Francouzský beránek s karamelizovanými jablky

Francouzský beránek s karamelizovanými jablky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Francouzský beránek s karamelizovanými jablky

4 / 5. Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Snadné Na 1,5l formu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3178 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 485 g
Tuky 81 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Poctivý francouzský piškot se na beránka skvěle hodí. Je nadýchaný a krásně drží. Podávejte ho s voňavými dušenými jablky.

Suroviny

vejce 6 ks
moučkový cukr 160 g
mouka pšeničná hladká 160 g
škrob 20 g
kukuřičný
kypřicí prášek do pečiva 1 špetka
máslo
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
moučkový cukr
na posypání
marcipán
lze nahradit marcipánovou plastelínou (vyrábějí např. Kovandovi), na ozdobu
Na jablka
jablko 5 ks
červená, nakyslá, oloupaná, bez jadřinců, na čtvrtky
moučkový cukr 150 g
máslo 1 PL

1 Vejce a cukr vložte do mísy robotu a 15 minut šlehejte. Směs musí být napěněná a lehká. Zahřejte troubu na 180 °C. Formu vymažte máslem a vysypte moukou, přebytečnou vysypte. Mouku smíchejte s pečicím práškem a škrobem. Špachtlí ji opatrně zapracujte do vaječno-cukrové směsi. Obličejovou část formy naplňte těstem a přiklopte. Pečte 25 minut, nůž by měl vyjít suchý. Beránka hned vyklopte.

2 V rendlíku se silným dnem opatrně nasucho zkaramelizujte cukr, pak sejměte z ohně a vsypte jablka a máslo, zhruba promíchejte. Dejte na plech, zakryjte alobalem a pečte hodinu při 130 °C. Beránka ozdobte, pocukrujte a jezte s jablky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/4

Apetit magazín

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...
Nejlepší pořady o vaření podle redakce
  • Zajímavosti

Nejlepší pořady o vaření podle redakce

Utečte na chvilku do světa chutí a vůní. A teď nemyslíme, abyste se odebrali do kuchyně. Víme, nabádat vás, abyste se uchýlili na gauč a trávili čas sledováním televize, není úplně v souladu s naší běžnou filozofií. Věřte ale, že těchto pět...

Obchod Apetit