Tato bezinková šťáva se nevaří, květy se louhují zastudena. V nápoji tak zůstane zachováno maximální množství cenných látek. Recept na bezinkovou šťávu rozhodně vyzkoušejte, slouží jako výborná prevence před nachlazením i jako přísada do nápojů, dresinků a dochucení pokrmů.
Suroviny
Postup
Převařte a nechte vychladnout dva litry vody.
Zastřihněte stonky, květy důkladně vyperte ve studené vodě, zbavte všech nečistot a nechte je okapat.
Omyjte citrony a nakrájejte je na plátky.
Květy vložte do čisté sklenice na zavařování, skleněné mísy či džbánu.
Přidejte citrony, zalijte vychladlou vodou, přikryjte utěrkou a nechte stát 24 hodin v chladnější místnosti.
Přeceďte přes jemný cedník vyložený gázou nebo látkovou plenkou. Ze zachycených květů vymačkejte všechnu tekutinu.
Vsypte cukr a kyselinu citronovou a míchejte do úplného rozpuštění cukru; trvá to asi 15 minut.
Plňte do sterilních suchých lahví, zazátkujte a uložte v chladničce. Čerstvá šťáva vydrží 7–10 dní. Déle ji můžete uchovat podle našich rad (viz Tipy & triky).
TIPY & TRIKY
- Bezovou šťávu zmrazte v sáčcích vhodných do mrazáku, tvořítkách na led nebo malých plastových lahvích. Ty plňte jen do dvou třetin, led se mrazem rozpíná; po zamražení můžete pro jistotu povolit víčka. V mrazničce šťávu takto šetrně uchováte až do zimy.
- Sterilujte v uzavřených skleněných lahvích 20 minut při 70 °C a po vychladnutí uchovejte v chladu a temnu.
Komentáře
Sirup dělám již několik let a nezavařuji. Vždy si řeknu v restauraci o prázdné lahve od vodky nebo slivovice, Tím jsou již lahve dezinfikované a sirup mi vydrží v chladu a temnu celou zimu. Nejvíc nám chutná s citronem a zalitý čistou minerálkou.
Recept se mi líbí, vyzkouším...
Vitaminy sice zustanou ale jen pokud je stava cerstva pri sterilizovani se vyvari. Navic louhovani za studena nedoda stave tak intenzivni chut. Nejlepe je pridat do vody kterou vyvarujeme pred louhovanim jeste tak 10 -15 kvetu
Dobré odpoledne, ráda bych se zeptala, proč je třeba vodu převařit?
Milá Jano, voda se převařuje, abyste ji zbavila nežádoucích mikroorganismů. Sirup se připravuje zastudena, nebude se během přípravy kazit.