Hodnocení receptu
Průměr: 3.1 ()
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2368 kcal
Bílkoviny 157 g
Sacharidy 190 g
Tuky 100 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky skořici a oreganu je hodně aromatická. Množství koření upravte podle své chuti.

Suroviny

cuketa 750 g
podélně nakrájená na 0,5cm plátky
hovězí maso mleté 350 g
lze použít i krůtí či jehněčí
olivový olej
cibule 2 ks
najemno
česnek 2 ČL
drcený
skořice 0.5 ČL
mletá
oregano 0.5 ČL
sušené
sůl 0.5 ČL
pepř
čerstvě mletý, podle chuti
vývar kuřecí 200 ml
rýže 100 g
nevařená
mražený listový špenát 150 g
nebo 200 g čerstvého
rajčatová passata 240 g
hotová
Na pokličku
máslo 2 PL
mouka pšeničná hladká 2 PL
mléko 375 ml
vejce 2 ks
velká, prošlehaná
muškátový oříšek 1 špetka
mletý
sůl 1 špetka
parmazán 40 g
strouhaný

1 Zahřejte troubu na 175 °C. V nepřilnavé pánvi přiveďte k varu 750 ml vody. Vložte cuketu, zakryjte, snižte plamen a 10 minut duste. Slijte a osušte papírovou utěrkou.

2 Pánev osušte, přilijte olej a opékejte na něm dohněda maso a cibuli; rozbíjejte při tom hrudky. Pak přihoďte česnek a minutu míchejte. Přidejte koření, sůl, vývar, rýži a špenát. Přiklopte a duste 10 minut za občasného míchání, aby špenát roztál či zavadl. Vmíchejte rajčatovou omáčku a stáhněte z tepla. Mělkou zapékací mísu o objemu dva litry vymažte tukem a vyložte půlkou cukety. Na ni dejte masovou směs a navrch zbývající cuketu.

3 V rendlíku rozpusťte máslo, vsypte mouku a minutu dvě ji míchejte, aby zůstala světlá. Postupně vešlehejte mléko a za stálého šlehání vařte 4–5 minut dohladka a do zhoustnutí. Třetinu bešamelu pak zašlehejte do vajec. Vzniklou směs potom promíchejte se zbývající bešamelovou omáčkou. Sejměte z ohně, osolte a ochuťte muškátem. Omáčkou přelijte obsah mísy a posypte sýrem. Zapékejte 20–25 minut, aby se všechno prohřálo a vršek zezlátl.

 

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/7

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit