Nová registrace Zapomenuté heslo

Co zapéct v troubě? Jídla z jednoho pekáčku aneb rychlé a bezpracné obědy či večeře

24. 4. 2024
Žemlovka à la Benedikt
Apetit

Jídla z jednoho pekáče jsou naprosto dokonalá, protože jsou kompletní. Tedy včetně přílohy. Vše stačí naskládat do zapékací mísy a nechat troubu, ať většinu práce udělá za vás. Vy už jen prostřete a necháte se unášet vůní, která zaručuje dokonalý zážitek. Zapečená jídla patří mezi české i světové klasiky a receptů na ně není nikdy dost. Pojďme se o tom spolu přesvědčit.

Oběd z jednoho pekáče

Ve dnech, kdy nic nestíháte a starostí je až nad hlavu, často není příliš prostoru přemýšlet nad tím, co k obědu. Právě pro takové chvíle je dobré mít v rukávu několik zaručených receptů na jídla z jednoho plechu. Mnohdy stačí zkombinovat jen maso a brambory, někdy přidat zeleninu či obiloviny, omáčku nebo pouze zalít vejcem a rázem máte sytý oběd, ze kterého se nají celá rodina.

Výhody zapečených jídel:

  • Jednoduchost: Příprava je většinou nenáročná, stačí jen nakrájet surovin, rozložit je na plech a dát péct do trouby. To šetří čas i úsilí při vaření.
  • Miminum špinavého nádobí i nepořádků v kuchyni: S použitím pouze jednoho plechu je po jídle mnohem snazší uklidit. Nemusíte mýt tolik nádobí a náčiní.
  • Kombinace chutí: Při společném pečení se jednotlivé chutě surovin spojí, což přispívá k bohatším a komplexnějším chutím jídla.
  • Variabilita: Možnosti jídel z jednoho plechu jsou téměř nekonečné. Můžete vytvářet různé kombinace surovin, koření a omáček. Vše podle libosti a stavu domácích zásob.
  • Ideální pro velké skupiny: Pokud chystáte hostinu nebo večeři s přáteli, jídla z jednoho pekáče jsou skvělou volbou, protože lze snadno připravit velké množství jídla najednou.
  • Úspora času a energie: Protože se jídlo i s přílohou připravují společně v troubě, šetříte tím energii a také čas. Během samotného pečení máte volné ruce a můžete se věnovat něčemu jínému.

Zapečené těstoviny a lasagne

Pro zapečené těstoviny (zejména šunkofleky) máme v Česku pochopení i lásku, a stejně tak to mají Italové s lasagnemi. Aby také ne, vždyť kombinace masa a těstovin je nesmírně chutná a přitom se dá připravit na tolik způsobů. My je zapékáme nejčastěji s vejci a slaninou, Italové dávají přednost rajčatové omáčce, bešamelu a sýru.

  • Zapečené těstoviny lze snadno připravit i v bezmasé verzi pouze se zeleninou, žampiony nebo směsí sýrů. Tyto variace jsou rychlejší a i levnější.

Zapečené brambory

Na francouzské brambory vsázely už i kuchařky ze školní jídelny a moc dobře věděly proč. Je to vynikající oběd z jednoho pekáče připravený raz dva. Dokonce i servírování jednotlivých porcí jim šlo od ruky. Stačilo naběračkou odkrojit úhledný čtvereček a přesunout na talíř. Až budete příště přemýšlet nad tím, co uvařit k obědu, když doma skoro nic není, vzpomeňte si zapečené brambory.

Pizza

Je známo, že pizza vznikla jako jídlo chudých v Neapoli a dnes je oblíbená pro svou všestrannost a jednoduchou přípravu po celém světě. Jako rychlé jídlo z plechu je pizza naprosto dokonalá. Na tenké těsto přidejte rajčatový základ, plátky mozarelly, šunky nebo tuňáka v konzervě, žampiony, nakrájenou cibulku, zkrátka vaše oblíbené suroviny, případně zbytky, které nabízí spíž a lednice. Rázem vytvoříte fantastické jídlo, plné chuti.

  • Pokud si na improvizaci příliš netroufáte, vyzkoušejte některý z našich osvědčených receptů na pizzu.  

Slané koláče

Francouzský quiche je skutečně rychlý recept do trouby a většinou ani není třeba pracně zpracovávat křehké těsto, bohatě postačí těsto listové z obchodu. Slaným koláčům sluší snad každá zeleninová či masová náplň, stejně tak houby, olivy nebo bylinky. Vše se zalévá rozmíchanými vejci se smetanou a bohatě sype sýrem.

  • Koláč je výborný jak čerstvý, tak studený druhý den. Proto se náramně hodí jako oběd v létě, kdy není příliš chuť na teplá vařená jídla.

Pečené kuře v troubě

Kuřecí maso má výhodu v tom, že oproti ostatním masům nevyžaduje tak dlouhou tepelnou úpravu, a proto se lépe hodí na rychlá pečená jídla. Ať už do pekáčku vložíte celé kuře, nebo ještě lépe naporcované, vždy máte jistotu chutného obědu. Společně s drůbeží lze do pekáčku přidat i brambory a péct společně. Pomalu pečené kuře je toho zářným důkazem.

Kuře se zelenou harissou

< 30 min
0(0x)
Přečíst recept

Nákypy a slané žemlovky

Mezi rychlé obědy do trouby jednoznačně patří také nejrůznější nákypy a žemlovky. Na slano i na sladko, představují plnohodnotné jídlo, které přijde vhod především ve dnech, kdy nemáte velký hlad. Navíc do žemlovek spotřebujete starší pečivo, které byste jinak vyhodili. 

