Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kančí kýta se šípkovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 81
Více než dvě hodiny Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6442 kcal
Bílkoviny 365 g
Sacharidy 357 g
Tuky 360 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Věčné hrabalovské dilema jestli, se šípkovou, nebo se zelím jsme rozlouskli! Kančí kýta se šípkovou omáčkou je fantastická večeře. V pátek naložte maso, pozvěte přátele a v neděli se sejděte u jednoho stolu. Po kýtě se jen zapráší!

Suroviny

kýta
slunečnicový olej 3 PL
slanina 100 g
pokrájená nadrobno
hnědý cukr 1 ČL
+ trochu na dochucení omáčky
Na marinádu
pokrájená nadrobno
mrkev 2 ks
pokrájená nadrobno
petržel 1 ks
nakrájená nadrobno
celer ¼ ks
nakrájený nadrobno
pepř mletý 10 kuliček
nové koření 5 kuliček
tymián 1 ČL
sušený
jalovec 5 kuliček
z 1 citronu
ocet 100 ml
slunečnicový olej 200 ml
Na šípkovou omáčku
šípkový džem 120 g
na dochucení
na dochucení
sůl
na dochucení

Postup

1

Smíchejte suroviny na marinádu a naložte do ní na dva dny maso. 

2

Pak ho vyjměte, osušte papírovými utěrkami a obalte v mouce (zbytek si ponechte na omáčku).

3

V pánvi rozehřejte olej a kýtu na něm ze všech stran opečte.

4

Předehřejte troubu na 180 °C. Na sporáku rozehřejte pekáč, dejte do něj slaninu a kořenovou zeleninu z marinády. Lehce opečte. Přidejte cukr, zalijte octem z marinády (olej oddělte a koření vyhoďte) a dezertním vínem. Do pekáče vložte maso, dejte do trouby a pečte ho aspoň hodinu a půl doměkka.

5

Změklé maso vyjměte, pekáč postavte na sporák a nechte šťávu odpařit tak, aby zbyl jen tuk. Zaprašte ho zbytkem mouky, zalijte červeným vínem na omáčku, trochou vody a přidejte šípkovou zavařeninu.

6

Omáčku povařte, dochuťte cukrem, citronovou šťávou a kůrou a solí. Podávejte s houskovým knedlíkem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/9

Komentáře

14.12.2023 10:03
Z receptu vám vypadl ocet v marinádě .
28.10.2023 19:01
Dobrý den ,ze seznamu ingrediencí vám zřejmě někde vypadl ocet , protože ho máte v postupu ,ale v ingrediencích není .
03.07.2018 16:23

Kolik červeného vína se do receptu dává? Není to uvedeno v seznamu surovin. Děkuji

04.07.2018 12:25

Dobrý den, pokud se ptáte na červené víno, které se přidává do šípkové omáčky, mělo by ho tam přijít 200 ml – údaj najdete v rozpisu na šípkovou omáčku ve sloupku ingrediencí. Samotná kýta se ještě po opečení masa podlévá marinádou a třemi lžícemi dezerního vína (uvedeno v seznamu ingrediencí v horní části sloupku).

17.09.2014 23:07

Vynikající. Postupovala jsem přesně podle receptu, až na to dezertní víno, které jsem neměla. I tak jsme si moc pochutnali.

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...
Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...