte suroviny na marinádu a naložte do ní na dva dny maso.
Pak ho vyjměte, osušte papírovými utěrkami a obalte v mouce (zbytek si ponechte na omáčku).
V pánvi rozehřejte olej a kýtu na něm ze všech stran opečte.
Předehřejte troubu na 180 °C. Na sporáku rozehřejte pekáč, dejte do něj slaninu a kořenovou zeleninu z marinády. Lehce opečte. Přidejte cukr, zalijte octem z marinády (olej oddělte a koření vyhoďte) a dezertním vínem. Do pekáče vložte maso, dejte do trouby a pečte ho aspoň hodinu a půl doměkka.
Změklé maso vyjměte, pekáč postavte na sporák a nechte šťávu odpařit tak, aby zbyl jen tuk. Zaprašte ho zbytkem mouky, zalijte červeným vínem na omáčku, trochou vody a přidejte šípkovou zavařeninu.
Omáčku povařte, dochuťte cukrem, citronovou šťávou a kůrou a solí. Podávejte s houskovým knedlíkem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zvěřinové hody: 10 receptů nejen pro myslivce(10 receptů )
- Lovecká sezona. 28 zvěřinových receptů(28 receptů )
- Menu inspirované první republikou: Uvařte si retro oběd(18 receptů )
Komentáře
In reply to Z receptu vám vypadl ocet v… by marketa05
Dobrý den, moc děkujeme za upozornění, recept už by měl být v pořádku.
Mějte se hezky, redakce Apetitu
Kolik červeného vína se do receptu dává? Není to uvedeno v seznamu surovin. Děkuji
Dobrý den, pokud se ptáte na červené víno, které se přidává do šípkové omáčky, mělo by ho tam přijít 200 ml – údaj najdete v rozpisu na šípkovou omáčku ve sloupku ingrediencí. Samotná kýta se ještě po opečení masa podlévá marinádou a třemi lžícemi dezerního vína (uvedeno v seznamu ingrediencí v horní části sloupku).
Vynikající. Postupovala jsem přesně podle receptu, až na to dezertní víno, které jsem neměla. I tak jsme si moc pochutnali.