0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládový fraisier

Čokoládový fraisier
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čokoládový fraisier

3.5 / 5. Počet hodnocení: 31
Více než hodinu Pro zkušené Na dortovou formu o průměru 20 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5327 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 512 g
Tuky 283 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Existuje nádhernější dort než slavný francouzský fraisier? Pochybujeme! Krasavce se šťavnatými jahodami po obvodu jsme tentokrát připravili v čokoládové verzi a věřte nám, nic lepšího už jsme dlouho nejedli. Příprava je pracnější, ale každá vteřina je na výsledku znát. 

Suroviny

Na čokoládový piškot
máslo
na vymazání
vejce 4 ks
žloutky a bílky oddělené
krupicový cukr 130 g
vanilková pasta 1 ČL
kakao holandského typu 40 g
mouka pšeničná hladká 80 g
sůl 1 špetka
Na krém
mléko 250 ml
vanilkový lusk 1 ks
žloutek 2 ks
2 velké nebo 3 menší
krupicový cukr 65 g
škrob 20 g
kukuřičný
tmavá čokoláda 70 g
50–60%, nasekaná nadrobno
máslo 125 g
změklé, rozdělené na 40 g a 85 g
jahody 250 g
Na cukrový sirup na pokapání
voda 30 ml
krupicový cukr 18 g
ovocný likér
nejlépe malinový Chambord
Na dokončení
jahodový džem 4 PL
marcipán 150 g
kakao holandského typu 2 PL
+ na posypání
jahody
na ozdobu

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 °C. Formu o průměru 20 cm slabě vymažte máslem a vyložte dno i boky pečicím papírem. Žloutky, 100 g cukru a vanilkovou pastu šlehejte elektrickým šlehačem v míse do světlé husté pěny. Do pěny prosejte kakao a mouku a opatrně vmíchejte. Bílky se špetkou soli a zbytkem cukru vyšlehejte v čisté míse do pevných špiček a jemně stěrkou zapracujte do těsta. 

2

Nalijte těsto do formy a uhlaďte. Vložte do trouby a pečte cca 20 minut.

3

Dort nechte chvíli chladnout ve formě, pak jej opatrně vyjměte a nechte zcela vychladnout v pokojové teplotě na mřížce. Sloupněte z korpusu pečicí papír. 

4

Mezitím připravte krém. V rendlíku přiveďte těsně pod bod varu mléko. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a zrníčka i lusk vložte do mléka. Odstavte z ohně, přiklopte a nechte mléko 30 minut nasát vůni vanilky. V misce rozšlehejte žloutky s cukrem a kukuřičným škrobem. Mléko znovu zahřejte. Z horkého mléka vyjměte vanilkový lusk a přilijte mléko pozvolna k žloutkům. Promíchejte metličkou a vraťte směs do rendlíku a na mírném ohni vařte a míchejte, až krém zhoustne. Pak jej odstavte, přidejte nasekanou čokoládu a 40 g másla (zbytek másla prozatím nechte stranou). Metličkou šlehejte, dokud nevznikne čokoládový krém a šleháním nevychladne na pokojovou teplotu. Pak kousek po kousku zašlehejte důkladně zbylých 85 g másla a celý krém ještě jednou prošlehejte: výsledek by měl být jemný a nadýchaný. 

5

Připravte sirup. Vodu a cukr společně zahřívejte, až se cukr rozpustí. Pak vmíchejte likér. Korpus dortu rozřízněte na dvě poloviny (Pokud se při pečení vyboulil, opatrně jej předtím seřízněte.) Řezné strany pokapejte či potřete sirupem. Připravte si dortové okruží a servírovací talíř. Na servírovací talíř položte dortové okruží (pokud máte, vyložte je dortovou fólií) a vložte do něj první plát těsta řeznou stranou vzhůru. Jahody překrojte napůl a vyskládejte je po obvodu formy řeznou stranou ven. Krém přendejte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a naneste jej opatrně nejdřív kolem jahod (dobře to jde tak, že jahody krémem dokola ‚obkreslíte‘). Pak krémem vyplňte střed dortu. Do krému zlehka zatlačte zbylé poloviny jahod. Vršek zahlaďte zbytkem krému do rovna a navrch posaďte druhou část korpusu. 

6

Vložte dort na několik hodin do lednice, aby krém ztuhl a dort se proležel. Pak dort vyjměte z lednice, opatrně sejměte okruží a umyjte jej a utřete do sucha. 

7

Do marcipánu přidejte kakao a propracujte hmotu důkladně rukama, aby se rovnoměrně obarvila. Pracovní plochu podsypte kakaem a vyválejte na plát o síle cca 5 mm. Použijte okruží jako formu a vykrojte kolo shodné velikosti jako obvod dortu. Vrchní část korpusu potřete džemem, opatrně zvedněte marcipánové kolo, přesuňte je na dort a uhlaďte. Zdob-te jahodami. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč