Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čokoládový fraisier
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.5/5 Počet hodnocení: 55
Více než hodinu Pro zkušené Na dortovou formu o průměru 20 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5327 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 512 g
Tuky 283 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Existuje nádhernější dort než slavný francouzský fraisier? Pochybujeme! Krasavce se šťavnatými jahodami po obvodu jsme tentokrát připravili v čokoládové verzi a věřte nám, nic lepšího už jsme dlouho nejedli. Příprava je pracnější, ale každá vteřina je na výsledku znát. 

Související recepty

Suroviny

Na čokoládový piškot
na vymazání
vejce 4 ks
žloutky a bílky oddělené
vanilková pasta 1 ČL
sůl 1 špetka
Na krém
mléko 250 ml
2 velké nebo 3 menší
škrob 20 g
kukuřičný
tmavá čokoláda 70 g
50–60%, nasekaná nadrobno
máslo 125 g
změklé, rozdělené na 40 g a 85 g
jahody 250 g
Na cukrový sirup na pokapání
voda 30 ml
ovocný likér
nejlépe malinový Chambord
Na dokončení
jahodový džem 4 PL
+ na posypání
na ozdobu

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 °C. Formu o průměru 20 cm slabě vymažte máslem a vyložte dno i boky pečicím papírem. Žloutky, 100 g cukru a vanilkovou pastu šlehejte elektrickým šlehačem v míse do světlé husté pěny. Do pěny prosejte kakao a mouku a opatrně vmíchejte. Bílky se špetkou soli a zbytkem cukru vyšlehejte v čisté míse do pevných špiček a jemně stěrkou zapracujte do těsta. 

2

Nalijte těsto do formy a uhlaďte. Vložte do trouby a pečte cca 20 minut.

3

Dort nechte chvíli chladnout ve formě, pak jej opatrně vyjměte a nechte zcela vychladnout v pokojové teplotě na mřížce. Sloupněte z korpusu pečicí papír. 

4

Mezitím připravte krém. V rendlíku přiveďte těsně pod bod varu mléko. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a zrníčka i lusk vložte do mléka. Odstavte z ohně, přiklopte a nechte mléko 30 minut nasát vůni vanilky. V misce rozšlehejte žloutky s cukrem a kukuřičným škrobem. Mléko znovu zahřejte. Z horkého mléka vyjměte vanilkový lusk a přilijte mléko pozvolna k žloutkům. Promíchejte metličkou a vraťte směs do rendlíku a na mírném ohni vařte a míchejte, až krém zhoustne. Pak jej odstavte, přidejte nasekanou čokoládu a 40 g másla (zbytek másla prozatím nechte stranou). Metličkou šlehejte, dokud nevznikne čokoládový krém a šleháním nevychladne na pokojovou teplotu. Pak kousek po kousku zašlehejte důkladně zbylých 85 g másla a celý krém ještě jednou prošlehejte: výsledek by měl být jemný a nadýchaný. 

5

Připravte sirup. Vodu a cukr společně zahřívejte, až se cukr rozpustí. Pak vmíchejte likér. Korpus dortu rozřízněte na dvě poloviny (Pokud se při pečení vyboulil, opatrně jej předtím seřízněte.) Řezné strany pokapejte či potřete sirupem. Připravte si dortové okruží a servírovací talíř. Na servírovací talíř položte dortové okruží (pokud máte, vyložte je dortovou fólií) a vložte do něj první plát těsta řeznou stranou vzhůru. Jahody překrojte napůl a vyskládejte je po obvodu formy řeznou stranou ven. Krém přendejte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a naneste jej opatrně nejdřív kolem jahod (dobře to jde tak, že jahody krémem dokola ‚obkreslíte‘). Pak krémem vyplňte střed dortu. Do krému zlehka zatlačte zbylé poloviny jahod. Vršek zahlaďte zbytkem krému do rovna a navrch posaďte druhou část korpusu. 

6

Vložte dort na několik hodin do lednice, aby krém ztuhl a dort se proležel. Pak dort vyjměte z lednice, opatrně sejměte okruží a umyjte jej a utřete do sucha. 

7

Do marcipánu přidejte kakao a propracujte hmotu důkladně rukama, aby se rovnoměrně obarvila. Pracovní plochu podsypte kakaem a vyválejte na plát o síle cca 5 mm. Použijte okruží jako formu a vykrojte kolo shodné velikosti jako obvod dortu. Vrchní část korpusu potřete džemem, opatrně zvedněte marcipánové kolo, přesuňte je na dort a uhlaďte. Zdob-te jahodami. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín