Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Blesková musaka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 21
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2900 kcal
Bílkoviny 167 g
Sacharidy 138 g
Tuky 176 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Příprava oblíbeného řeckého pokrmu vyžaduje čas, kterého se nám však ve všední dny často nedostává. Právě pro takové chvíle je tu naše verze, která si s originálem v chuti nezadá! 

Suroviny

střední, typ B, oloupané
olivový olej 3 PL
+ na potření lilku
na plátky
česnek 2 stroužek
drcené
1 ČL
koření na kebab lze nahradit adžikou / podobným kořením (viz Správné koření)
rajčatová passata - pyré 500 g
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
lilek 2 ks
střední, na plátky
lze nahradit 30% zakysanou smetanou
čedar 140 g
nahrubo
petrželka
na ozdobu

Postup

1

V osolené vodě uvařte celé brambory doměkka, trvá to asi 25–30 minut. Sceďte a nechte vychladnout.

2

Hrnec vraťte na oheň a na 2 lžících olivového oleje opékejte cibuli asi 4 minuty dosklovita. Přidejte mleté maso a opékejte zhruba 5 minut, vařečkou rozdrťte větší kousky. Přidejte česnek, koření a passatu. Přiveďte k varu, osolte, opepřete, vypněte a odložte.

3

Troubu předehřejte na 210°C. Rozpalte grilovací pánev, plátky lilku potřete lehce olejem a po částech opékejte 2–3 minuty po každé straně, až se objeví proužky od grilu.

4

Když brambory trochu zchladnou, nakrájejte je na silné plátky. Rozetřete 1 lžíci oleje na dno pekáčku a začněte vrstvit: nejdříve vrstvu brambor, pak lilku, osolte, opepřete, pak přidejte maso. Pokračujte do spotřebování přísad – končit byste měli lilkem. Potřete crème fraîche (zakysankou) a posypte sýrem. Zapékejte 15 minut, nebo až sýr zezlátne. Podávejte posypané petrželkou. 

SPRÁVNÉ KOŘENÍ
Koření laděné do orientální kuchyně koupíte ve specializovaných kořenářstvích (např. www.koreni.cz), ale i v běžné obchodní síti. Firma Avokádo dělá adžiku i směs na gyros-kebab, a kebab vyrábí i Kotányi. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/8