Křehký koláč, kterým potěšíte všechny milovníky mandlí a frangipane! Pokud budete chtít vyvážit sladkost mandlové náplně, sáhněte po kyselejším džemu.
Suroviny
Postup
Suroviny zpracujte rychle rukama nebo v robotu do kompaktního těsta. Vyválejte z něj váleček o průměru 5 cm, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte ztuhnout do lednice nebo do mrazáku. V něm těsto můžete uchovat až 3 měsíce.
Těsto vyválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 23 cm, nejlépe s odní-matelným dnem. Dejte chladit.
Troubu předehřejte na 180 °C, na těsto dejte pečicí papír a zatižte jej pečicími fazolemi nebo suchými luštěninami (fazole, hrách). Dejte do trouby a pečte 15 minut, poté odstraňte zátěž i papír a vraťte do trouby ještě na 10 minut.
Na náplň prošlehejte máslo s cukrem, zašlehejte po jednom vejce, vanilkový extrakt a nakonec vmíchejte mandlovou mouku. Džemem potřete předpečený korpus a poté na něj rozetřete mandlovou náplň. Posypte plátky mandlí a dejte péct na 40–45 minut. Pokud koláč příliš rychle zlátne, zakryjte jej alobalem. Nechte zchladnout, vyjměte z formy, posypte moučkovým cukrem a podávejte.