
Blesková musaka
Příprava oblíbeného řeckého pokrmu vyžaduje čas, kterého se nám však ve všední dny často nedostává. Právě pro takové chvíle je tu naše verze, která si s originálem v chuti nezadá!
Ingredience
- 4 střední přílohové brambory (varný typ B), oloupané
- 3 lžíce olivového oleje + na potření lilku
- 1 červená cibule, nakrájená na plátky
- 500g mletého hovězího masa
- 2 stroužky česneku, drcené
- 1 lžička koření na kebab nebo adžiky či jiného podobného koření (viz Správné koření)
- 500g rajčatového pyré (passaty)
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 střední lilky, nakrájené na plátky
- 300ml crème fraîche nebo 30% zakysané smetany
- 140g čedaru, strouhaného nahrubo
- hladkolistá petrželka na ozdobení
Příprava jídla
1 V osolené vodě uvařte celé brambory doměkka, trvá to asi 25–30 minut. Sceďte a nechte vychladnout.
2 Hrnec vraťte na oheň a na 2 lžících olivového oleje opékejte cibuli asi 4 minuty dosklovita. Přidejte mleté maso a opékejte zhruba 5 minut, vařečkou rozdrťte větší kousky. Přidejte česnek, koření a passatu. Přiveďte k varu, osolte, opepřete, vypněte a odložte.
3 Troubu předehřejte na 210°C. Rozpalte grilovací pánev, plátky lilku potřete lehce olejem a po částech opékejte 2–3 minuty po každé straně, až se objeví proužky od grilu.
4 Když brambory trochu zchladnou, nakrájejte je na silné plátky. Rozetřete 1 lžíci oleje na dno pekáčku a začněte vrstvit: nejdříve vrstvu brambor, pak lilku, osolte, opepřete, pak přidejte maso. Pokračujte do spotřebování přísad – končit byste měli lilkem. Potřete crème fraîche (zakysankou) a posypte sýrem. Zapékejte 15 minut, nebo až sýr zezlátne. Podávejte posypané petrželkou.
SPRÁVNÉ KOŘENÍ
Koření laděné do orientální kuchyně koupíte ve specializovaných kořenářstvích (např. www.koreni.cz), ale i v běžné obchodní síti. Firma Avokádo dělá adžiku i směs na gyros-kebab, a kebab vyrábí i Kotányi.
Přidat komentář