Díky skořici a oreganu je musaka s cuketou hodně aromatická. Pokud se vám to zdá příliš, množství koření si upravte podle své chuti. Každopádně jednoduchá musaka z mletého masa, cukety a rýže stojí za vyzkoušení. Je to snadný recept na rychlé jídlo z jednoho pekáče, ve kterém máte zároveň i přílohu. Takže stačí hotovou musaku postavit do prostřed stolu, ať si každý nabere podle svého.
Suroviny
Postup
Zahřejte troubu na 175 °C.
V nepřilnavé pánvi přiveďte k varu 750 ml vody. Vložte cuketu, zakryjte, snižte plamen a 10 minut duste. Slijte a osušte papírovou utěrkou.
Pánev osušte, přilijte olej a opékejte na něm dohněda maso a cibuli; rozbíjejte při tom hrudky.
Pak přihoďte česnek a minutu míchejte. Přidejte koření, sůl, vývar, rýži a špenát.
Přiklopte a duste 10 minut za občasného míchání, aby špenát roztál či zavadl.
Vmíchejte rajčatovou omáčku a stáhněte z tepla.
Mělkou zapékací mísu o objemu dva litry vymažte tukem a vyložte půlkou cukety. Na ni dejte masovou směs a navrch zbývající cuketu.
V rendlíku rozpusťte máslo, vsypte mouku a minutu dvě ji míchejte, aby zůstala světlá.
Postupně vešlehejte mléko a za stálého šlehání vařte 4–5 minut dohladka a do zhoustnutí.
Třetinu bešamelu pak zašlehejte do vajec. Vzniklou směs potom promíchejte se zbývající bešamelovou omáčkou.
Sejměte z ohně, osolte a ochuťte muškátem. Omáčkou přelijte obsah mísy a posypte sýrem.
Zapékejte 20–25 minut, aby se všechno prohřálo a vršek zezlátl.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 44 receptů s cuketami, kterým jen těžko odoláte(45 receptů )
- Rychlé cuketové večeře, z kterých si vybere každý(73 receptů )
- Musaka nemá jednotnou podobu – záleží, kde má původ. Všechny jsou však dokonalým letním jídlem z lilků(9 receptů )
- Světová chuť cukety: Originální cuketová jídla z různých koutů světa(24 receptů )