Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Všechno, co potřebujete vědět o českých třešních

Třešně milují špačci, kosové i my lidé. Pro mnoho z nás jsou symbolem léta a bezstarostného dětství, kdy si je holčičky věšely na uši místo náušnic a kluci závodili v plivání pecek do dálky. V českých zemích se třešním daří už od středověku a v jejich šlechtění jsme dokonce na jednom z prvních míst ve světě. Jaká je letošní úroda a proč jsou třešně dražší než loni, se dočtete v článku. Dozvíte se také, kde se u nás třešně nejvíce pěstují, podle čeho odlišujeme jednotlivé odrůdy a k čemu se hodí v kuchyni.
26. 6. 2020

České třešně miluje celý svět

Navzdory tomu, že podíl ovocnářství na zemědělské produkci v Česku během let klesl, v oblasti pěstování třešní má naše země stále významné místo, a to zásluhou Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousích. Pocházejí totiž odtud odrůdy třešní, které se vyvážejí i do zahraničí. Velmi oblíbená je například vynikající chrupka Kordia, která byla objevena jako náhodný semenáč a jejíž šlechtění bylo dokončeno v právě Holovousích. České odrůdy z Holovous jsou ve světě populární díky tomu, že vynikají velikostí plodů i chutí.

Třešně se v Česku pěstují ve velkém v okolí obce Těchlovice nedaleko Hradce Králové, kde tradice jejich pěstování sahá až do 19. století. Vzešlo odtud i několik původních odrůd (například již výše zmíněná Kordia). Hodně sadů je i ve Středočeském kraji, který co do počtu tun v posledních letech vévodí roční produkci. Dalším třešňovým centrem, kde se tradice pěstování – i když ve zmenšené míře – zachovala, byly také jihočeské Lhenice. Teprve za nimi se s roční produkcí 188 tun umístil v minulém roce Jihomoravský kraj.

Třešně nasladko i naslano

Nejlíp sice chutnají ještě teplé od slunce, čerstvě utržené ze stromu , ale naše sladké i slané recepty vás přesvědčí,...

Proč stojí třešně víc než loni

Letošní rok je pro pěstitele ovoce bohužel výrazně horší než minulý, což se projevilo i na cenách. Třešní je málo, a tak jsou dražší. Ivo Košťál, zemědělec a ovocnář, jehož sady leží v tradičním centru pěstování třešní v Těchlovicích na Královéhradecku, k tomu říká: „Letos máme oproti loňsku méně než poloviční úrodu – 60 % třešní poškodily mrazy v období rašení pupenů už 9. dubna, kdy klesly teploty na   - 8 °C, a poté ještě tři jarní přízemní mrazíky v době kvetení.“ Navíc je sklizeň třešní oproti minulému roku zpožděná o 3 týdny. Běžně dozrávají rané odrůdy koncem května. Loni Ivo Košťál sklízel a prodával první třešně odrůdy Burlat, obvykle dozrávající ve 3.  třešňovém týdnu, už okolo 25. května, letos až 12. června. Studené jarní měsíce zpomalily dozrávání, dalším neblahým faktorem se staly pozdní deště a vzápětí ostré slunce v době sklizně, kvůli čemuž se ovoce snáze kazí. Nedostatek, a tím i vyšší cenu třešní ale nezapříčinilo jen počasí, ale i fakt, že v sadech citelně chyběli pracovníci. Většinu sklizně v ČR už mnoho let zajišťují zahraniční sezonní dělníci, jejichž příjezd byl tento rok kvůli opatřením proti šíření koronaviru značně komplikovaný. Jak popsal Ivo Košťál: „Mimo pracovní povolení bylo třeba všem zařídit i testy na koronavirus (každý vyšel na 1700 Kč) a také jejich cesta do Česka byla kvůli zavřeným hranicím s Polskem a Slovenskem složitější. Jen příjezd každého jednotlivého pracovníka mě tak stál o 150 dolarů více. Pracovníci ze třetích zemí navíc nesmějí pracovat na dohodu o provedení práce, a tak jako zaměstnanci musejí mít sociální a zdravotní pojištění, což vyjde na jednoho pracovníka z Ukrajiny zhruba  na 7 135 kč na měsíc. Dále bylo třeba zaplatit každému lékařské prohlídky (asi 450 Kč na osobu). Letos jsme dostali schválená pracovní povolení pro třináct pracovníků. Za kilogram kvalitně natrhaných plodů letos dáváme pracovníkům odměnu 10–15 Kč. Proto hlavně třešně tolik prodražuje ruční práce.“ Na otázku, proč nedají při zaměstnávání přednost českým pracovníkům, Ivo Košťál odpovídá: „Za domorodé brigádníky jsme určitě moc rádi, ale z 15 přihlášených v průběhu náboru v květnu, se nakonec fyzicky na trhání do sadu dostavil jeden.“ S nedostatkem pracovní síly a následnými vyššími náklady se letos potýkají v zemědělství téměř všichni, ovšem pěstitele ovoce zasáhla krize obzvlášť citelně. Na sklizeň třešní (ale i dalšího ovoce a zeleniny, například jahod či chřestu) se nevyužívají stroje, podíl lidské práce je tak mnohem vyšší než u jiných zemědělských plodin. Třešeň je navíc od přírody vzrostlý strom, takže i při pěstování na nižších kmenech je nutné při česání použití žebříků, což je náročné fyzicky i časově. 

