Mák a jahody jsou trochu netradiční kombinace, ale o to větší překvapení vás čeká, až ochutnáte. Dohromady jim to totiž nesmírně sluší. Věřte, že po těchto koláčcích se jenom zapráší. Jejich omamná vůně totiž okouzlí naprosto každého.
Suroviny
Postup
V rendlíku smíchejte vlažné mléko, lžíci cukru a rozdrobené droždí a nechte
10–15 minut vzejít kvásek.
V míse robotu smíchejte zbytek cukru, mouku, sůl, 1 vejce a žloutek, citronovou kůru, olej a vzešlý kvásek. Pomocí hákového nástavce robotu hněťte na nižší až střední otáčky zhruba 15–20 minut. Občas stroj zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy naolejovanou stěrkou. Výsledné těsto bude hladké a lesklé, ale stále lehce lepivé. Těsto přendejte do větší mísy vymazané olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte cca 1 hodinu kynout na teplém místě. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Drobenku vypracujte prsty z másla, cukru, mouky, máku a soli a uložte ji do lednice. Jahody odstopkujte a nakrájejte na plátky. Nechte v sítu okapat.
Z těsta odebírejte kousky zhruba o velikosti pingpongového míčku (o váze přibližně 40g). Tvarujte z nich kuličky, které rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte mezi nimi dostatečné rozestupy, protože už s nimi nebudete hýbat. Na klasický plech s nízkým okrajem o rozměrech 35 x 45 cm se jich vejde asi 10. Zakryjte utěrkou a nechte ještě asi 30 minut kynout.
Pak vtiskněte do každé vykynuté kuličky těsta dno skleničky, tím z ní vytvoříte koláček. Dnem sklenky vždy nejdříve ťukněte do mouky, aby se k němu nelepilo těsto. Pokud těsto po roztlačení nedrží tvar, nechte ještě asi 15 minut kynout.
Troubu rozehřejte na 180°C. Zbylé vejce prošlehejte a potřete jím okraje koláčků. Důlky koláčků naplňte plátky jahod. Můžete je navrstvit ledabyle nebo je vyskládat do úhledných překrývajících se kruhů (špičkami ven). Každý koláček nakonec posypte připravenou makovou drobenkou a pečte zhruba 20–25 minut dozlatova.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kynuté koláče a buchty jako z pohádky: Tradiční poklady české kuchyně(47 receptů )
- Z kynutého, křehkého i litého těsta – Jak na nejlepší makové koláče(12 receptů )
- Pečte jako naše babičky: Drobenka je zlatá koruna koláče, která promění obyčejnou buchtu v dokonalý moučník ke kávě(32 receptů )
- 32 ověřených receptů na nejlepší kynuté koláče a buchty(33 receptů )