Pohanka se žampiony a polníčkem

Pohanka se žampiony a polníčkem

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (3)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2–3 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1126 kcal
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 50 g
Tuky 89 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pohanka je coby nepravá obilovina bezlepková a plná rutinu, který je důležitý pro pružnost cév a zesiluje účinky vitaminu C. Ten je zase obsažený v polníčku (kozlíčku polním), který navíc mírně uklidňuje, podobně jako to dělá jeho silnější příbuzný kozlík lékařský.

Související recepty

Suroviny

řepkový olej 1 PL
lze nahradit olivovým
330 g
pohankové kroupy
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 3 stroužky
nakrájené nadrobno
žampiony 150 g
nejlépe portobello, zbavených nožiček a na plátky
vývar zeleninový 500 ml
citronová štáva 2 PL
jablečný ocet 2 PL
sůl mořská
jarní cibulka 2 ks
nasekané
kokosový olej 75 ml
lze nahradit mandlovým mlékem
polníček 150 g
parmazán
na posypání (hobliny nebo nastrouhaný)

1 V hlubší pánvi rozehřejte olej a opékejte pohanku, cibuli a česnek asi 2–3 minuty, aby cibule byla dosklovita, občas promí- chejte. Vsypte houby a vlijte 250 ml vývaru, citronovou šťávu a jablečný ocet.

2 Promíchejte, na středním ohni přiveďte k varu. Až se tekutina vstřebá (trvá to asi 10–12 minut), vlijte zbývající vývar a vařte, aby pohanka změkla. Osolte, vmíchejte jarní cibulky, přilijte mléko a 3 minuty vařte, pak vmíchejte polníček a vypněte. Podávejte posypané parmazánem.

NĚCO NAVÍC
Namísto rostlinného mléka můžete použít smetanu na vaření.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/3

Apetit magazín

Lískové trio: připravte si nugát, pralinky a nutellu
  • Suroviny

Lískové trio: připravte si nugát, pralinky a nutellu

Lískové oříšky jsou oblíbené díky své lahodné chuti a velkému množství zdraví prospěšných látek. Pokud potřebujete doplnit energii po cvičení nebo po pracovním výkonu, sáhněte po nich. Vytvořit si z nich můžete alternativy sladkých...
Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit