Kořeněný kamut s cizrnou & salát z pekingského zelí

Kořeněný kamut s cizrnou & salát z pekingského zelí

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2299 kcal
Bílkoviny 58 g
Cukr 272 g
Tuky 96 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kamut se botanicky jmenuje pšenice naduřelá, říká se mu také khorasan wheat (chorásánská pšenice, pšenice khorasan). Jedno zrno kamutu je skoro tak velké jako dvě zrna běžné pšenice. Zajímavý je obsahem bílkovin a minerálů a také tím, že se jedná o registrovanou značku, která se pěstuje výhradně v ekologickém zemědělství. Jeho chuť připomíná popcorn. V pokrmu ho můžete nahradit jiným druhem pšenice nebo přírodní či divokou rýží. Křupavý salát nadchl i ty, kdo jinak pekingské zelí úplně nemusejí.

Suroviny

olivový olej 3 PL
cibule 1 ks
nakrájená na kostičky
mrkev 4 ks
oloupané a na kostičky
celer 3
na kostičky
vývar zeleninový 1 l
lze nahradit drůbežím
200 g
kamut (viz Něco navíc)
1
červená mexická salsa
špetka
sušená chilli paprička drcená
bobkový list 2 ks
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
400 g
konzerva cizrny scezená a propláchnutá
baby špenát 100 g
(mladý)
hrst
třešňová rajčátka k podávání
Na salát
rostlinný olej 3 PL
jemného
rýžový ocet 2 PL
sójová omáčka 1 PL
med 1 ČL
tekutého
pekingské zelí 400 g
nakrájeného na nudličky
jarní cibulka 2 ks
na tenká kolečka
2 hrsti
lískty koriandru nakrájených
1 PL
černý sezam

1 Ve velkém hrnci rozehřejte olej na středním ohni a opečte na něm cibuli, mrkev a řapíkatý celer skoro doměkka. Vlijte vývar, přidejte kamut, salsu, drcené sušené chilli a bobkové listy, osolte a opepřete podle potřeby. Přiveďte k varu, zmírněte oheň a zvolna vařte 30 minut. Vyjměte bobkové listy. Vsypte cizrnu a zvolna vařte dalších 10–15 minut, aby se cizrna prohřála a kamut byl al dente. Na poslední 2 minuty vsypte špenát a nechte ho zavadnout.

2 Zatímco se cizrna prohřívá, připravte salát: V míse promíchejte olej, ocet, sójovou omáčku a med. Vsypte pekingské zelí, jarní cibulky a koriandr. Opepřete a posypte sezamem. Zlehka promíchejte.

3 Kamut s cizrnou podávejte ozdobený rajčátky, doplněný salátem.

NĚCO NAVÍC
Kamut namočte přes noc do studené vody a před použitím sceďte a propláchněte. Pokud na to zapomenete nebo nestíháte, propláchněte ho a vařte 30–45 minut ve vývaru a pak obojí naráz přidejte do hrnce a pokračujte podle receptu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit