Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hotový šlehačkový beránek ve formě na pečení.
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 543
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 beránka

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3808 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 467 g
Tuky 171 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na šlehačkového beránka pochází z cukrárny pražského hotelu International a do puntíku splňuje naše požadavky: Těsto je jednoduché na přípravu, dokonale vyplní formu, jde dobře vyklopit a beránek zůstane vláčný i několik dní. 

Suroviny

změklé + na vymazání formy
vejce 3 ks
rozinky 100 g
+ na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL

Postup

1

Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte a vysypte dvoudílnou formu.

2

V míse utřete změklé máslo s oběma cukry a zašlehejte vejce. Šlehejte, dokud hmota nenabude, a potom k ní prosijte mouku s kypřicím práškem. Přidejte smetanu, spařené rozinky a promíchejte.

3

Hladké těsto přesuňte do přední (hlubší) části formy na beránka, těsto by mělo sahat asi 1 cm pod okraj, uhlaďte povrch a přiklopte druhou polovinou formy.

4

Pečte v předehřáté troubě asi 50 minut dozlatova. Pak ji vyjměte z trouby, zabalte na chvíli do vlhké utěrky, sejměte víko, a když trochu zchladne, opatrně beránka vyklopte a nechte nejlépe na mřížce (ležícího na zádech, aby se vahou neutrhl) zcela vychladnout.

Triky, jak při pečení uspět

  • Nemáte-li osvědčenou formu po babičce, kupte si raději dvojdílnou – těsto v ní po vyběhnutí nepraská. Pokud pečete v otevřené formě, těsto po zapečení přikryjte alobalem.
  • Beránka pečte na střední mřížce shora i zdola. Než ho vyjmete z trouby, opatrně nadzdvihněte formu a do středu těsta vpíchněte špejli, jestli nelepí. Každá trouba peče jinak.
  • Dobře vymazaná a vysypaná forma a přikrytí vlhkou utěrkou po upečení zajistí hladké vyklopení beránka.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/4

Komentáře

30.03.2023 19:18
Jeden z nejlepších receptů na beránka, fakt výborný. Dělala jsem na zkoušku před velikonocemi a do večera byl fuč🙏 Nejlepší je s polevami od dr. Oetkera
01.04.2018 08:49

Beránek se mi povedl, je moc chutný dlouho měkký ( třetí den po upečení pořád mňam). Všem doporučuji.

30.03.2018 19:26

Skvělý recept, díky! Krásné Velikonoce :)

30.03.2018 15:41

Mě se povedl.

Apetit magazín