Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kynuté koláčky s jahodami a makovou drobenkou
Kynuté koláčky s jahodami a makovou drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kynuté koláčky s jahodami a makovou drobenkou

3.8/5 Počet hodnocení: 26
Více než hodinu Snadné Na 20 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5364 kcal
Bílkoviny 136 g
Sacharidy 575 g
Tuky 257 g
Vláknina 89 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mák a jahody jsou trochu netradiční kombinace, ale o to větší překvapení vás čeká, až ochutnáte. Dohromady jim to totiž nesmírně sluší. Věřte, že po těchto koláčcích se jenom zapráší. Jejich omamná vůně totiž okouzlí naprosto každého.

Související recepty

Suroviny

mléko 250 ml
vlažné
droždí čerstvé 20 g
+ navíc na poprášení dna skleničky
sůl 3 g
vejce 2 ks
jemně nestrouhaná z 1/2 citronu
rostlinný olej 125 g
+ navíc na vymazání mísy a potření stěrky
Na drobenku
mák celý 2 PL
sůl 1 špetka

Postup

1

V rendlíku smíchejte vlažné mléko, lžíci cukru a rozdrobené droždí a nechte
10–15 minut vzejít kvásek.

2

V míse robotu smíchejte zbytek cukru, mouku, sůl, 1 vejce a žloutek, citronovou kůru, olej a vzešlý kvásek. Pomocí hákového nástavce robotu hněťte na nižší až střední otáčky zhruba 15–20 minut. Občas stroj zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy naolejovanou stěrkou. Výsledné těsto bude hladké a lesklé, ale stále lehce lepivé. Těsto přendejte do větší mísy vymazané olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte cca 1 hodinu kynout na teplém místě. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

3

Drobenku vypracujte prsty z másla, cukru, mouky, máku a soli a uložte ji do lednice. Jahody odstopkujte a nakrájejte na plátky. Nechte v sítu okapat.

4

Z těsta odebírejte kousky zhruba o velikosti pingpongového míčku (o váze přibližně 40g). Tvarujte z nich kuličky, které rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte mezi nimi dostatečné rozestupy, protože už s nimi nebudete hýbat. Na klasický plech s nízkým okrajem o rozměrech 35 x 45 cm se jich vejde asi 10. Zakryjte utěrkou a nechte ještě asi 30 minut kynout.

5

Pak vtiskněte do každé vykynuté kuličky těsta dno skleničky, tím z ní vytvoříte koláček. Dnem sklenky vždy nejdříve ťukněte do mouky, aby se k němu nelepilo těsto. Pokud těsto po roztlačení nedrží tvar, nechte ještě asi 15 minut kynout.

6

Troubu rozehřejte na 180°C. Zbylé vejce prošlehejte a potřete jím okraje koláčků. Důlky koláčků naplňte plátky jahod. Můžete je navrstvit ledabyle nebo je vyskládat do úhledných překrývajících se kruhů (špičkami ven). Každý koláček nakonec posypte připravenou makovou drobenkou a pečte zhruba 20–25 minut dozlatova.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...