0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Banánový chlebíček s černým sezamem

Banánový chlebíček s černým sezamem

4.7 / 5. Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 chlebíček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3781 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 443 g
Tuky 181 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na recept na banánový chlebíček narazíte v nejrůznějších obměnách snad v každé americké kuchařce - s čokoládou, oříšky, skořicí... Jedno však mají společné - jsou neuvěřitelně vláčné! My jsme ho tentokrát s sebou vzali na pomyslný výlet do Asie a do těsta přidali černý sezam. Výsledek je výtečný!

Suroviny

sezamová semínka 3 PL
černá + trocha navíc na posypání chlebíčku
med 3 PL
banány 4,5 ks
4 velmi zralé do těsta + a 1/2 zralého podélně rozkrojeného banánu (ideálně rovnějšího) na ozdobení
třtinový cukr 150 g
nebo krupicový
vejce 2 ks
rostlinný olej 125 ml
vanilkový lusk ½ ks
dřeň vyškrábnutá
mouka pšeničná hladká 220 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jedlá soda ½ ČL
sůl ½ ČL

1 Troubu předehřejte na 180°C. Sezamová semínka lehce opražte na pánvi, jakmile začnou vonět, stáhněte z plotny. Dávejte pozor, abyste je nespálili. Poté je rozmixujte najemno. Ze semínek se v průběhu mixování uvolňují oleje, takže po několika minutách začne vznikat sezamová pasta. Pak přidejte med a dál mixujte dohladka.

2 Do mixéru přidejte banány a opět mixujte dohladka. Banánovo-sezamové pyré přelijte do mísy a zašlehejte do něj cukr, vejce, olej a vyškrábnutou dřeň z vanilkového lusku. Výsledná směs by měla být krásně hladká.

3 Mouku smíchejte s práškem do pečiva, sodou a solí a prosejte přes jemné síto do jiné misky. Moučnou směs postupně po třetinách zašlehejte do směsi mokrých surovin.

4 Hotové těsto vlijte do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Povrch posypte sezamem a do středu opatrně položte polovinu banánu řeznou stranou nahoru. Pečte 60–70 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do chlebíčku nevyjde suchá. Nechte vychladnout a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/11

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč