Banánový chlebíček s černým sezamem

Banánový chlebíček s černým sezamem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 30 minut Velmi snadné Na 1 chlebíček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3577 kcal
Bílkoviny 63 g
Cukr 449 g
Tuky 158 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na recept na banánový chlebíček narazíte v nejrůznějších obměnách snad v každé americké kuchařce - s čokoládou, oříšky, skořicí... Jedno však mají společné - jsou neuvěřitelně vláčné! My jsme ho tentokrát s sebou vzali na pomyslný výlet do Asie a do těsta přidali černý sezam. Výsledek je výtečný!

Suroviny

3 PL
černý sezam trocha navíc na posypání chlebíčku
med 3 PL
banány 4 ks
velmi zralý, a polovina podélně rozkrojeného banánu na ozdobení
cukr 150 g
třtinový nebo krupicový
vejce 2 ks
rostlinný olej 125 ml
vanilkový lusk 1 ks
dřeň vyškrábnutá
mouka pšeničná hladká 220 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jedlá soda 1 ČL
sůl 1 ČL

1 Troubu předehřejte na 180°C. Sezamová semínka lehce opražte na pánvi, jakmile začnou vonět, stáhněte z plotny. Dávejte pozor, abyste je nespálili. Poté je rozmixujte najemno. Ze semínek se v průběhu mixování uvolňují oleje, takže po několika minutách začne vznikat sezamová pasta. Pak přidejte med a dál mixujte dohladka.

2 Do mixéru přidejte banány a opět mixujte dohladka. Banánovo-sezamové pyré přelijte do mísy a zašlehejte do něj cukr, vejce, olej a vyškrábnutou dřeň z vanilkového lusku. Výsledná směs by měla být krásně hladká.

3 Mouku smíchejte s práškem do pečiva, sodou a solí a prosejte přes jemné síto do jiné misky. Moučnou směs postupně po třetinách zašlehejte do směsi mokrých surovin.

4 Hotové těsto vlijte do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Povrch posypte sezamem a do středu opatrně položte polovinu banánu řeznou stranou nahoru. Pečte 60–70 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do chlebíčku nevyjde suchá. Nechte vychladnout a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Obchod Apetit