Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bílá polévka s jedno - či dvouzrnkou nebo špaldou

Bílá polévka s jedno - či dvouzrnkou nebo špaldou

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1994 kcal
Bílkoviny 58 g
Sacharidy 135 g
Tuky 130 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tuhle polévku sice nehodláme vydávat za staročeský recept, ale podobá se tomu, jak se kdysi jedlo (samozřejmě bez kuřete, protože maso bývalo pro většinu lidí vzácnost). Jednozrnka je nejstarší a geneticky nejjednodušší pšenice. Z ní vznikla pšenice dvouzrnka, které se v Itálii říká obvykle farro, ale tradici má i u nás. Obě se často vaří jako celá zrna, podobně jako rýže, a jsou k dostání v prodejnách zdravé výživy. Můžete ale použít i dnes poměrně běžnou špaldu.

Související recepty

Suroviny

olivový olej extra panenský 2 PL
150 g
jednozrnka či dvouzrnky nebo špaldy, namočené přes noc, scezené a propláchnuté
sůl
pepř
čerstvě mletý
vývar kuřecí 1 l
máslo 100 g
nakrájená na kostičky
řapíkatý celer 2 ks
nakrájené na kostičky
mrkev 1 ks
velká, oloupaná a nakrájená na kostičky
česnek 2 stroužky
drcené
tymián sušený 1 ČL
(nebo 1 lžíce lístků čerstvého), rozemnutého
šalvěj ½ ČL
sušená šalvěj rozemnutá (nebo 2 lžičky nasekané čerstvé)
mléko 700 ml
plnotučné
kuře ½ ks
grilovaného nebo pečeného, maso obrané
tymián
na ozdobení (nemusí být)

Postup

1

V hrnci rozehřejte olej, vsypte zrní a na středním až silném ohni minutu opékejte. Osolte a opepřete. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Pak zmírněte oheň na střední a zvolna vařte asi 20 minut. (Podle potřeby můžete přilévat horkou vodu.)

2

Mezitím rozehřejte ve velkém rendlíku máslo na středním až silném ohni. Vsypte cibuli, řapíkatý celer, mrkev, osolte a opepřete a opékejte 4–5 minut, až zelenina zesklovatí. Vsypte česnek a sušené bylinky, opékejte ještě asi minutu. Vsypte mouku a opékejte přibližně 2 minuty za stálého míchání, rozbíjejte hrudky syrové mouky. Pak postupně vešlehejte balonovou metlou mléko a rozmíchejte všechny hrudky. Zmírněte oheň a 3–4 minuty míchejte, až směs začne houstnout. Jakmile bešamel pokrývá zadní stranu vařečky, aniž by z ní stékal, vmíchejte jej opatrně do směsi se zrním a promíchejte. Přidejte natrhané kuřecí maso.

3

Polévku zvolna vařte asi 20–25 minut, až zhoustne a zrní bude hotové. Podle chuti dolaďte solí a pepřem a podávejte. Můžete ozdobit čerstvým tymiánem.

NĚCO NAVÍC
Do polévky můžete zužitkovat zbylé maso i uzeniny ve stylu ,co dům dal. Kuřecí maso tedy můžete nahradit jinou libovější pečínkou, vařeným masem, uzeným masem, šunkou nebo opečenými kolečky klobásy či slaninou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/3

Apetit magazín