Do zahraničí na hory se letos asi nevypravíme, ale nic nám nebrání uvařit si specialitu jako vystřiženou z bavorských Alp!
Suroviny
Postup
V hrnci na sádle opékejte zvolna 5 minut cibuli, pak přidejte pancettu a ještě chvíli opékejte. Vlijte víno a rozpusťte jím všechny přípečky. Nechte trochu odpařit, pak přidejte zelí, bobkový list a 2 hrnky vody. Osolte, opepřete a zvolna duste 60–90 minut doměkka.
Na bramborové čtverečky vařte asi 20 minut neoloupané brambory v osolené vodě. Slijte a ještě horké oloupejte a protlačte lisem na brambory nebo nastrouhejte. Přidejte žloutky, hrubou mouku, 1 lžičku soli a muškátový oříšek. Rychle zpracujte do těsta. Posypejte pracovní desku moukou a vyválejte na placku o tloušťce 5 mm. Čtverečky můžete vykrájet pomocí formičky nebo těsto nakrájejte rádýlkem či nožem na kosočtverce o velikosti 5–6 cm. Pracujte rychle, těsto má tendenci řídnout.
V rendlíku zahřejte přepuštěné máslo nebo sádlo a bramborové čtverečky smažte po dávkách 3–4 minuty dozlatova. Hotové odkládejte na talíř vyložený ubrouskem, aby se odsál přebytečný tuk. Podávejte s teplým zelím.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Pozdrav z hor: 15 receptů od pravých horalů(15 receptů )