
Batáty dvou textur se slaninou a volským okem
Svátky skýtají skvělou možnost užít si ranní válení v peřinách... K dokonalosti chybí už jen vydatná snídaně, připravená ideálně vaší drahou polovičkou!
Ingredience
- 4 batáty (sladké brambory), oloupané, 2 nakrájené na kusy a 2 na 1,5cm kostky
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce slunečnicového oleje máslo na opékání
- 4 vejce
- 4 plátky slaniny (použili jsme snídaňovou z Marks&Spencer)
- 100 g fety či balkánského sýra
- hrst nasekané hladkolisté petrželky
- 1 dlouhá červená chilli paprička, zbavená semínek a nakrájená nadrobno (nemusí být)
Příprava jídla
1 Batáty nakrájené na kusy nasypte do rendlíku, zalijte vodou, osolte ji, přiveďte k varu a povařte 10 minut.
2 Mezitím rozehřejte na středním ohni v těžké pánvi olej s troškou másla. Vsypte batátové kostičky a opékejte 8–10 minut. Občas je protřeste, aby pěkně zezlátly ze všech stran a byly prohřáté.
3 Uvařené batáty důkladně slijte a rozmačkejte šťouchadlem na brambory, přidejte je do pán- ve a promíchejte s kostičkami. Pořádně osolte a opepřete a za stálého obracení opékejte, aby se všechno pěkně prohřálo. Odstavte a udržujte teplé, zatímco budete opékat vejce a slaninu.
4 Z vajec opečte na pánvi na troše másla volská oka (sázená vejce) – raději oddělená. Slaninu opečte dokřupava na pánvi, pod grilem nebo v předehřáté troubě, osušte ji na papírových utěrkách.
5 Batáty podávejte rozdělené na talíře, ozdobené slaninou a volským okem. Navrch rozdrobte sýr, posypte petrželkou a chilli papričkou podle chuti. Podle libosti ještě osolte a opepřete. Hned podávejte.
Přidat komentář