Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Blesková musaka

Příprava oblíbeného řeckého pokrmu vyžaduje čas, kterého se nám však ve všední dny často nedostává. Právě pro takové chvíle je tu naše verze, která si s originálem v chuti nezadá! 

Vydání: 2016/8
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
PT15M
Pečení 0:15
Z plechu Řecká

Ingredience

    • 4 střední přílohové brambory (varný typ B), oloupané
    • 3 lžíce olivového oleje + na potření lilku
    • 1 červená cibule, nakrájená na plátky
    • 500g mletého hovězího masa
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • 1 lžička koření na kebab nebo adžiky či jiného podobného koření (viz Správné koření)
    • 500g rajčatového pyré (passaty)
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 střední lilky, nakrájené na plátky
    • 300ml crème fraîche nebo 30% zakysané smetany
    • 140g čedaru, strouhaného nahrubo
    • hladkolistá petrželka na ozdobení 

Příprava jídla

1 V osolené vodě uvařte celé brambory doměkka, trvá to asi 25–30 minut. Sceďte a nechte vychladnout.

2 Hrnec vraťte na oheň a na 2 lžících olivového oleje opékejte cibuli asi 4 minuty dosklovita. Přidejte mleté maso a opékejte zhruba 5 minut, vařečkou rozdrťte větší kousky. Přidejte česnek, koření a passatu. Přiveďte k varu, osolte, opepřete, vypněte a odložte.

3 Troubu předehřejte na 210°C. Rozpalte grilovací pánev, plátky lilku potřete lehce olejem a po částech opékejte 2–3 minuty po každé straně, až se objeví proužky od grilu.

4 Když brambory trochu zchladnou, nakrájejte je na silné plátky. Rozetřete 1 lžíci oleje na dno pekáčku a začněte vrstvit: nejdříve vrstvu brambor, pak lilku, osolte, opepřete, pak přidejte maso. Pokračujte do spotřebování přísad – končit byste měli lilkem. Potřete crème fraîche (zakysankou) a posypte sýrem. Zapékejte 15 minut, nebo až sýr zezlátne. Podávejte posypané petrželkou. 

SPRÁVNÉ KOŘENÍ

Koření laděné do orientální kuchyně koupíte ve specializovaných kořenářstvích (např. www.koreni.cz), ale i v běžné obchodní síti. Firma Avokádo dělá adžiku i směs na gyros-kebab, a kebab vyrábí i Kotányi. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Losos s kuskusem a koprovým dipem

Cuketová polévka s rukolou & toustíky s kozím sýrem

Burgery à la salát Caesar

Vegetariánská čočka s tahini

Přidat komentář