0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hotový šlehačkový beránek ve formě na pečení.
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 436
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 beránka

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3808 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 467 g
Tuky 171 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept pochází z cukrárny pražského hotelu International a do puntíku splňuje naše požadavky: těsto je jednoduché na přípravu, dokonale vyplní formu, jde dobře vyklopit a šlehačkový beránek tak zůstane vláčný i několik dní. 

Suroviny

moučkový cukr 125 g
vanilkový cukr 1 ks
máslo 60 g
změklé + na vymazání formy
vejce 3 ks
dle velikosti
rozinky 100 g
spařené
mouka pšeničná hladká 250 g
+ na formu
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
min. 33 % tuku

Postup

1

Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte a vysypte dvoudílnou formu.

2

V míse utřete změklé máslo s oběma cukry a zašlehejte vejce. Šlehejte, dokud hmota nenabude, a potom k ní prosijte mouku s kypřicím práškem. Přidejte smetanu, spařené rozinky a promíchejte.

3

Hladké těsto přesuňte do přední (obličejové, hlubší) části formy na beránka, těsto by mělo sahat asi 1 cm pod okraj, uhlaďte povrch a přiklopte druhou polovinou formy.

4

Pečte v předehřáté troubě asi 50 minut dozlatova (viz Triky). Pak ji vyjměte z trouby, zabalte na chvíli do vlhké utěrky, sejměte víko, a když trochu zchladne, opatrně beránka vyklopte a nechte nejlépe na mřížce (ležícího na zádech, aby se vahou neutrhl) zcela vychladnout.


Triky, jak při pečení uspět

  • Nemáte-li osvědčenou formu po babičce, kupte si raději dvojdílnou – těsto v ní po vyběhnutí nepraská. Pokud pečete v otevřené formě, těsto po zapečení přikryjte alobalem.
     
  • Beránka pečte na střední mřížce shora i zdola. Než ho vyjmete z trouby, opatrně nadzdvihněte formu a do středu těsta vpíchněte špejli, jestli nelepí. Každá trouba peče jinak.
     
  • Dobře vymazaná a vysypaná forma a přikrytí vlhkou utěrkou po upečení zajistí hladké vyklopení beránka.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/4

Komentáře

Lucie M.

Mě se povedl.

Zuzana Heralová

Skvělý recept, díky! Krásné Velikonoce :)

Silvie Valová

Beránek se mi povedl, je moc chutný dlouho měkký ( třetí den po upečení pořád mňam). Všem doporučuji.

Tereza Nacházelová

Jeden z nejlepších receptů na beránka, fakt výborný. Dělala jsem na zkoušku před velikonocemi a do večera byl fuč🙏 Nejlepší je s polevami od dr. Oetkera

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...