I rychlý moučník jako je banánový chlebíček můžete snadno proměnit v rafinovaný dezert. Stačí ho připravit v netradiční formě jednoporcovek (pokud nemáte formičky na malé chlebíčky, použijte třeba muffiny) a přidat neodolatelný karamelový krém z mléčného karamelu a šlehačky.
Suroviny
Postup
Rozehřejte troubu na 180 °C (horkovzdušnou na 160°C). Na těsto smíchejte v míse obě mouky, kypřicí prášek a sůl. V další misce rozmačkejte banány vidličkou, aby ve hmotě nezůstaly příliš velké kusy. Vešlehejte k banánům jogurt, cukr, vejce, vanilku a olivový olej. Vsypte suché přísady a jemně promíchejte, aby se směs tak akorát spojila.
Vymažte olejem formu na 12 minichlebíčků nebo použijte formu na muffiny. Těsto rozdělte do jednotlivých obdélníčků či důlků. Podle rozměru formy je možné, že vám nějaké těsto zbude – v tom případě jej nalijte např. do muffinových pevných košíčků. Pečte 22–25 minut, upečené těsto by mělo při doteku lehce pružit. Nechte 15 minut chladnout ve formě, pak vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce. (Zabalené vydrží až 3 dny v chladu, můžete je i zmrazit.)
Vyšlehejte společně smetanu a dulce de leche do měkkých špiček. Šlehačkou naplňte cukrářský sáček se špičkou ve tvaru hvězdičky a nastříkejte ozdobně na chlebíčky. Ozdobte sušenými plátky banánu.
Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.