Bezinková šťáva

Bezinková šťáva

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 (74)
Do 30 minut

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6079 kcal
Bílkoviny 0 g
Cukr 1514 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Tato šťáva se nevaří, květy se louhují zastudena. V nápoji tak zůstane zachováno maximální množství cenných látek. Výborná prevence před nachlazením i jako přísada do nápojů, dresinků a dochucení pokrmů.

Suroviny

bezinky 20 ks
velké květy
citron 2 ks
bio, omytý, nakrájený
krupicový cukr 1.5 kg
dle chuti, na uvedené 2 l vody optimálně 1-2kg
citronová kůra 1 PL

1 Převařte a nechte vychladnout dva litry vody. Zastřihněte stonky, květy důkladně vyperte ve studené vodě, zbavte všech nečistot a nechte je okapat. Omyjte citrony a nakrájejte je na plátky

2 Květy vložte do čisté sklenice na zavařování, skleněné mísy či džbánu. Přidejte citrony, zalijte vychladlou vodou, přikryjte utěrkou a nechte stát 24 hodin v chladnější místnosti.

3 Přeceďte přes jemný cedník vyložený gázou nebo látkovou plenkou. Ze zachycených květů vymačkejte všechnu tekutinu. Vsypte cukr a kyselinu citronovou a míchejte do úplného rozpuštění cukru; trvá to asi 15 minut. Plňte do sterilních suchých lahví, zazátkujte a uložte v chladničce. Čerstvá šťáva vydrží 7–10 dní. Déle ji můžete uchovat podle našich rad (viz Tipy & triky).

Podívejte se také na osvěžující limonádu z černého bezu

TIPY & TRIKY

  • Bezovou šťávu zmrazte v sáčcích vhodných do mrazáku, tvořítkách na led nebo malých plastových lahvích. Ty plňte jen do dvou třetin, led se mrazem rozpíná; po zamražení můžete pro jistotu povolit víčka. V mrazničce šťávu takto šetrně uchováte až do zimy.
  • Sterilujte v uzavřených skleněných lahvích 20 minut při 70 °C a po vychladnutí uchovejte v chladu a temnu.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit