Banánový chlebíček s černým sezamem

Banánový chlebíček s černým sezamem

4.8 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 chlebíček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3781 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 443 g
Tuky 181 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na recept na banánový chlebíček narazíte v nejrůznějších obměnách snad v každé americké kuchařce - s čokoládou, oříšky, skořicí... Jedno však mají společné - jsou neuvěřitelně vláčné! My jsme ho tentokrát s sebou vzali na pomyslný výlet do Asie a do těsta přidali černý sezam. Výsledek je výtečný!

Suroviny

sezamová semínka 3 PL
černá + trocha navíc na posypání chlebíčku
med 3 PL
banány 4.5 ks
4 velmi zralé do těsta + a 1/2 zralého podélně rozkrojeného banánu (ideálně rovnějšího) na ozdobení
třtinový cukr 150 g
nebo krupicový
vejce 2 ks
rostlinný olej 125 ml
vanilkový lusk 0.5 ks
dřeň vyškrábnutá
mouka pšeničná hladká 220 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jedlá soda 0.5 ČL
sůl 0.5 ČL

1 Troubu předehřejte na 180°C. Sezamová semínka lehce opražte na pánvi, jakmile začnou vonět, stáhněte z plotny. Dávejte pozor, abyste je nespálili. Poté je rozmixujte najemno. Ze semínek se v průběhu mixování uvolňují oleje, takže po několika minutách začne vznikat sezamová pasta. Pak přidejte med a dál mixujte dohladka.

2 Do mixéru přidejte banány a opět mixujte dohladka. Banánovo-sezamové pyré přelijte do mísy a zašlehejte do něj cukr, vejce, olej a vyškrábnutou dřeň z vanilkového lusku. Výsledná směs by měla být krásně hladká.

3 Mouku smíchejte s práškem do pečiva, sodou a solí a prosejte přes jemné síto do jiné misky. Moučnou směs postupně po třetinách zašlehejte do směsi mokrých surovin.

4 Hotové těsto vlijte do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Povrch posypte sezamem a do středu opatrně položte polovinu banánu řeznou stranou nahoru. Pečte 60–70 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do chlebíčku nevyjde suchá. Nechte vychladnout a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/11

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit