Nebojte se experimentovat! Nahraďte dýňová semínka svou oblíbenou směsí oříšků. Můžete obměnit i koření a bylinky, a chléb tak bude pokaždé trochu jiný.
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 180°C. Formu na chlebíček o rozměrech 20 x 10 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
2 V misce promíchejte ovesné vločky, dýňová semínka, tymiánové lístky a kmín. Pak naberte vrchovatou lžíci směsi a odložte ji.
3 Ve velké míse promíchejte metlou (nebo do ní prosejte) oba druhy mouky s kypřicím práškem, jedlou sodou a solí. Přidejte vločkovou směs a nastrouhanou řepu. Znovu promíchejte.
4 V jiné misce prošlehejte vejce, olej, zakysanou smetanu, med a parmazán. Přelijte do mísy k mouce a spol. a promíchejte stěrkou, aby vzniklo těsto o stejnoměrné konzistenci.
5 Těsto nalijte do připravené formy, pak do něj rovnoměrně vtiskněte kozí sýr a posypte ho odloženou směsí vloček a semínek. Pečte asi 40 minut, potom formu opatrně napevno zabalte do alobalu a pečte dalších 40 minut, aby špejle zapíchnutá do středu chlebíčku vyšla čistá a nepříliš vlhká. Pak formu vybalte z alobalu a nechte 5 minut chladnout. Poté chlebíček vyklopte na mřížku a hned ho obraťte posypem vzhůru. Před krájením nechte chladnout na mřížce aspoň 20 minut. Podávejte s máslem a solí podle chuti.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 11x Snídaně do postele nejen pro zamilované(11 receptů)
- Červená řepa: 44 luxusních receptů, které vás zahřejí(44 receptů)