0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Šlehačkový beránek

3.7 / 5. Počet hodnocení: 392
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 beránka

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3808 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 467 g
Tuky 171 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept pochází z cukrárny pražského hotelu International a do puntíku splňuje naše požadavky: těsto je jednoduché na přípravu, dokonale vyplní formu, jde dobře vyklopit a šlehačkový beránek tak zůstane vláčný i několik dní. 

Suroviny

moučkový cukr 125 g
vanilkový cukr 1 ks
máslo 60 g
změklé + na vymazání formy
vejce 3 ks
dle velikosti
rozinky 100 g
spařené
mouka pšeničná hladká 250 g
+ na formu
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
smetana ke šlehání 250 ml
min. 33 % tuku

Postup

1

Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte a vysypte dvoudílnou formu.

2

V míse utřete změklé máslo s oběma cukry a zašlehejte vejce. Šlehejte, dokud hmota nenabude, a potom k ní prosijte mouku s kypřicím práškem. Přidejte smetanu, spařené rozinky a promíchejte.

3

Hladké těsto přesuňte do přední (obličejové, hlubší) části formy na beránka, těsto by mělo sahat asi 1 cm pod okraj, uhlaďte povrch a přiklopte druhou polovinou formy.

4

Pečte v předehřáté troubě asi 50 minut dozlatova (viz Triky). Pak ji vyjměte z trouby, zabalte na chvíli do vlhké utěrky, sejměte víko, a když trochu zchladne, opatrně beránka vyklopte a nechte nejlépe na mřížce (ležícího na zádech, aby se vahou neutrhl) zcela vychladnout.


Triky, jak při pečení uspět

  • Nemáte-li osvědčenou formu po babičce, kupte si raději dvojdílnou – těsto v ní po vyběhnutí nepraská. Pokud pečete v otevřené formě, těsto po zapečení přikryjte alobalem.
     
  • Beránka pečte na střední mřížce shora i zdola. Než ho vyjmete z trouby, opatrně nadzdvihněte formu a do středu těsta vpíchněte špejli, jestli nelepí. Každá trouba peče jinak.
     
  • Dobře vymazaná a vysypaná forma a přikrytí vlhkou utěrkou po upečení zajistí hladké vyklopení beránka.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/4

Komentáře

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit