Třešňový koláč s citronem

Třešňový koláč s citronem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 (71)
Více než hodinu 10 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3523 kcal
Bílkoviny 71 g
Cukr 462 g
Tuky 138 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V tomto jemném dezertu italského střihu podpoří chuť třešní citronová šťáva. Nejlíp uděláte, když budete tenhle výtečný moučník podávat hned po vytažení z trouby, doplněný zakysanou smetanou, která zdůrazní jeho citronový švih a dobře ladí i se sladkými třešněmi. Dobrý je i druhý den, vychladlý, ale po ochutnávce v redakci silně pochybujeme, že by vám nějaký zbyl…

Suroviny

třešně 0.5 kg
vypeckované
citronová štáva
z půlky citronu
mouka pšeničná hladká 250 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
zarovnané lžičky
sůl
moučkový cukr 230 g
+ 2 lžíce na poprášení
vejce 3 ks
citron 1 ks
kůra najemno
máslo 120 g
rozpuštěné, vychladlé
máslo
na vymazání formy
1.  Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. V míse smíchejte třešně a citronovou šťávu. Dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečicím papírem a její okraje potřete máslem. Prosijte mouku s kypřicím práškem a přidejte špetku soli. Vejce s cukrem utřete do pěny (podaří se to za čtyři až pět minut). Do vajec střídavě a ve dvou dávkách zamíchejte mouku, citronovou kůru a máslo.

2.  Těsto nalijte do formy a rovnoměrně rozetřete. Třešně i se šťávou rozprostřete na těsto a posypte je zbylým moučkovým cukrem. Koláč pečte, dokud nebude na omak pevný; měla by stačit hodina. Bude-li to třeba, překryjte ho v polovině pečení alobalem, aby moc nezhnědl.

3.  Nechte koláč deset minut chladnout; poté ho vyjměte z formy a podávejte teplý či studený, doplněný trochou zakysané smetany. Nelekejte se, pokud se během chladnutí uprostřed trochu propadne – právě tohle bude ta nejlepší, krásně šťavnatá část. Jestli vám přece jen zbylo pár kousků, přetáhněte je fólií a uložte do lednice. Bez úhony tam vydrží až dva dny.

Ještě luxusnější
• Spolu s třešněmi a cukrem můžete na těsto nasypat i mleté mandle, oříšky či vlašské ořechy. Koláč bude ještě křupavější a chuťově výraznější.

• Do těsta vetřete ještě hrst nastrouhané čokolády – zvlášť zajímavé kombinace dosáhnete, když použijete bílou nebo ochucenou.

Komentáře

Anonym

najlepší letný koláč, aký poznám!!!

Anonym

Je to opravdu moc dobré, měli js,e tam asi 1 kg třešní a bylo to osvěžující a šťavnaté.

Anonym

famozny kolac! vzhladom pripomina bublaninu, ale chutovo je omnoho delikatnejsi. kombinacia stavnatych ceresni a citronovej kory je vyborna.

Anonym

Tento koláč je opravdu velmi chutný! Uvnitř má krásnou žlutou barvu; velmi výrazné citronové aroma je doplněno svěží chutí třešní. Doporučuji použít 1 kg vypeckovaných třešní (nebojte se takového množství - koláč bude ještě šťavnatější) a třešně před vložením do trouby zamačkat do těsta, jinak zůstávají spíše na povrchu a vespodu je cca 4 - 5 cm vrstva těsta. Zakysaná smetana mi ke koláči moc nepasuje - příliž překrývá citronovou vůni a chuť třešní. Náhradou může být vanilková omáčka. Je jemnější a lépe se snoubí s chutí koláče.

Anonym

tento koláč by som zaradila do kategórie sviežich letných koláčov, citrón tam naozaj nesmie chýbyť, pokojne pridajte ako ja šťavu z celého nič tým nepokazíte iba pridáte na sviežosti. Ak namiesto obyčajného cukru pridáte hnedý koláč bude mať aj takú farbu ako na obrázku ináč neviem ako by ten koláč tú farbu mohol dosiahnúť. Koláč chutí dobre aj s pomletými vľašskými orechami a posekanou bielou čokoládou.

Anonym

Tenhle kolac byl uzasnej, musela jsem ho znovu pect hned dalsi tyden! a davala jsem tam vic tresni, byl skvelej, i kdyz vypadal trochu jinak...ale to muze byt i tim ze jednou byl z jine mouky a vzdy misto masla v nej byl olej...ale jse VAZNE SPOKOJENA!

Anonym

Fakt výbornej a jednoduchej, barva sice neni dle obrázku, ale vubec nevadí ba naopak.Doporučuju

Anonym

Vše se povedlo a po vytažení z trouby jsem ochutnala ten teplý koláč se zakysanou smetanou a byl to úžasný zážitek. Vřele doporučuji. (P.S. Co má člověk také pořád dělat s fůrou třešní, že...)

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit