Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bezinková šťáva
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 106
Více než hodinu Snadné Na asi 2 litry

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6072 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 1512 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tato bezinková šťáva se nevaří, květy se louhují zastudena. V nápoji tak zůstane zachováno maximální množství cenných látek. Recept na bezinkovou šťávu rozhodně vyzkoušejte, slouží jako výborná prevence před nachlazením i jako přísada do nápojů, dresinků a dochucení pokrmů.

Suroviny

bezinkový květ 20 ks
velké květy
dle chuti, na uvedené 2 l vody optimálně 1-2 kg
kyselina citronová 1 PL
až 2 PL

Postup

1

Převařte a nechte vychladnout dva litry vody.

2

Zastřihněte stonky, květy důkladně vyperte ve studené vodě, zbavte všech nečistot a nechte je okapat.

    3

    Omyjte citrony a nakrájejte je na plátky. 

    4

    Květy vložte do čisté sklenice na zavařování, skleněné mísy či džbánu.

    5

    Přidejte citrony, zalijte vychladlou vodou, přikryjte utěrkou a nechte stát 24 hodin v chladnější místnosti.

    6

    Přeceďte přes jemný cedník vyložený gázou nebo látkovou plenkou. Ze zachycených květů vymačkejte všechnu tekutinu.

    7

    Vsypte cukr a kyselinu citronovou a míchejte do úplného rozpuštění cukru; trvá to asi 15 minut.

    8

    Plňte do sterilních suchých lahví, zazátkujte a uložte v chladničce. Čerstvá šťáva vydrží 7–10 dní. Déle ji můžete uchovat podle našich rad (viz Tipy & triky).

    TIPY & TRIKY

    • Bezovou šťávu zmrazte v sáčcích vhodných do mrazáku, tvořítkách na led nebo malých plastových lahvích. Ty plňte jen do dvou třetin, led se mrazem rozpíná; po zamražení můžete pro jistotu povolit víčka. V mrazničce šťávu takto šetrně uchováte až do zimy.
    • Sterilujte v uzavřených skleněných lahvích 20 minut při 70 °C a po vychladnutí uchovejte v chladu a temnu.

    Související články

    Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/6 spolu s mnoha dalšími recepty

    Autor: redakce Apetitu

    Apetit 2010/6

    Komentáře

    15.06.2016 20:07

    Sirup dělám již několik let a nezavařuji. Vždy si řeknu v restauraci o prázdné lahve od vodky nebo slivovice, Tím jsou již lahve dezinfikované a sirup mi vydrží v chladu a temnu celou zimu. Nejvíc nám chutná s citronem a zalitý čistou minerálkou.

    13.06.2016 00:29

    Recept se mi líbí, vyzkouším...

    30.04.2016 11:15

    Vitaminy sice zustanou ale jen pokud je stava cerstva pri sterilizovani se vyvari. Navic louhovani za studena nedoda stave tak intenzivni chut. Nejlepe je pridat do vody kterou vyvarujeme pred louhovanim jeste tak 10 -15 kvetu

    06.06.2015 17:16

    Dobré odpoledne, ráda bych se zeptala, proč je třeba vodu převařit?

    05.10.2015 14:58

    Milá Jano, voda se převařuje, abyste ji zbavila nežádoucích mikroorganismů. Sirup se připravuje zastudena, nebude se během přípravy kazit.

    Apetit magazín