  • Klasická tvarohová žemlovka patří mezi české evergreeny a potěší také děti.
  • Ze slaných vyzkoušejte třeba žemlovku à la Benedikt, která je napočítaná rovnou na osm porcí. Takže zde skutečně nehrozí, že by vám po obědě stále kručelo v břiše.

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Lasagne s kuřecím masem
Lasagne s kuřecím masem
< 120 min
Lasagne se špenátem, pestem a šunkou
Lasagne se špenátem, pestem a šunkou
> 60 min
Zeleninové lasagne
Zeleninové lasagne
< 120 min
Lasagne se špenátem a ricottou
Lasagne se špenátem a ricottou
> 60 min
Lasagne s lososem
Lasagne s lososem
< 60 min
Lasagne s opékanou zeleninou
> 60 min
Lasagne s hříbky
Lasagne s hříbky
> 60 min
Lasagne s cuketami, lososem a bešamelem
> 60 min
Šunkofleky se slaninou
Šunkofleky se slaninou
< 45 min
Šunkofleky
Šunkofleky s uzeným bůčkem
< 60 min
Šunkofleky s hráškem
Šunkofleky tak trochu po italsku
< 60 min
Šunkofleky s hráškem
Šunkofleky s hráškem
< 60 min
Špagety zapečené s rukolou
Špagety zapečené s rukolou
< 60 min
Lasagne s lilkem a čerstvými rajčaty
< 60 min
Lasagne s karamelizovanou cibulkou, špenátem a žampiony
Lasagne s karamelizovanou cibulkou, špenátem a žampiony
> 60 min
Zapečené smetanové brambory
Zapečené smetanové brambory
> 60 min
Zapečený květák s bramborami
Zapečený květák s bramborami
< 50 min
Uzené zapečené s kysaným zelím a bramborami
Uzené zapečené s kysaným zelím a bramborami
< 75 min
Kološvárské zelí
Kološvárské zelí
< 30 min
Zapečené brambory s lososem
Zapečené brambory s lososem
< 60 min
Zapečené brambory se špenátem a bešamelem
Zapečené brambory se špenátem a bešamelem
< 50 min
Kuře zapečené s houbami a bramborami
Kuře zapečené s houbami a bramborami
< 60 min
Zapečený pastinák a sladké brambory
Zapečený pastinák a sladké brambory
> 60 min
Zapečené škvarkové brambory
Zapečené škvarkové brambory
< 60 min
Zapečená ryba
Zapečená ryba
> 60 min
Jitrnice pečené na česnekových bramborách
Jitrnice pečené na česnekových bramborách
< 75 min
Rybí tažín s bramborami
Rybí tažín s bramborami
> 60 min
Zapečené brambory se sýrem paneer a kokosovým mlékem
Zapečené brambory se sýrem paneer a kokosovým mlékem
> 60 min
Ryba zapečená s kaší
Ryba zapečená s kaší
< 20 min
Základní pizza Margherita
Základní pizza Margherita
< 20 min
Blesková pizza
Blesková pizza
< 45 min
Šunková pizza
> 60 min
Bílá pizza s lanýžovým olejem
> 60 min
Pizza koláč
Pizza koláč
< 45 min
Slaný cibulový koláč
Slaný cibulový koláč
> 60 min
syrovy quiche
Slaný koláč se zeleninou a sýrem
< 60 min
Slaný koláč s cuketou a mozzarellou
< 60 min
Slaný mřížkový koláč
Slaný mřížkový koláč
> 60 min
Cibulovo-sýrový quiche
Cibulovo-sýrový quiche
> 60 min
Quiche s kuřetem, pórkem a sýrem gruyère
Quiche s kuřetem, pórkem a sýrem gruyère
< 60 min
Pórkový koláč
Pórkový koláč
< 60 min
Toad in a hole
Žába v díře
> 60 min
Špagetová dýně plněná ve stylu tacos
Špagetová dýně plněná ve stylu tacos
> 60 min
Pohankový kuba se slaninou
Pohankový kuba se slaninou
< 60 min
Šavarma z plechu
Šavarma z plechu
< 20 min
Jáhlový kuba
Jáhlový kuba
< 60 min
Tradiční houbový kuba
Tradiční houbový kuba
< 60 min
Aloo gobi neboli květák a brambory
Aloo gobi neboli květák a brambory
< 90 min
Krůtí maso s fazolkami a rýží
Krůtí maso s fazolkami a rýží
< 50 min
Zapékané palačinky
Zapékané palačinky
> 60 min
Pastýřský koláč po indicku
Pastýřský koláč po indicku
< 60 min
Špenátová žemlovka s uzeným masem
< 60 min
Blesková musaka
Blesková musaka
< 60 min
Pečená vejce po mexicku
Pečená vejce po mexicku
< 60 min
Slepičí pekáček à la nádivka
Slepičí pekáček à la nádivka
< 30 min
Pečená zelenina s kroupami a bylinkovým pestem
Pečená zelenina s kroupami a bylinkovým pestem
< 20 min
Penne ricce zapečené s paprikou a uzenou scamorzou
Penne ricce zapečené s paprikou a uzenou scamorzou
< 30 min
 Mac’n’cheese s dýní
Mac’n’cheese s dýní
< 75 min
Zapečené těstoviny s tuňákem & rajčaty
< 60 min
Houbový kuba
Houbový kuba
< 60 min

Sdílet kolekci receptů

Z trouby Jednoduché recepty Rodinný oběd Levná jídla Ze zeleniny Jak na to

Podobné kolekce receptů