
Bramborové čtverečky se zelím
Do zahraničí na hory se letos asi nevypravíme, ale nic nám nebrání uvařit si specialitu jako vystřiženou z bavorských Alp!
Ingredience
- 3 lžíce sádla
- 2 cibule, nakrájené najemno
- 80 g pancetty, nakrájené na kostičky
- 240 ml bílého vína
- 1 kg hlávkového zelí, nakrouhaného
- 1 bobkový list
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 500 g brambor (varný typ C)
- sůl
- 2 žloutky
- 150 g hrubé mouky + další na podsypání
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 500 g přepuštěného másla nebo sádla na smažení
NA ZELÍ
NA BRAMBOROVÉ ČTVEREČKY
Příprava jídla
1 V hrnci na sádle opékejte zvolna 5 minut cibuli, pak přidejte pancettu a ještě chvíli opékejte. Vlijte víno a rozpusťte jím všechny přípečky. Nechte trochu odpařit, pak přidejte zelí, bobkový list a 2 hrnky vody. Osolte, opepřete a zvolna duste 60–90 minut doměkka.
2 Na bramborové čtverečky vařte asi 20 minut neoloupané brambory v osolené vodě. Slijte a ještě horké oloupejte a protlačte lisem na brambory nebo nastrouhejte. Přidejte žloutky, hrubou mouku, 1 lžičku soli a muškátový oříšek. Rychle zpracujte do těsta. Posypejte pracovní desku moukou a vyválejte na placku o tloušťce 5 mm. Čtverečky můžete vykrájet pomocí formičky nebo těsto nakrájejte rádýlkem či nožem na kosočtverce o velikosti 5–6 cm. Pracujte rychle, těsto má tendenci řídnout.
3 V rendlíku zahřejte přepuštěné máslo nebo sádlo a bramborové čtverečky smažte po dávkách 3–4 minuty dozlatova. Hotové odkládejte na talíř vyložený ubrouskem, aby se odsál přebytečný tuk. Podávejte s teplým zelím.
Přidat komentář