Bramborové čtverečky se zelím

Bramborové čtverečky se zelím
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bramborové čtverečky se zelím

5 / 5. Počet hodnocení: 7
Do hodiny Snadné PRo 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7121 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 342 g
Tuky 566 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do zahraničí na hory se letos asi nevypravíme, ale nic nám nebrání uvařit si specialitu jako vystřiženou z bavorských Alp!

Suroviny

Na zelí
sádlo 3 PL
cibule 2 ks
nakrájená najemno
pancetta 80 g
na kostičky
víno bílé 240 ml
zelí bílé 1 kg
nakrouhané
bobkový list 1 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na bramborové čtverečky
brambory 500 g
varný typ C
sůl
žloutek 2 ks
mouka pšeničná hrubá 150 g
+ další na podsypání
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný
máslo 500 g
přepuštěné, nebo sádlo na smažení

1 V hrnci na sádle opékejte zvolna 5 minut cibuli, pak přidejte pancettu a ještě chvíli opékejte. Vlijte víno a rozpusťte jím všechny přípečky. Nechte trochu odpařit, pak přidejte zelí, bobkový list a 2 hrnky vody. Osolte, opepřete a zvolna duste 60–90 minut doměkka.

Na bramborové čtverečky vařte asi 20 minut neoloupané brambory v osolené vodě. Slijte a ještě horké oloupejte a protlačte lisem na brambory nebo nastrouhejte. Přidejte žloutky, hrubou mouku, 1 lžičku soli a muškátový oříšek. Rychle zpracujte do těsta. Posypejte pracovní desku moukou a vyválejte na placku o tloušťce 5 mm. Čtverečky můžete vykrájet pomocí formičky nebo těsto nakrájejte rádýlkem či nožem na kosočtverce o velikosti 5–6 cm. Pracujte rychle, těsto má tendenci řídnout.

3 V rendlíku zahřejte přepuštěné máslo nebo sádlo a bramborové čtverečky smažte po dávkách 3–4 minuty dozlatova. Hotové odkládejte na talíř vyložený ubrouskem, aby se odsál přebytečný tuk. Podávejte s teplým zelím.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/2

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit