Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pohanka se žampiony a polníčkem
Pohanka se žampiony a polníčkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pohanka se žampiony a polníčkem

4.6/5 Počet hodnocení: 8
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2–3 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1616 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 293 g
Tuky 25 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pohanka je coby nepravá obilovina bezlepková a plná rutinu, který je důležitý pro pružnost cév a zesiluje účinky vitaminu C. Ten je zase obsažený v polníčku (kozlíčku polním), který navíc mírně uklidňuje, podobně jako to dělá jeho silnější příbuzný kozlík lékařský.

Suroviny

řepkový olej 1 PL
lze nahradit olivovým
pohanka 330 g
kroupy
nakrájená nadrobno
česnek 3 stroužky
nakrájené nadrobno
nejlépe portobello, zbavených nožiček a na plátky
vývar zeleninový 500 ml
jablečný ocet 2 PL
sůl mořská
jarní cibulka 2 ks
nasekané
lze nahradit mandlovým mlékem
polníček 150 g
na posypání (hobliny nebo nastrouhaný)

Postup

1

V hlubší pánvi rozehřejte olej a opékejte pohanku, cibuli a česnek asi 2–3 minuty, aby cibule byla dosklovita, občas promí- chejte. Vsypte houby a vlijte 250 ml vývaru, citronovou šťávu a jablečný ocet.

2

Promíchejte, na středním ohni přiveďte k varu. Až se tekutina vstřebá (trvá to asi 10–12 minut), vlijte zbývající vývar a vařte, aby pohanka změkla. Osolte, vmíchejte jarní cibulky, přilijte mléko a 3 minuty vařte, pak vmíchejte polníček a vypněte. Podávejte posypané parmazánem.

NĚCO NAVÍC
Namísto rostlinného mléka můžete použít smetanu na vaření.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/3

Apetit magazín