0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Citronový beránek – mazlík
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3 / 5. Počet hodnocení: 36
Více než hodinu Velmi snadné 12 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5174 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 589 g
Tuky 255 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Velikonoce bez beránka si lze těžko představit. Co zkusit tentokrát variantu ze špaldové mouky a vonící po citronu?

Suroviny

citron 1 ks
bio
máslo 250 g
mouka špaldová hladká 250 g
sůl 1 špetka
vejce 4 ks
krupicový cukr 150 g
vanilkový cukr 1 bal
tuk
na vymazání formy
krupice
na vysypání formy
čokoládová poleva
na oči
Na bezé
bílek 3 ks
krupicový cukr 150 g

Postup

1

Troubu zahřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Formu/formy vymažte a vysypte krupicí.

2

Citron omyjte a osušte, z poloviny pak najemno nastrouhejte kůru. Vymačkejte šťávu. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, pak postupně střídavě přidávejte a zašlehávejte vejce, mouku, vanilkový cukr, sůl, citronovou šťávu a kůru.

3

Těsto vlijte do formy a asi hodinu pečte. Nechte chvilku chladnout na mřížce, pak vyklopte a nechte vleže zcela zchladnout.

4

Troubu zahřejte na 180 °C.

5

Bílky vyšlehejte dotuha a přitom do nich zašlehejte cukr. Sníh dejte do sáčku s úzkou koncovkou a na beránka udělejte spoustu malých ,pusinek‘, aby pokryly povrch.

6

Pečte asi 10 minut, aby bezé napůl zatuhlo.

7

Pomocí čokoládové polevy udělejte oči a podávejte.

TIPY & TRIKY

  • Kynuté těsto je skvělé pro vizuálně velmi efektní německé formy, v nichž se peče ,hlavou dolů‘, protože je tuhé a neprotéká spárou.
  • Beránci jsou individualisté, abyste je v pohodě a v celku dostali z formy, držte se chvíle, která je k vyklopení určena v receptu.
  • Vyklopeného beránka nikdy hned nestavte – teplé těsto má mnohem větší tendenci se lámat. Hlava se sice v nouzi dá upevnit párátky, ale přiznejme si, že to prostě není ono.

Související články

Aby se velikonoční beránek povedl
  • Tipy a triky

Aby se velikonoční beránek povedl

Pečení beránka ze sladkého těsta patří mezi oblíbené velikonoční tradice. Poradíme vám, jak upéct beránka, který bude krásně vypadat a výborně chutnat. A k tomu jsme vyzkoušeli i tři skvělé recepty. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/4

Komentáře

Vlasta Růžičková

Tento beranek se me nepovedl, nevim,kde nastala chyba. V receptu schazi prasek do peciva, tak beran byl chudinka srazeny. Chut ale dobra, sni se i nepovedeny. A nesel z formy ven, ackoli jindy problem nemivam.

Jana Kopřivová

Dobrý den, kypřicí prášek v receptu nechybí, ale můžete půl sáčku přidat, pokud chcete. Důležité je dobře vyšlehat máslo s cukrem a pak postupně opatrně přidávat další suroviny, abyste nezničila vytvořené bubliny, podobně jako u třené bábovky. Jen tak těsto zůstane nadýchané.

Beránka jsme pekli vícekrát a nesrazil se ani jednou. Důvody, proč se vám nepovedl, můžou být různé: každé trouba peče jinak, forma, kvalita mouky a dalších surovin... Důležité je nepéct příliš zprudka.

K vyklopení můžu poradit jen tolik, že je důležité formu opravdu pečlivě, kousek po kousku vymazat a vysypat, aby se těsto nikde nepřichytilo.

Držím palce, ať se beránek příště povede.

Mandarinka Olejová

Dobrý den. prášek do pečiva v receptu nechybí ve smyslu, že tam nemá být? Protože v ingrediencích ani v postupu opravdu není? Díky za info.

Martina Kojzarová

Dobrý den,
omlouváme se, píšeme asi "s křížkem po funuse" :-(. Už asi máte dávno napečeno a snědeno. Kypřící prášek v receptu opravdu být nemá. Pokud budou suroviny správně vyšlehané, nebude ho třeba. Ovšem pokud chcete mít jistotu, určitě můžete lžičku či dvě přidat do mouky a určitě ničemu neuškodíte. Jak jste to nakonec vyřešila? Upekla jste beránka s práškem či bez? A povedl se?

Přejeme krásný den, redakce Apetitu

Apetit magazín

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
  • Tipy a triky

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
  • Kvízy

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit