Kořeněný kamut s cizrnou & salát z pekingského zelí

Kořeněný kamut s cizrnou & salát z pekingského zelí

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2661 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 310 g
Tuky 105 g
Vláknina 87 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kamut se botanicky jmenuje pšenice naduřelá, říká se mu také khorasan wheat (chorásánská pšenice, pšenice khorasan). Jedno zrno kamutu je skoro tak velké jako dvě zrna běžné pšenice. Zajímavý je obsahem bílkovin a minerálů a také tím, že se jedná o registrovanou značku, která se pěstuje výhradně v ekologickém zemědělství. Jeho chuť připomíná popcorn. V pokrmu ho můžete nahradit jiným druhem pšenice nebo přírodní či divokou rýží. Křupavý salát nadchl i ty, kdo jinak pekingské zelí úplně nemusejí.

Suroviny

olivový olej 3 PL
cibule 1 ks
nakrájená na kostičky
mrkev 4 ks
oloupané a na kostičky
řapíkatý celer 3 ks
na kostičky
vývar zeleninový 1 l
lze nahradit drůbežím
200 g
kamut (viz Něco navíc)
salsa 1 bal
červená mexická salsa
chilli sušené 1 špetka
bobkový list 2 ks
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
sterilovaná cizrna 400 g
scezená a propláchnutá
baby špenát 100 g
(mladý)
rajčata cherry 1 hrst
k podávání
Na salát
rostlinný olej 3 PL
jemného
rýžový ocet 2 PL
sójová omáčka 1 PL
med 1 ČL
tekutého
pekingské zelí 400 g
nakrájeného na nudličky
jarní cibulka 2 ks
na tenká kolečka
koriandr 2 hrsti
pokrájené lístky
1 PL
černý sezam

1 Ve velkém hrnci rozehřejte olej na středním ohni a opečte na něm cibuli, mrkev a řapíkatý celer skoro doměkka. Vlijte vývar, přidejte kamut, salsu, drcené sušené chilli a bobkové listy, osolte a opepřete podle potřeby. Přiveďte k varu, zmírněte oheň a zvolna vařte 30 minut. Vyjměte bobkové listy. Vsypte cizrnu a zvolna vařte dalších 10–15 minut, aby se cizrna prohřála a kamut byl al dente. Na poslední 2 minuty vsypte špenát a nechte ho zavadnout.

2 Zatímco se cizrna prohřívá, připravte salát: V míse promíchejte olej, ocet, sójovou omáčku a med. Vsypte pekingské zelí, jarní cibulky a koriandr. Opepřete a posypte sezamem. Zlehka promíchejte.

3 Kamut s cizrnou podávejte ozdobený rajčátky, doplněný salátem.

NĚCO NAVÍC
Kamut namočte přes noc do studené vody a před použitím sceďte a propláchněte. Pokud na to zapomenete nebo nestíháte, propláchněte ho a vařte 30–45 minut ve vývaru a pak obojí naráz přidejte do hrnce a pokračujte podle receptu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/3

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit