Ovoce můžete libovolně obměňovat podle sezony či zásob v mrazáku – použít můžete třeba blumy, jahody anebo třešně.
Suroviny
mouka pšeničná hladká
130
g
mouka pšeničná polohrubá
150
g
kypřicí prášek do pečiva
1
bal
krupicový cukr
120
g
máslo
125
g
rozpuštěné a zchladlé
mléko
250
ml
zakysaná smetana
2
PL
citronová šťáva
1
PL
vejce
2
ks
švestky
6
ks
i víc nebo blumy
moučkový cukr
na poprášení
Postup
1
Rozpalte troubu na 180 °C. Plech o velikosti 20 x 30 cm s vyšším okrajem vyložte pečicím papírem či vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Ovoce rozpulte a vypeckujte.
2
Do mísy prosejte obě mouky s kypřicím práškem, přidejte cukr a vmíchejte máslo, mléko, zakysanou smetanu, citronovou šťávu a vejce.
3
Umíchejte hladké těsto a vlijte ho na plech.
4
Povrch poklaďte ovocem řezem nahoru. Pečte 20–30 minut dozlatova; před vyjmutím zkuste špejlí, jestli těsto nelepí.
5
Nechte vychladnout (nejlépe na mřížce). Před podáváním poprašte moučkovým cukrem a nakrájejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Švestky nasladko: chuť babího léta, které neodoláte (42 receptů)
- Ty nejlepší bublaniny na váš stůl: 11 ověřených receptů(12 receptů)
- Putování za švestkovou vůní(17 receptů)
- 25 snadných letních moučníků, které se neomrzí(25 receptů)
- Švestky 20x jinak aneb nejlepší švestkové recepty(34 receptů)
- Buchty a koláče na plech, které upečete, než bys řekl švec. Úspěch zaručen!(24 receptů)