Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bramborové čtverečky se zelím

Do zahraničí na hory se letos asi nevypravíme, ale nic nám nebrání uvařit si specialitu jako vystřiženou z bavorských Alp!

Vydání: 2020/2
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: PRo 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
+ vaření zelí
PT1M
Smažení 0:04 (1 dávka)
Zelenina

Ingredience

    NA ZELÍ

    • 3 lžíce sádla
    • 2 cibule, nakrájené najemno
    • 80 g pancetty, nakrájené na kostičky
    • 240 ml bílého vína
    • 1 kg hlávkového zelí, nakrouhaného
    • 1 bobkový list
    • sůl a čerstvě mletý pepř

    NA BRAMBOROVÉ ČTVEREČKY

    • 500 g brambor (varný typ C)
    • sůl
    • 2 žloutky
    • 150 g hrubé mouky + další na podsypání
    • špetka strouhaného muškátového oříšku
    • 500 g přepuštěného másla nebo sádla na smažení

Příprava jídla

1 V hrnci na sádle opékejte zvolna 5 minut cibuli, pak přidejte pancettu a ještě chvíli opékejte. Vlijte víno a rozpusťte jím všechny přípečky. Nechte trochu odpařit, pak přidejte zelí, bobkový list a 2 hrnky vody. Osolte, opepřete a zvolna duste 60–90 minut doměkka.

Na bramborové čtverečky vařte asi 20 minut neoloupané brambory v osolené vodě. Slijte a ještě horké oloupejte a protlačte lisem na brambory nebo nastrouhejte. Přidejte žloutky, hrubou mouku, 1 lžičku soli a muškátový oříšek. Rychle zpracujte do těsta. Posypejte pracovní desku moukou a vyválejte na placku o tloušťce 5 mm. Čtverečky můžete vykrájet pomocí formičky nebo těsto nakrájejte rádýlkem či nožem na kosočtverce o velikosti 5–6 cm. Pracujte rychle, těsto má tendenci řídnout.

3 V rendlíku zahřejte přepuštěné máslo nebo sádlo a bramborové čtverečky smažte po dávkách 3–4 minuty dozlatova. Hotové odkládejte na talíř vyložený ubrouskem, aby se odsál přebytečný tuk. Podávejte s teplým zelím.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hovězí vývar se špenátovými knedlíčky

Raclette s ovocem a ořechy

Pstruh s prosciuttem a bylinkovým máslem

Calimero

Přidat komentář