Pohanka je coby nepravá obilovina bezlepková a plná rutinu, který je důležitý pro pružnost cév a zesiluje účinky vitaminu C. Ten je zase obsažený v polníčku (kozlíčku polním), který navíc mírně uklidňuje, podobně jako to dělá jeho silnější příbuzný kozlík lékařský.
Suroviny
Postup
V hlubší pánvi rozehřejte olej a opékejte pohanku, cibuli a česnek asi 2–3 minuty, aby cibule byla dosklovita, občas promí- chejte. Vsypte houby a vlijte 250 ml vývaru, citronovou šťávu a jablečný ocet.
Promíchejte, na středním ohni přiveďte k varu. Až se tekutina vstřebá (trvá to asi 10–12 minut), vlijte zbývající vývar a vařte, aby pohanka změkla. Osolte, vmíchejte jarní cibulky, přilijte mléko a 3 minuty vařte, pak vmíchejte polníček a vypněte. Podávejte posypané parmazánem.
NĚCO NAVÍC
Namísto rostlinného mléka můžete použít smetanu na vaření.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jednoduché obědy, které zvládnete do 15 minut(33 receptů )
- Měsíční flexitariánský jídelníček(31 receptů )