Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Beránek s vaječným likérem
Beránek s vaječným likérem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Beránek s vaječným likérem

4.2/5 Počet hodnocení: 39
Více než hodinu Velmi snadné Na formu o obsahu 1,7 litru

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4623 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 426 g
Tuky 244 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchý beránek, který se vždy povede a zůstane několik dnů vláčný – pokud vám od Vánoc zbyl vaječný likér, je to nejlepší způsob, jak ho upotřebit.

Suroviny

vejce 4 ks
velká, pokojové teploty
semínka vyškrábnutá
jemně nastrouhaná z 1 citronu
rostlinný olej 190 g
neutrální chuti + na vymazání
vaječný likér 190 g
pokojové teploty
+ na vysypání
kypřicí prášek do pečiva 12 g
1 sáček
sůl 1 špetka
na poprášení

Postup

1

Vejce šlehejte elektrickým šlehačem s cukrem, semínky z vanilkového lusku a kůrou z citronu, až zesvětlají a nabudou. Postupně přilévejte a prošlehávejte rostlinný olej a vaječný likér. Vedle v míse důkladně smíchejte metličkou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli a zlehka stěrkou zapracujte do mokrých surovin. Smíchejte, aby se těsto spojilo, ale nepřemíchejte je.

2

Formu na beránka důkladně vymažte olejem (ideální je sprej na pečení) a vysypte moukou, přebytečnou mouku vyklepejte. Zkontrolujte, zda nejsou někde nevymazaná místa. Nalijte těsto do formy – my jsme plnili skoro až po okraj, aby vyšlo dost těsta i na ouška. S menší formou můžete plnit cca 1cm pod okraj. Pokud máte menší formu, vlijte zbytek těsta do formiček na muffiny (a z trouby při pečení vyndejte dříve než beránka).

3

Rozehřejte troubu na 160°C na spodní a dolní ohřev. Do střední části trouby postavte plech (na mřížce by forma nebyla stabilní) a vložte formu s těstem. Pečte cca 50 minut, pokud těsto v otevřené formě rychle hnědne, zakryjte je alobalem. Zkontrolujte propečenost těsta pomocí špejle či párátka – dřívko zapíchnuté do těsta musí vyjít ven suché.

4

Vyjměte a nechte chvíli chladnout ve formě, pak opatrně vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Přemístěte na servírovací tác, a pokud chcete, lehce pocukrujte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/4

Apetit magazín