Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co zapéct v troubě? Jídla z jednoho pekáčku aneb rychlé a bezpracné obědy či večeře

Co zapéct v troubě? Jídla z jednoho pekáčku aneb rychlé a bezpracné obědy či večeře
ZDROJ: Apetit

Jídla z jednoho pekáče jsou naprosto dokonalá, protože jsou kompletní. Tedy včetně přílohy. Vše stačí naskládat do zapékací mísy a nechat troubu, ať většinu práce udělá za vás. Vy už jen prostřete a necháte se unášet vůní, která zaručuje dokonalý zážitek. Zapečená jídla patří mezi české i světové klasiky a receptů na ně není nikdy dost. Pojďme se o tom spolu přesvědčit.

Oběd z jednoho pekáče

Ve dnech, kdy nic nestíháte a starostí je až nad hlavu, často není příliš prostoru přemýšlet nad tím, co k obědu. Právě pro takové chvíle je dobré mít v rukávu několik zaručených receptů na jídla z jednoho plechu. Mnohdy stačí zkombinovat jen maso a brambory, někdy přidat zeleninu či obiloviny, omáčku nebo pouze zalít vejcem a rázem máte sytý oběd, ze kterého se nají celá rodina.

Výhody zapečených jídel:

  • Jednoduchost: Příprava je většinou nenáročná, stačí jen nakrájet surovin, rozložit je na plech a dát péct do trouby. To šetří čas i úsilí při vaření.
  • Miminum špinavého nádobí i nepořádků v kuchyni: S použitím pouze jednoho plechu je po jídle mnohem snazší uklidit. Nemusíte mýt tolik nádobí a náčiní.
  • Kombinace chutí: Při společném pečení se jednotlivé chutě surovin spojí, což přispívá k bohatším a komplexnějším chutím jídla.
  • Variabilita: Možnosti jídel z jednoho plechu jsou téměř nekonečné. Můžete vytvářet různé kombinace surovin, koření a omáček. Vše podle libosti a stavu domácích zásob.
  • Ideální pro velké skupiny: Pokud chystáte hostinu nebo večeři s přáteli, jídla z jednoho pekáče jsou skvělou volbou, protože lze snadno připravit velké množství jídla najednou.
  • Úspora času a energie: Protože se jídlo i s přílohou připravují společně v troubě, šetříte tím energii a také čas. Během samotného pečení máte volné ruce a můžete se věnovat něčemu jínému.

Zapečené těstoviny a lasagne

Pro zapečené těstoviny (zejména šunkofleky) máme v Česku pochopení i lásku, a stejně tak to mají Italové s lasagnemi. Aby také ne, vždyť kombinace masa a těstovin je nesmírně chutná a přitom se dá připravit na tolik způsobů. My je zapékáme nejčastěji s vejci a slaninou, Italové dávají přednost rajčatové omáčce, bešamelu a sýru.

  • Zapečené těstoviny lze snadno připravit i v bezmasé verzi pouze se zeleninou, žampiony nebo směsí sýrů. Tyto variace jsou rychlejší a i levnější.

Zapečené brambory

Na francouzské brambory vsázely už i kuchařky ze školní jídelny a moc dobře věděly proč. Je to vynikající oběd z jednoho pekáče připravený raz dva. Dokonce i servírování jednotlivých porcí jim šlo od ruky. Stačilo naběračkou odkrojit úhledný čtvereček a přesunout na talíř. Až budete příště přemýšlet nad tím, co uvařit k obědu, když doma skoro nic není, vzpomeňte si zapečené brambory.

Pizza

Je známo, že pizza vznikla jako jídlo chudých v Neapoli a dnes je oblíbená pro svou všestrannost a jednoduchou přípravu po celém světě. Jako rychlé jídlo z plechu je pizza naprosto dokonalá. Na tenké těsto přidejte rajčatový základ, plátky mozarelly, šunky nebo tuňáka v konzervě, žampiony, nakrájenou cibulku, zkrátka vaše oblíbené suroviny, případně zbytky, které nabízí spíž a lednice. Rázem vytvoříte fantastické jídlo, plné chuti.

  • Pokud si na improvizaci příliš netroufáte, vyzkoušejte některý z našich osvědčených receptů na pizzu.  

Slané koláče

Francouzský quiche je skutečně rychlý recept do trouby a většinou ani není třeba pracně zpracovávat křehké těsto, bohatě postačí těsto listové z obchodu. Slaným koláčům sluší snad každá zeleninová či masová náplň, stejně tak houby, olivy nebo bylinky. Vše se zalévá rozmíchanými vejci se smetanou a bohatě sype sýrem.

  • Koláč je výborný jak čerstvý, tak studený druhý den. Proto se náramně hodí jako oběd v létě, kdy není příliš chuť na teplá vařená jídla.

Pečené kuře v troubě

Kuřecí maso má výhodu v tom, že oproti ostatním masům nevyžaduje tak dlouhou tepelnou úpravu, a proto se lépe hodí na rychlá pečená jídla. Ať už do pekáčku vložíte celé kuře, nebo ještě lépe naporcované, vždy máte jistotu chutného obědu. Společně s drůbeží lze do pekáčku přidat i brambory a péct společně. Pomalu pečené kuře je toho zářným důkazem.

Nákypy a slané žemlovky

Mezi rychlé obědy do trouby jednoznačně patří také nejrůznější nákypy a žemlovky. Na slano i na sladko, představují plnohodnotné jídlo, které přijde vhod především ve dnech, kdy nemáte velký hlad. Navíc do žemlovek spotřebujete starší pečivo, které byste jinak vyhodili. 

  • Klasická tvarohová žemlovka patří mezi české evergreeny a potěší také děti.
  • Ze slaných vyzkoušejte třeba žemlovku à la Benedikt, která je napočítaná rovnou na osm porcí. Takže zde skutečně nehrozí, že by vám po obědě stále kručelo v břiše.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč