Citronový beránek – mazlík

Citronový beránek – mazlík

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (33)
Více než hodinu Velmi snadné 12 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5174 kcal
Bílkoviny 114 g
Cukr 589 g
Tuky 255 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Velikonoce bez beránka si lze těžko představit. Co zkusit tentokrát variantu ze špaldové mouky a vonící po citronu?

Suroviny

citron 1 ks
bio
máslo 250 g
mouka špaldová hladká 250 g
sůl špetka
vejce 4 ks
krupicový cukr 150 g
vanilkový cukr 1 bal
tuk
na vymazání formy
krupice
na vysypání formy
čokoládová poleva
na oči
Na bezé
bílek 3 ks
krupicový cukr 150 g

Troubu zahřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Formu/formy vymažte a vysypte krupicí. Citron omyjte a osušte, z poloviny pak najemno nastrouhejte kůru. Vymačkejte šťávu. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, pak postupně střídavě přidávejte a zašlehávejte vejce, mouku, vanilkový cukr, sůl, citronovou šťávu a kůru. Těsto vlijte do formy a asi hodinu pečte. Nechte chvilku chladnout na mřížce, pak vyklopte a nechte vleže zcela zchladnout.

Troubu zahřejte na 180 °C. Bílky vyšlehejte dotuha a přitom do nich zašlehejte cukr. Sníh dejte do sáčku s úzkou koncovkou a na beránka udělejte spoustu malých ,pusinek‘, aby pokryly povrch. Pečte asi 10 minut, aby bezé napůl zatuhlo. Pomocí čokoládové polevy udělejte oči a podávejte.

TIPY & TRIKY

  • Kynuté těsto je skvělé pro vizuálně velmi efektní německé formy, v nichž se peče ,hlavou dolů‘, protože je tuhé a neprotéká spárou.
  • Beránci jsou individualisté, abyste je v pohodě a v celku dostali z formy, držte se chvíle, která je k vyklopení určena v receptu.
  • Vyklopeného beránka nikdy hned nestavte – teplé těsto má mnohem větší tendenci se lámat. Hlava se sice v nouzi dá upevnit párátky, ale přiznejme si, že to prostě není ono.

Komentáře

Vlasta Růžičková

Tento beranek se me nepovedl, nevim,kde nastala chyba. V receptu schazi prasek do peciva, tak beran byl chudinka srazeny. Chut ale dobra, sni se i nepovedeny. A nesel z formy ven, ackoli jindy problem nemivam.

Jana Kopřivová

Dobrý den, kypřicí prášek v receptu nechybí, ale můžete půl sáčku přidat, pokud chcete. Důležité je dobře vyšlehat máslo s cukrem a pak postupně opatrně přidávat další suroviny, abyste nezničila vytvořené bubliny, podobně jako u třené bábovky. Jen tak těsto zůstane nadýchané.

Beránka jsme pekli vícekrát a nesrazil se ani jednou. Důvody, proč se vám nepovedl, můžou být různé: každé trouba peče jinak, forma, kvalita mouky a dalších surovin... Důležité je nepéct příliš zprudka.

K vyklopení můžu poradit jen tolik, že je důležité formu opravdu pečlivě, kousek po kousku vymazat a vysypat, aby se těsto nikde nepřichytilo.

Držím palce, ať se beránek příště povede.

Mandarinka Olejová

Dobrý den. prášek do pečiva v receptu nechybí ve smyslu, že tam nemá být? Protože v ingrediencích ani v postupu opravdu není? Díky za info.

Martina Zajícová

Dobrý den,
omlouváme se, píšeme asi "s křížkem po funuse" :-(. Už asi máte dávno napečeno a snědeno. Kypřící prášek v receptu opravdu být nemá. Pokud budou suroviny správně vyšlehané, nebude ho třeba. Ovšem pokud chcete mít jistotu, určitě můžete lžičku či dvě přidat do mouky a určitě ničemu neuškodíte. Jak jste to nakonec vyřešila? Upekla jste beránka s práškem či bez? A povedl se?

Přejeme krásný den, redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit