0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kynuté koláčky s jahodami a makovou drobenkou

Kynuté koláčky s jahodami a makovou drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kynuté koláčky s jahodami a makovou drobenkou

3.9/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné Na 20 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5364 kcal
Bílkoviny 136 g
Sacharidy 575 g
Tuky 257 g
Vláknina 89 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mák a jahody jsou trochu netradiční kombinace, ale o to větší překvapení vás čeká, až ochutnáte. Dohromady jim to totiž nesmírně sluší. Věřte, že po těchto koláčcích se jenom zapráší. Jejich omamná vůně totiž okouzlí naprosto každého.

Suroviny

mléko 250 ml
vlažné
krupicový cukr 75 g
droždí čerstvé 20 g
mouka pšeničná hladká 500 g
+ navíc na poprášení dna skleničky
sůl 3 g
vejce 2 ks
žloutek 1 ks
citronová kůra
jemně nestrouhaná z 1/2 citronu
rostlinný olej 125 g
+ navíc na vymazání mísy a potření stěrky
Na drobenku
máslo 60 g
krupicový cukr 50 g
mouka pšeničná polohrubá 70 g
mák celý 2 PL
sůl 1 špetka

Postup

1

V rendlíku smíchejte vlažné mléko, lžíci cukru a rozdrobené droždí a nechte
10–15 minut vzejít kvásek.

2

V míse robotu smíchejte zbytek cukru, mouku, sůl, 1 vejce a žloutek, citronovou kůru, olej a vzešlý kvásek. Pomocí hákového nástavce robotu hněťte na nižší až střední otáčky zhruba 15–20 minut. Občas stroj zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy naolejovanou stěrkou. Výsledné těsto bude hladké a lesklé, ale stále lehce lepivé. Těsto přendejte do větší mísy vymazané olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte cca 1 hodinu kynout na teplém místě. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

3

Drobenku vypracujte prsty z másla, cukru, mouky, máku a soli a uložte ji do lednice. Jahody odstopkujte a nakrájejte na plátky. Nechte v sítu okapat.

4

Z těsta odebírejte kousky zhruba o velikosti pingpongového míčku (o váze přibližně 40g). Tvarujte z nich kuličky, které rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte mezi nimi dostatečné rozestupy, protože už s nimi nebudete hýbat. Na klasický plech s nízkým okrajem o rozměrech 35 x 45 cm se jich vejde asi 10. Zakryjte utěrkou a nechte ještě asi 30 minut kynout.

5

Pak vtiskněte do každé vykynuté kuličky těsta dno skleničky, tím z ní vytvoříte koláček. Dnem sklenky vždy nejdříve ťukněte do mouky, aby se k němu nelepilo těsto. Pokud těsto po roztlačení nedrží tvar, nechte ještě asi 15 minut kynout.

6

Troubu rozehřejte na 180°C. Zbylé vejce prošlehejte a potřete jím okraje koláčků. Důlky koláčků naplňte plátky jahod. Můžete je navrstvit ledabyle nebo je vyskládat do úhledných překrývajících se kruhů (špičkami ven). Každý koláček nakonec posypte připravenou makovou drobenkou a pečte zhruba 20–25 minut dozlatova.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč