Hodnocení receptu
Průměr: 3.1 (74)
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2368 kcal
Bílkoviny 157 g
Cukr 190 g
Tuky 100 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky skořici a oreganu je hodně aromatická. Množství koření upravte podle své chuti.

Suroviny

cuketa 750 g
podélně nakrájená na 0,5cm plátky
hovězí maso mleté 350 g
lze použít i krůtí či jehněčí
olivový olej
cibule 2 ks
najemno
česnek 2 ČL
drcený
skořice 0.5 ČL
mletá
oregano 0.5 ČL
sušené
sůl 0.5 ČL
pepř
čerstvě mletý, podle chuti
vývar kuřecí 200 ml
rýže 100 g
nevařená
mražený listový špenát 150 g
nebo 200 g čerstvého
rajčatová passata 240 g
hotová
Na pokličku
máslo 2 PL
mouka pšeničná hladká 2 PL
mléko 375 ml
vejce 2 ks
velká, prošlehaná
muškátový oříšek 1 špetka
mletý
sůl 1 špetka
parmazán 40 g
strouhaný

1 Zahřejte troubu na 175 °C. V nepřilnavé pánvi přiveďte k varu 750 ml vody. Vložte cuketu, zakryjte, snižte plamen a 10 minut duste. Slijte a osušte papírovou utěrkou.

2 Pánev osušte, přilijte olej a opékejte na něm dohněda maso a cibuli; rozbíjejte při tom hrudky. Pak přihoďte česnek a minutu míchejte. Přidejte koření, sůl, vývar, rýži a špenát. Přiklopte a duste 10 minut za občasného míchání, aby špenát roztál či zavadl. Vmíchejte rajčatovou omáčku a stáhněte z tepla. Mělkou zapékací mísu o objemu dva litry vymažte tukem a vyložte půlkou cukety. Na ni dejte masovou směs a navrch zbývající cuketu.

3 V rendlíku rozpusťte máslo, vsypte mouku a minutu dvě ji míchejte, aby zůstala světlá. Postupně vešlehejte mléko a za stálého šlehání vařte 4–5 minut dohladka a do zhoustnutí. Třetinu bešamelu pak zašlehejte do vajec. Vzniklou směs potom promíchejte se zbývající bešamelovou omáčkou. Sejměte z ohně, osolte a ochuťte muškátem. Omáčkou přelijte obsah mísy a posypte sýrem. Zapékejte 20–25 minut, aby se všechno prohřálo a vršek zezlátl.

 

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit