Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Citronový beránek – mazlík
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 42
Do dvou hodin Velmi snadné 12 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5174 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 589 g
Tuky 255 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Velikonoce bez beránka si lze těžko představit. Co zkusit tentokrát trochu netradiční recept – variantu ze špaldové mouky a vonící po citronu? Citronový beránek ozdobený bílkovými pusinkami je krásný na pohled a velmi dobře chutná.

Související recepty

Suroviny

máslo 250 g
mouka špaldová hladká 250 g
sůl 1 špetka
vejce 4 ks
tuk
na vymazání formy
na vysypání formy
Na bezé

Postup

1

Troubu zahřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Formu/formy vymažte a vysypte krupicí.

2

Citron omyjte a osušte, z poloviny pak najemno nastrouhejte kůru. Vymačkejte šťávu. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, pak postupně střídavě přidávejte a zašlehávejte vejce, mouku, vanilkový cukr, sůl, citronovou šťávu a kůru.

3

Těsto vlijte do formy a asi hodinu pečte. Nechte chvilku chladnout na mřížce, pak vyklopte a nechte vleže zcela zchladnout.

4

Troubu zahřejte na 180 °C.

5

Bílky vyšlehejte dotuha a přitom do nich zašlehejte cukr. Sníh dejte do sáčku s úzkou koncovkou a na beránka udělejte spoustu malých ,pusinek‘, aby pokryly povrch.

6

Pečte asi 10 minut, aby bezé napůl zatuhlo.

7

Pomocí čokoládové polevy udělejte oči a podávejte.

TIPY & TRIKY

  • Kynuté těsto je skvělé pro vizuálně velmi efektní německé formy, v nichž se peče ,hlavou dolů‘, protože je tuhé a neprotéká spárou.
  • Beránci jsou individualisté, abyste je v pohodě a v celku dostali z formy, držte se chvíle, která je k vyklopení určena v receptu.
  • Vyklopeného beránka nikdy hned nestavte – teplé těsto má mnohem větší tendenci se lámat. Hlava se sice v nouzi dá upevnit párátky, ale přiznejme si, že to prostě není ono.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/4

Komentáře

04.04.2015 09:57

Tento beranek se me nepovedl, nevim,kde nastala chyba. V receptu schazi prasek do peciva, tak beran byl chudinka srazeny. Chut ale dobra, sni se i nepovedeny. A nesel z formy ven, ackoli jindy problem nemivam.

14.10.2015 12:27

Dobrý den, kypřicí prášek v receptu nechybí, ale můžete půl sáčku přidat, pokud chcete. Důležité je dobře vyšlehat máslo s cukrem a pak postupně opatrně přidávat další suroviny, abyste nezničila vytvořené bubliny, podobně jako u třené bábovky. Jen tak těsto zůstane nadýchané.

Beránka jsme pekli vícekrát a nesrazil se ani jednou. Důvody, proč se vám nepovedl, můžou být různé: každé trouba peče jinak, forma, kvalita mouky a dalších surovin... Důležité je nepéct příliš zprudka.

K vyklopení můžu poradit jen tolik, že je důležité formu opravdu pečlivě, kousek po kousku vymazat a vysypat, aby se těsto nikde nepřichytilo.

Držím palce, ať se beránek příště povede.

30.03.2018 19:58

Dobrý den. prášek do pečiva v receptu nechybí ve smyslu, že tam nemá být? Protože v ingrediencích ani v postupu opravdu není? Díky za info.

03.04.2018 09:08

Dobrý den,
omlouváme se, píšeme asi "s křížkem po funuse" :-(. Už asi máte dávno napečeno a snědeno. Kypřící prášek v receptu opravdu být nemá. Pokud budou suroviny správně vyšlehané, nebude ho třeba. Ovšem pokud chcete mít jistotu, určitě můžete lžičku či dvě přidat do mouky a určitě ničemu neuškodíte. Jak jste to nakonec vyřešila? Upekla jste beránka s práškem či bez? A povedl se?

Přejeme krásný den, redakce Apetitu

Apetit magazín