0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dezerty z třešní nejen pro letní dny

Dezerty z třešní nejen pro letní dny
ZDROJ: Apetit

Nejlíp sice chutnají ještě teplé od slunce, čerstvě utržené ze stromu, ale naše sladké recepty vás přesvědčí, že se vyplatí přinést si třešní plný košík i domů! Ať už se rozhodnete použít je s peckami, nebo bez, zaručeně si pochutnáte. Pusťte se do bublaniny, brownies či semifredda!

Třešně jsou chutné, šťavnaté v kuchyni bohatě využitelné a ještě obsahují důležité živiny jako vitamíny, minerály a vlákninu.

  • Významným minerálem v třešních je draslík, který podporuje vylučování toxických a odpadních látek. Třešně mají močopudný a očistný účinek.

Třešně je potřeba zpracovat snad ještě rychleji než jahody. Po utržení se srdcovky začnou rychle kazit, především v místě, kde byla stopka. Proto pokud je nestihnete co nejrychleji sníst, nabízíme několik receptů, jak je chutně zpracovat.

Třešně do pohárů

Když se vám v letních horkých dnech nechce stát u rozpálené trouby a přesto máte chuť na sladkou dobrotu, poháry jsou jasnou volbou. Jejich příprava je často neskutečně rychlá a většinou se nemusíte řídit striktními recepty. Právě zralé sladké třešně do ovocných a zmrzlinových pohárů náramně zapadají.

  • Ať už čerstvé a vypeckované, nebo jako třešňový rozvar s kapkou ovocné pálenky, která jim dodá ten správný říz.
  • K třešním se dokonale hodí jemná vanilka, silná hořká čokoláda, káva i ovocný likér.

Třešňová bublanina

Nejznámější třešňový moučník je jednoznačně bublanina. Nadýchané piškotové těsto plné svěžího ovoce, které lze v průběhu sezóny obměňovat. Skvěle poslouží jahody, višně, meruňky, rybíz i borůvky.

  • Aby ovoce nepropadlo během pečení na dno, nejdřív ho omyjte a ještě mokré obalte v polohrubé mouce. Kapky vody na sebe mouku přilepí a tyto „moučné tečky“ na ovoci zajistí, že zůstane uprostřed těsta.

Clafoutis

Francouzský dezert na první pohled připomíná naší bublaninu. Oproti ní je těsto na clafoutis hutnější a vysoké jen tak, aby zakrylo ovoce.

  • Třešně se často předem macerují v třešňové pálence a poté se v jedné vrstvě rozprostřou po dně pečící formy.
  • Teprve potom se přelijí těstem.
  • Dezert se podává ještě teplý a posypaný moučkovým cukrem.

Záviny

Někomu se může zdát, že pečené třešně nemají příliš výraznou chuť. Možná právě proto se výborně párují s klasickými náplněmi, které se běžně používají do koláčů nebo buchet.

  • Třešně se výborně doplňují s makovou, tvarohovou i pudinkovou náplní.
  • Zabalit je můžete do listového, plundrového i taženého těsta.

Jako třešnička na dortu

Pro svůj pevný tvar a krásnou červenou barvu se třešně velmi často používají jako ozdoba nejen na již zmíněné poháry, ale také na dorty.

Typicky třešňovým hvězdným dortem je slavný Black Forest neboli Schwarzwald. Kde rudé třešně dokonale vyniknou v kontrastu s tmavým korpusem a sněhově bílým krémem.

Zavařeniny všeho druhu

Jestli jste už v pečení vyčerpali všechny své možnosti a přesto máte přebytky třešní, zakonzervujte je. Ať už jako třešně ve vlastní šťávě, kompot nebo zavařeninu. V zimě – jako když najdete. Můžete nich připravit třešňový sirup, víno nebo rychlou domácí griotku.

Třešňová griotka

  1. Do poloviny třílitrové zavařovací sklenice nasypejte umyté (neodpeckované) třešně.
  2. Zasypejte přibližně 750 g cukru.
  3. Až po okraj dolijte tuzemákem.
  4. Sklenici zavíčkujte a nechte na teplém místě asi měsíc macerovat.

Griotku přelijte do čistých, uzavíratelných lahví a skladujte v temné chladné místnosti, kde vydrží do příští sezóny. Ochucené třešně přendejte do uzavíratelné skleničky a uchovejte v lednici.

  • Naložené třešně můžete použít na clafoutis, do zmrzlinových pohárů nebo přidat do čokoládových brownies.
Závin s třešněmi
Do hodiny
Rating
4 / 5. Počet hodnocení: 11
Snadné
Třešňové taštičky
Více než hodinu
Rating
4 / 5. Počet hodnocení: 11
Snadné
Třešňový clafoutis
Více než hodinu
Rating
4 / 5. Počet hodnocení: 11
Snadné
Třešňové blues
Do hodiny
Rating
4 / 5. Počet hodnocení: 11
Snadné
Třešňové střapečky
Více než hodinu
Rating
4 / 5. Počet hodnocení: 11
Snadné
Rychlá bublanina s třešněmi
Do hodiny
Rating
4 / 5. Počet hodnocení: 11
Velmi snadné
Třešňový koláč s citronem
Více než hodinu
Rating
4 / 5. Počet hodnocení: 11
Snadné
Džem z třešní a ostružin
Více než hodinu
Rating
4 / 5. Počet hodnocení: 11
Snadné
Simnel dort s třešněmi
Více než hodinu
Rating
4 / 5. Počet hodnocení: 11
Snadné
Vafle s třešněmi
Do 20 minut
Rating
4 / 5. Počet hodnocení: 11
Velmi snadné
Granita z černých třešní
Do 20 minut
Rating
4 / 5. Počet hodnocení: 11
Velmi snadné
Třešňový float s colou
Do 30 minut
Rating
4 / 5. Počet hodnocení: 11
Velmi snadné
Sundae
Do 30 minut
Rating
4 / 5. Počet hodnocení: 11
Velmi snadné
Pohár Černý les
Do 20 minut
Rating
4 / 5. Počet hodnocení: 11
Snadné
Vánoční poleno
Více než hodinu
Rating
4 / 5. Počet hodnocení: 11
Pro zkušené
Pohár Černý les
Do 20 minut
Rating
4 / 5. Počet hodnocení: 11
Velmi snadné
Třešňové semifreddo
Více než hodinu
Rating
4 / 5. Počet hodnocení: 11
Snadné

Obchod Apetit