Blesková musaka

Blesková musaka

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2925 kcal
Bílkoviny 167 g
Cukr 138 g
Tuky 176 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Příprava oblíbeného řeckého pokrmu vyžaduje čas, kterého se nám však ve všední dny často nedostává. Právě pro takové chvíle je tu naše verze, která si s originálem v chuti nezadá! 

Suroviny

brambory 4 ks
střední, typ B, oloupané
olivový olej 3 PL
+ na potření lilku
cibule červená 1 ks
na plátky
hovězí maso mleté 500 g
česnek 2 stroužek
drcené
1 ČL
koření na kebab lze nahradit adžikou / podobným kořením (viz Správné koření)
rajčatové pyré 500 g
passata
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
lilek 2 ks
střední, na plátky
zakysaná smetana 300 ml
lze nahradit 30% zakysanou smetanou
čedar 140 g
nahrubo
petrželka
na ozdobu

1 V osolené vodě uvařte celé brambory doměkka, trvá to asi 25–30 minut. Sceďte a nechte vychladnout.

2 Hrnec vraťte na oheň a na 2 lžících olivového oleje opékejte cibuli asi 4 minuty dosklovita. Přidejte mleté maso a opékejte zhruba 5 minut, vařečkou rozdrťte větší kousky. Přidejte česnek, koření a passatu. Přiveďte k varu, osolte, opepřete, vypněte a odložte.

3 Troubu předehřejte na 210°C. Rozpalte grilovací pánev, plátky lilku potřete lehce olejem a po částech opékejte 2–3 minuty po každé straně, až se objeví proužky od grilu.

4 Když brambory trochu zchladnou, nakrájejte je na silné plátky. Rozetřete 1 lžíci oleje na dno pekáčku a začněte vrstvit: nejdříve vrstvu brambor, pak lilku, osolte, opepřete, pak přidejte maso. Pokračujte do spotřebování přísad – končit byste měli lilkem. Potřete crème fraîche (zakysankou) a posypte sýrem. Zapékejte 15 minut, nebo až sýr zezlátne. Podávejte posypané petrželkou. 

SPRÁVNÉ KOŘENÍ

Koření laděné do orientální kuchyně koupíte ve specializovaných kořenářstvích (např. www.koreni.cz), ale i v běžné obchodní síti. Firma Avokádo dělá adžiku i směs na gyros-kebab, a kebab vyrábí i Kotányi. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit