Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Beránek s vaječným likérem
Beránek s vaječným likérem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Beránek s vaječným likérem

4.2/5 Počet hodnocení: 39
Více než hodinu Velmi snadné Na formu o obsahu 1,7 litru

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4623 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 426 g
Tuky 244 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchý beránek, který se vždy povede a zůstane několik dnů vláčný – pokud vám od Vánoc zbyl vaječný likér, je to nejlepší způsob, jak ho upotřebit.

Suroviny

vejce 4 ks
velká, pokojové teploty
semínka vyškrábnutá
jemně nastrouhaná z 1 citronu
rostlinný olej 190 g
neutrální chuti + na vymazání
vaječný likér 190 g
pokojové teploty
+ na vysypání
kypřicí prášek do pečiva 12 g
1 sáček
sůl 1 špetka
na poprášení

Postup

1

Vejce šlehejte elektrickým šlehačem s cukrem, semínky z vanilkového lusku a kůrou z citronu, až zesvětlají a nabudou. Postupně přilévejte a prošlehávejte rostlinný olej a vaječný likér. Vedle v míse důkladně smíchejte metličkou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli a zlehka stěrkou zapracujte do mokrých surovin. Smíchejte, aby se těsto spojilo, ale nepřemíchejte je.

2

Formu na beránka důkladně vymažte olejem (ideální je sprej na pečení) a vysypte moukou, přebytečnou mouku vyklepejte. Zkontrolujte, zda nejsou někde nevymazaná místa. Nalijte těsto do formy – my jsme plnili skoro až po okraj, aby vyšlo dost těsta i na ouška. S menší formou můžete plnit cca 1cm pod okraj. Pokud máte menší formu, vlijte zbytek těsta do formiček na muffiny (a z trouby při pečení vyndejte dříve než beránka).

3

Rozehřejte troubu na 160°C na spodní a dolní ohřev. Do střední části trouby postavte plech (na mřížce by forma nebyla stabilní) a vložte formu s těstem. Pečte cca 50 minut, pokud těsto v otevřené formě rychle hnědne, zakryjte je alobalem. Zkontrolujte propečenost těsta pomocí špejle či párátka – dřívko zapíchnuté do těsta musí vyjít ven suché.

4

Vyjměte a nechte chvíli chladnout ve formě, pak opatrně vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Přemístěte na servírovací tác, a pokud chcete, lehce pocukrujte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/4

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč