Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Třešňový koláč s citronem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 86
Více než hodinu Snadné 10 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3487 kcal
Bílkoviny 71 g
Sacharidy 456 g
Tuky 138 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V tomto jemném dezertu italského střihu podpoří chuť třešní citronová šťáva. Nejlíp uděláte, když budete tenhle výtečný moučník podávat hned po vytažení z trouby, doplněný zakysanou smetanou, která zdůrazní jeho citronový švih a dobře ladí i se sladkými třešněmi. Dobrý je i druhý den, vychladlý, ale po ochutnávce v redakci silně pochybujeme, že by vám nějaký zbyl…

Suroviny

bez pecek
z půlky citronu
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
zarovnané lžičky
sůl
+ 2 lžíce na poprášení
vejce 3 ks
z jednoho citronu
máslo 120 g
rozpuštěné, vychladlé + na vymazání

Postup

1

Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. V míse smíchejte třešně a citronovou šťávu. Dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečicím papírem a její okraje potřete máslem. Prosijte mouku s kypřicím práškem a přidejte špetku soli. Vejce s cukrem utřete do pěny (podaří se to za čtyři až pět minut). Do vajec střídavě a ve dvou dávkách zamíchejte mouku, citronovou kůru a máslo.

2

Těsto nalijte do formy a rovnoměrně rozetřete. Třešně i se šťávou rozprostřete na těsto a posypte je zbylým moučkovým cukrem. Koláč pečte, dokud nebude na omak pevný; měla by stačit hodina. Bude-li to třeba, překryjte ho v polovině pečení alobalem, aby moc nezhnědl.

3

Nechte koláč deset minut chladnout; poté ho vyjměte z formy a podávejte teplý či studený, doplněný trochou zakysané smetany. Nelekejte se, pokud se během chladnutí uprostřed trochu propadne – právě tohle bude ta nejlepší, krásně šťavnatá část. Jestli vám přece jen zbylo pár kousků, přetáhněte je fólií a uložte do lednice. Bez úhony tam vydrží až dva dny.

Ještě luxusnější

  • Spolu s třešněmi a cukrem můžete na těsto nasypat i mleté mandle, oříšky či vlašské ořechy. Koláč bude ještě křupavější a chuťově výraznější.
  • Do těsta vetřete ještě hrst nastrouhané čokolády – zvlášť zajímavé kombinace dosáhnete, když použijete bílou nebo ochucenou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/6

Komentáře

10.06.2009 23:04
Jemný, svěží, šťavnatý. Množství třešní zachovat!
31.07.2008 20:34
Zdravím, tento koláč jsem zkusila a musím přiznat, že byl absolutně vynikající, přidala jsem i nasekané mandle a čokoládu. Koláč zvedne chuť citónu, taže Vám hio nikdo nebude přirovnávat ke klasické bublanině:-)...
07.07.2008 11:32
Vše se povedlo a po vytažení z trouby jsem ochutnala ten teplý koláč se zakysanou smetanou a byl to úžasný zážitek. Vřele doporučuji. (P.S. Co má člověk také pořád dělat s fůrou třešní, že...)
06.07.2008 18:03
Fakt výbornej a jednoduchej, barva sice neni dle obrázku, ale vubec nevadí ba naopak.Doporučuju
22.06.2008 10:23
Tenhle kolac byl uzasnej, musela jsem ho znovu pect hned dalsi tyden! a davala jsem tam vic tresni, byl skvelej, i kdyz vypadal trochu jinak...ale to muze byt i tim ze jednou byl z jine mouky a vzdy misto masla v nej byl olej...ale jse VAZNE SPOKOJENA!
17.11.2007 06:59
tento koláč by som zaradila do kategórie sviežich letných koláčov, citrón tam naozaj nesmie chýbyť, pokojne pridajte ako ja šťavu z celého nič tým nepokazíte iba pridáte na sviežosti. Ak namiesto obyčajného cukru pridáte hnedý koláč bude mať aj takú farbu ako na obrázku ináč neviem ako by ten koláč tú farbu mohol dosiahnúť. Koláč chutí dobre aj s pomletými vľašskými orechami a posekanou bielou čokoládou.
05.09.2007 09:06
Recept se nachází v č.6/06, str.36
25.06.2007 21:09
Dobry den, priste bych do kolace dala mene tresni. Podle me 400g staci, pul kila se mi tam skoro neveslo.
11.06.2007 14:53
Tento koláč je opravdu velmi chutný! Uvnitř má krásnou žlutou barvu; velmi výrazné citronové aroma je doplněno svěží chutí třešní. Doporučuji použít 1 kg vypeckovaných třešní (nebojte se takového množství - koláč bude ještě šťavnatější) a třešně před vložením do trouby zamačkat do těsta, jinak zůstávají spíše na povrchu a vespodu je cca 4 - 5 cm vrstva těsta. Zakysaná smetana mi ke koláči moc nepasuje - příliž překrývá citronovou vůni a chuť třešní. Náhradou může být vanilková omáčka. Je jemnější a lépe se snoubí s chutí koláče.
06.06.2007 09:52
famozny kolac! vzhladom pripomina bublaninu, ale chutovo je omnoho delikatnejsi. kombinacia stavnatych ceresni a citronovej kory je vyborna.

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...