Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Musaka s cuketou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 113
Do 50 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2368 kcal
Bílkoviny 157 g
Sacharidy 190 g
Tuky 100 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky skořici a oreganu je musaka s cuketou hodně aromatická. Pokud se vám to zdá příliš, množství koření si upravte podle své chuti. Každopádně jednoduchá musaka z mletého masa, cukety a rýže stojí za vyzkoušení. Je to snadný recept na rychlé jídlo z jednoho pekáče, ve kterém máte zároveň i přílohu. Takže stačí hotovou musaku postavit do prostřed stolu, ať si každý nabere podle svého.

Související recepty

Suroviny

cuketa 750 g
podélně nakrájená na 0,5cm plátky
lze použít i krůtí či jehněčí
olivový olej
najemno
česnek 2 ČL
drcený
skořice ½ ČL
mletá
oregano ½ ČL
sušené
sůl
pepř
čerstvě mletý, podle chuti
vývar kuřecí 200 ml
rýže 100 g
nevařená
nebo 200 g čerstvého
rajčatová passata - pyré 240 g
hotová
Na pokličku
mléko 375 ml
vejce 2 ks
velká, prošlehaná
mletý
sůl 1 špetka
strouhaný

Postup

1

Zahřejte troubu na 175 °C. 

2

V nepřilnavé pánvi přiveďte k varu 750 ml vody. Vložte cuketu, zakryjte, snižte plamen a 10 minut duste. Slijte a osušte papírovou utěrkou.

3

Pánev osušte, přilijte olej a opékejte na něm dohněda maso a cibuli; rozbíjejte při tom hrudky. 

4

Pak přihoďte česnek a minutu míchejte. Přidejte koření, sůl, vývar, rýži a špenát. 

5

Přiklopte a duste 10 minut za občasného míchání, aby špenát roztál či zavadl. 

6

Vmíchejte rajčatovou omáčku a stáhněte z tepla. 

7

Mělkou zapékací mísu o objemu dva litry vymažte tukem a vyložte půlkou cukety. Na ni dejte masovou směs a navrch zbývající cuketu.

8

V rendlíku rozpusťte máslo, vsypte mouku a minutu dvě ji míchejte, aby zůstala světlá. 

9

Postupně vešlehejte mléko a za stálého šlehání vařte 4–5 minut dohladka a do zhoustnutí. 

10

Třetinu bešamelu pak zašlehejte do vajec. Vzniklou směs potom promíchejte se zbývající bešamelovou omáčkou. 

11

Sejměte z ohně, osolte a ochuťte muškátem. Omáčkou přelijte obsah mísy a posypte sýrem. 

12

Zapékejte 20–25 minut, aby se všechno prohřálo a vršek zezlátl.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/7

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...