0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Musaka s cuketou

Musaka s cuketou

3.9 / 5. Počet hodnocení: 88
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2368 kcal
Bílkoviny 157 g
Sacharidy 190 g
Tuky 100 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky skořici a oreganu je hodně aromatická. Množství koření upravte podle své chuti.

Suroviny

cuketa 750 g
podélně nakrájená na 0,5cm plátky
hovězí maso mleté 350 g
lze použít i krůtí či jehněčí
olivový olej
cibule 2 ks
najemno
česnek 2 ČL
drcený
skořice ½ ČL
mletá
oregano ½ ČL
sušené
sůl ½ ČL
pepř
čerstvě mletý, podle chuti
vývar kuřecí 200 ml
rýže 100 g
nevařená
mražený listový špenát 150 g
nebo 200 g čerstvého
rajčatová passata - pyré 240 g
hotová
Na pokličku
máslo 2 PL
mouka pšeničná hladká 2 PL
mléko 375 ml
vejce 2 ks
velká, prošlehaná
muškátový oříšek 1 špetka
mletý
sůl 1 špetka
parmazán 40 g
strouhaný

Postup

1

Zahřejte troubu na 175 °C. 

2

V nepřilnavé pánvi přiveďte k varu 750 ml vody. Vložte cuketu, zakryjte, snižte plamen a 10 minut duste. Slijte a osušte papírovou utěrkou.

3

Pánev osušte, přilijte olej a opékejte na něm dohněda maso a cibuli; rozbíjejte při tom hrudky. 

4

Pak přihoďte česnek a minutu míchejte. Přidejte koření, sůl, vývar, rýži a špenát. 

5

Přiklopte a duste 10 minut za občasného míchání, aby špenát roztál či zavadl. 

6

Vmíchejte rajčatovou omáčku a stáhněte z tepla. 

7

Mělkou zapékací mísu o objemu dva litry vymažte tukem a vyložte půlkou cukety. Na ni dejte masovou směs a navrch zbývající cuketu.

8

V rendlíku rozpusťte máslo, vsypte mouku a minutu dvě ji míchejte, aby zůstala světlá. 

9

Postupně vešlehejte mléko a za stálého šlehání vařte 4–5 minut dohladka a do zhoustnutí. 

10

Třetinu bešamelu pak zašlehejte do vajec. Vzniklou směs potom promíchejte se zbývající bešamelovou omáčkou. 

11

Sejměte z ohně, osolte a ochuťte muškátem. Omáčkou přelijte obsah mísy a posypte sýrem. 

12

Zapékejte 20–25 minut, aby se všechno prohřálo a vršek zezlátl.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/7

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč