0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Banánový chlebíček s černým sezamem

Banánový chlebíček s černým sezamem

4.8 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 chlebíček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3781 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 443 g
Tuky 181 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na recept na banánový chlebíček narazíte v nejrůznějších obměnách snad v každé americké kuchařce - s čokoládou, oříšky, skořicí... Jedno však mají společné - jsou neuvěřitelně vláčné! My jsme ho tentokrát s sebou vzali na pomyslný výlet do Asie a do těsta přidali černý sezam. Výsledek je výtečný!

Suroviny

sezamová semínka 3 PL
černá + trocha navíc na posypání chlebíčku
med 3 PL
banány 4.5 ks
4 velmi zralé do těsta + a 1/2 zralého podélně rozkrojeného banánu (ideálně rovnějšího) na ozdobení
třtinový cukr 150 g
nebo krupicový
vejce 2 ks
rostlinný olej 125 ml
vanilkový lusk 0.5 ks
dřeň vyškrábnutá
mouka pšeničná hladká 220 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jedlá soda 0.5 ČL
sůl 0.5 ČL

1 Troubu předehřejte na 180°C. Sezamová semínka lehce opražte na pánvi, jakmile začnou vonět, stáhněte z plotny. Dávejte pozor, abyste je nespálili. Poté je rozmixujte najemno. Ze semínek se v průběhu mixování uvolňují oleje, takže po několika minutách začne vznikat sezamová pasta. Pak přidejte med a dál mixujte dohladka.

2 Do mixéru přidejte banány a opět mixujte dohladka. Banánovo-sezamové pyré přelijte do mísy a zašlehejte do něj cukr, vejce, olej a vyškrábnutou dřeň z vanilkového lusku. Výsledná směs by měla být krásně hladká.

3 Mouku smíchejte s práškem do pečiva, sodou a solí a prosejte přes jemné síto do jiné misky. Moučnou směs postupně po třetinách zašlehejte do směsi mokrých surovin.

4 Hotové těsto vlijte do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Povrch posypte sezamem a do středu opatrně položte polovinu banánu řeznou stranou nahoru. Pečte 60–70 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do chlebíčku nevyjde suchá. Nechte vychladnout a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/11

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit