Recepty na smoothies a šťávy
Čerstvé ovocné či zeleninové šťávy a smoothies jsou ideálním startem do nového dne. Jediné, co k jejich přípravě potřebujete, je odšťavňovač či mixér. Pak už jen stačí dokoupit, na co máte zrovna chuť. Je libo špenátové smoothie, mangové lasí nebo pikantní ranní džus? Použité ingredience přitom můžete donekonečna měnit a kombinovat podle nálady, časových možností i aktuálního pocitu hladu. Vydatné smoothie totiž skutečně vydá za plnohodnotnou snídani.
...
Čerstvé šťávy a džusy
Čerstvě lisované šťávy a ovocné džusy platí za vitamínovou bombu. Dopřát si je můžete klidně každý den, jen si přitom dejte pozor na množství.Ovoce obsahuje značné množství cukru.
- Řiďte se jednoduchým pravidlem a odšťavněte si přibližně tolik kousků ovoce, kolik byste rozžvýkali k snídani i v syrovém stavu. Při lisování ovocných šťáv se totiž zbavíte dužiny a tím i podstatné části vlákniny, ale ovocný cukr (fruktóza) v ovoci zůstane. Vláknina v ovoci totiž vstřebávání fruktózy přirozeně brání.U zeleninových šťáv se tolik na pozoru mít nemusíte.
- Šťávy a džusy můžete doplnit o další přísady s termoregulačními či detoxikačními účinky nebo ingrediencemi posilujícími imunitu. V tomto ohledu jsou k nezaplacení kurkuma, zázvor nebo chilli.
- Připravte si podle našeho receptu třeba pikantní ranní džus se zázvorem, rajskou vzpruhu se zeleninovým vývarem nebo exotický džus z granátového jablka.
Smoothies
Smoothie má tu výhodu, že jeho konzumací získáte kromě vitamínů i porci vlákniny. Jeho příprava je tak v podstatě ještě jednodušší než-li odšťavňování.
- Všechny ingredience stačí pořádně dohladka rozmixovat, ať už ve speciálním smoothie makeru nebo ve výkonném mixéru. Pak zbývá nalít obsah mixéru do termohrnku a hurá do práce!
- Smoothie vás dokáže zasytit natolik, že už žádnou další snídani nepotřebujete. Pokud tedy ráno spěcháte, což se čas od času přihodí asi každému, přichází ten vhodný čas na smoothie.
- Z našich receptů s přehledem sestavíte pestrobarevnou duhu. Je libo zelené špenátové smoothie s avokádem, žluté mangové s kurkumou, borůvkové fialové, červené s jahodami a červenou řepou nebo oranžové smoothie s pomerančem a ananasem?
- I u smoothie by však mělo platit, že jeho množství by mělo odpovídat množství ovoce, které byste normálně rozkousali a snědli. Smoothie totiž svádí k vyššímu dávkování právě kvůli tomu, jak snadné je ho do sebe jednoduše "nalít". Kousání je důležitou součástí jídla a u smoothie odpadá.
Indické lasí
Dáváte-li přednost mléčným nápojům, nemělo by vaší pozornosti ujít tzv. lasí. Jedná se o jogurtový nápoj původem z oblasti Indie a Pákistánu, který má mimo jiné blahodárný vliv na zažívání.
- Potřebujete-li přirozeným způsobem navýšit hladinu probiotik, můžeme vám mangové, avokádové nebo lasí z liči vřele doporučit.
- Lasí se v indické kuchyni používá také jako jakýsi neutralizační nápoj doplňující pikantní tradiční pokrmy. Dokáže totiž báječně „uhasit“ pálivé hrdlo i upokojit podrážděný žaludek.
Celý popis