Kamut se botanicky jmenuje pšenice naduřelá, říká se mu také khorasan wheat (chorásánská pšenice, pšenice khorasan). Jedno zrno kamutu je skoro tak velké jako dvě zrna běžné pšenice. Zajímavý je obsahem bílkovin a minerálů a také tím, že se jedná o registrovanou značku, která se pěstuje výhradně v ekologickém zemědělství. Jeho chuť připomíná popcorn. V pokrmu ho můžete nahradit jiným druhem pšenice nebo přírodní či divokou rýží. Křupavý salát nadchl i ty, kdo jinak pekingské zelí úplně nemusejí.
Suroviny
Postup
Ve velkém hrnci rozehřejte olej na středním ohni a opečte na něm cibuli, mrkev a řapíkatý celer skoro doměkka. Vlijte vývar, přidejte kamut, salsu, drcené sušené chilli a bobkové listy, osolte a opepřete podle potřeby. Přiveďte k varu, zmírněte oheň a zvolna vařte 30 minut. Vyjměte bobkové listy. Vsypte cizrnu a zvolna vařte dalších 10–15 minut, aby se cizrna prohřála a kamut byl al dente. Na poslední 2 minuty vsypte špenát a nechte ho zavadnout.
Zatímco se cizrna prohřívá, připravte salát: V míse promíchejte olej, ocet, sójovou omáčku a med. Vsypte pekingské zelí, jarní cibulky a koriandr. Opepřete a posypte sezamem. Zlehka promíchejte.
Kamut s cizrnou podávejte ozdobený rajčátky, doplněný salátem.
NĚCO NAVÍC
Kamut namočte přes noc do studené vody a před použitím sceďte a propláchněte. Pokud na to zapomenete nebo nestíháte, propláchněte ho a vařte 30–45 minut ve vývaru a pak obojí naráz přidejte do hrnce a pokračujte podle receptu.