Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Anglický Bakewell tart
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 20
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6743 kcal
Bílkoviny 124 g
Sacharidy 602 g
Tuky 418 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehký koláč, kterým potěšíte všechny milovníky mandlí a frangipane! Pokud budete chtít vyvážit sladkost mandlové náplně, sáhněte po kyselejším džemu.

Suroviny

Na těsto
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
máslo 120 g
změklé
vejce 1 ks
sůl 1 špetka
Na náplň
máslo 180 g
vejce 3 ks
vanilkový extrakt 1 ČL
malinový džem 200 g
nebo rybízový
mandle plátky 40 g
k podávání

Postup

1

Suroviny zpracujte rychle rukama nebo v robotu do kompaktního těsta. Vyválejte z něj váleček o průměru 5 cm, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte ztuhnout do lednice nebo do mrazáku. V něm těsto můžete uchovat až 3 měsíce.

2

Těsto vyválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 23 cm, nejlépe s odní-matelným dnem. Dejte chladit. 

3

Troubu předehřejte na 180 °C, na těsto dejte pečicí papír a zatižte jej pečicími fazolemi nebo suchými luštěninami (fazole, hrách). Dejte do trouby a pečte 15 minut, poté odstraňte zátěž i papír a vraťte do trouby ještě na 10 minut. 

4

Na náplň prošlehejte máslo s cukrem, zašlehejte po jednom vejce, vanilkový extrakt a nakonec vmíchejte mandlovou mouku. Džemem potřete předpečený korpus a poté na něj rozetřete mandlovou náplň. Posypte plátky mandlí a dejte péct na 40–45 minut. Pokud koláč příliš rychle zlátne, zakryjte jej alobalem. Nechte zchladnout, vyjměte z formy, posypte moučkovým cukrem a podávejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín