Bílá polévka s jedno- či dvouzrnkou nebo špaldou

Bílá polévka s jedno- či dvouzrnkou nebo špaldou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1684 kcal
Bílkoviny 39 g
Cukr 105 g
Tuky 115 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tuhle polévku sice nehodláme vydávat za staročeský recept, ale podobá se tomu, jak se kdysi jedlo (samozřejmě bez kuřete, protože maso bývalo pro většinu lidí vzácnost). Jednozrnka je nejstarší a geneticky nejjednodušší pšenice. Z ní vznikla pšenice dvouzrnka, které se v Itálii říká obvykle farro, ale tradici má i u nás. Obě se často vaří jako celá zrna, podobně jako rýže, a jsou k dostání v prodejnách zdravé výživy. Můžete ale použít i dnes poměrně běžnou špaldu.

Suroviny

olivový olej extra panenský 2 PL
150 g
jednozrnka či dvouzrnky nebo špaldy, namočené přes noc, scezené a propláchnuté
sůl
pepř
čerstvě mletý
vývar kuřecí 1 l
máslo 100 g
cibule 1 ks
nakrájená na kostičky
celer 2
nakrájené na kostičky
mrkev 1 ks
velká, oloupaná a nakrájená na kostičky
česnek 2 stroužky
drcené
tymián sušený 1 ČL
(nebo 1 lžíce lístků čerstvého), rozemnutého
0.5 ČL
sušená šalvěj rozemnuté (nebo 2 lžičky nasekané čerstvé)
mouka pšeničná hladká 2 PL
zarovnané
700 ml
plnotučné mléko
kuře 0.5 ks
grilovaného nebo pečeného, maso obrané
tymián
na ozdobení (nemusí být)

1 V hrnci rozehřejte olej, vsypte zrní a na středním až silném ohni minutu opékejte. Osolte a opepřete. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Pak zmírněte oheň na střední a zvolna vařte asi 20 minut. (Podle potřeby můžete přilévat horkou vodu.)

2 Mezitím rozehřejte ve velkém rendlíku máslo na středním až silném ohni. Vsypte cibuli, řapíkatý celer, mrkev, osolte a opepřete a opékejte 4–5 minut, až zelenina zesklovatí. Vsypte česnek a sušené bylinky, opékejte ještě asi minutu. Vsypte mouku a opékejte přibližně 2 minuty za stálého míchání, rozbíjejte hrudky syrové mouky. Pak postupně vešlehejte balonovou metlou mléko a rozmíchejte všechny hrudky. Zmírněte oheň a 3–4 minuty míchejte, až směs začne houstnout. Jakmile bešamel pokrývá zadní stranu vařečky, aniž by z ní stékal, vmíchejte jej opatrně do směsi se zrním a promíchejte. Přidejte natrhané kuřecí maso.

3 Polévku zvolna vařte asi 20–25 minut, až zhoustne a zrní bude hotové. Podle chuti dolaďte solí a pepřem a podávejte. Můžete ozdobit čerstvým tymiánem.

NĚCO NAVÍC
Do polévky můžete zužitkovat zbylé maso i uzeniny ve stylu ,co dům dal‘. Kuřecí maso tedy můžete nahradit jinou libovější pečínkou, vařeným masem, uzeným masem, šunkou nebo opečenými kolečky klobásy či slaninou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit