Bramborové čtverečky se zelím

Bramborové čtverečky se zelím

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do hodiny Snadné PRo 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7111 kcal
Bílkoviny 102 g
Cukr 341 g
Tuky 565 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do zahraničí na hory se letos asi nevypravíme, ale nic nám nebrání uvařit si specialitu jako vystřiženou z bavorských Alp!

Suroviny

Na zelí
sádlo 3 PL
cibule 2 ks
nakrájená najemno
pancetta 80 g
na kostičky
víno bílé 240 ml
zelí bílé 1 kg
nastrouhané
bobkový list 1 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na bramborové čtverečky
brambory 500 g
varný typ C
sůl
žloutek 2 ks
mouka pšeničná hrubá 150 g
a další na posypání
muškátový oříšek špetka
máslo 500 g
přepuštěné, nebo sádlo na smažení

1 V hrnci na sádle opékejte zvolna 5 minut cibuli, pak přidejte pancettu a ještě chvíli opékejte. Vlijte víno a rozpusťte jím všechny přípečky. Nechte trochu odpařit, pak přidejte zelí, bobkový list a 2 hrnky vody. Osolte, opepřete a zvolna duste 60–90 minut doměkka.

Na bramborové čtverečky vařte asi 20 minut neoloupané brambory v osolené vodě. Slijte a ještě horké oloupejte a protlačte lisem na brambory nebo nastrouhejte. Přidejte žloutky, hrubou mouku, 1 lžičku soli a muškátový oříšek. Rychle zpracujte do těsta. Posypejte pracovní desku moukou a vyválejte na placku o tloušťce 5 mm. Čtverečky můžete vykrájet pomocí formičky nebo těsto nakrájejte rádýlkem či nožem na kosočtverce o velikosti 5–6 cm. Pracujte rychle, těsto má tendenci řídnout.

3 V rendlíku zahřejte přepuštěné máslo nebo sádlo a bramborové čtverečky smažte po dávkách 3–4 minuty dozlatova. Hotové odkládejte na talíř vyložený ubrouskem, aby se odsál přebytečný tuk. Podávejte s teplým zelím.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...
  • Tipy redakce

Zažijte party s lahůdkami od moře

Ne každý se letos vydává k moři, proto možná nastal čas přiblížit si Středomoří s pomocí typických chutí. Co takhle připravit si lahodné přímořské pokrmy u vás doma? Pojďme se společně podívat na jednoduché pokrmy, které vás během...

Obchod Apetit