Srdcovka, či chrupka – vyznáte se v odrůdách?

Pěstitelé třešně dělí podle doby dozrávání na rané až pozdní. V našich zemích obvykle můžeme první třešně sklízet už poslední týden v květnu a poslední dozrávají v 8. třešňovém týdnu mezi 15. až 25. srpnem. Nejde ovšem o tytéž odrůdy. Každý třešňový týden dozrávají jiné třešně.

Pokud toužíte po třešních z vlastní zahrady či plánujete založení sadu, o pěstování třešní a o tom, kdy které odrůdy dozrávají, se dočtete na webu časopisu Naše krásná zahrada.

Dalším kritériem při označování třešní jsou vzhled a vlastnosti plodu. Třešně se podle něj dělí na srdcovky a chrupky.

Srdcovky jsou měkčí a šťavnatější. Bývají výrazně, obvykle tmavě červené a jejich šťáva hodně barví. Většina z nich patří mezi rané odrůdy a dozrávají už během prvních třešňových týdnů. Vynikají sladkou chutí a nebývají červivé, takže se nemusíte bát, že byste při ochutnávání narazili v třešni na nezvaného obyvatele. Třešně dozrávající dříve totiž netrpí vrtulí třešňovou, která se líhne a napadá plody až v pozdějších třešňových týdnech. Kvůli měkké dužnině ale musíte srdcovky rychle otrhat a zpracovat. K dlouhému skladování se nehodí, a tak je ideální přebytky úrody zavařit jako kompot, odšťavnit a proměnit v třešňový sirup či lahodný džem. Můžete je i zmrazit. Konzervované třešně pak i v zimě využijete do dortů, pohárů i koláčů. Hodí se i na zmrzlinu.

Jednoduchá třešňová marmeláda

Tahle marmeláda má nádherně purpurovou barvu, voní létem a nezabere moc času.

Třešňový koláč s citronem

V tomto jemném dezertu italského střihu podpoří chuť třešní citronová šťáva. Nejlíp uděláte, když budete tenhle výtečný...

Chrupky mívají větší velikost plodů a mají tužší a křupavou dužninu. Vyskytují se v mnoha barevných variantách. Dělí se na tmavé, pestré a světlé. Tmavé chrupky mají plody tmavočervené barvy a i dužnina bývá zbarvená od světle červené až téměř k černé. Šťáva takových plodů silně barví. Pestré chrupky jsou třešně, jejichž plody přecházejí od žluté k červené, často bývají červeně žíhané či mají žluté líčko. Dužnina může být žlutá i červená, šťáva je světlá. Za světlé chrupky se pak označují třešně, které jsou pouze žluté. Dnes žluté odrůdy nejsou příliš rozšířeny, ale možná jste se s nimi setkali ve starém sadu. Ačkoli působí bledě a nedozrále, po jejich utrhnutí zjistíte, že jsou velice sladké. Chrupky se díky pevnější dužnině dají lépe skladovat, po očesání vydrží na chladném místě i několik dní. Můžete je opět zavařit jako kompot, parádu udělají v bublanině či koláči.

Závin s třešněmi

Nejoblíbenější moučník rakousko-uherských časů může mít řadu podob. Náplň z pikantních třešní (i višně se uplatní) je...

Makovotřešňový koláč se sušenkovou drobenkou

Vláčné jogurtové těsto s mákem, voňavé třešně a křupavá drobenka jsou dokonalá kombinace!

Krém s třešněmi, čokoládou a mandlovým likérem

Doslova prostopášný pudink! Třešně v něm svůdně doplňuje tmavá čokoláda, jemně natrpklá vůně mandlového likéru a...
 
I když je třešní méně než loni, jelikož jejich sezona začala později, můžeme doufat (pokud počasí dovolí), že bude zase o něco déle trvat. Takže pokud jste ještě letos třešně neměli, napravte to.  Třešně jsou totiž nejen chutné, ale i zdravé! Jak si nejlépe vychutnat čas třešní zjistíte níže.

Čas třešní

Prázdniny u vody a třešně rovnou ze stromu – kdo by si nepamatoval na sladké časy u babičky? Třešňová bublanina...
Čím se od sebe liší třešně a višně a jak který druh používat v kuchyni, zase napoví článek Kolik třešní, tolik višní.

Kolik třešní, tolik višní

Někdo dává přednost sladkým třešním, někomu zase více chutnají pikantní višně. Přečtěte si, jaký je mezi nimi rozdíl a...
 

Související

Jó, třešně zrály: 5 tipů, co s nimi

Máte doma košík třešní a přemýšlíte, jak je zpracovat? Zkuste některý z našich osvědčených receptů!

Kolik třešní, tolik višní

Někdo dává přednost sladkým třešním, někomu zase více chutnají pikantní višně. Přečtěte si, jaký je mezi nimi rozdíl a...
REKLAMA

Přidat komentář