Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí vývar se špenátovými knedlíčky
Hovězí vývar se špenátovými knedlíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí vývar se špenátovými knedlíčky

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5771 kcal
Bílkoviny 441 g
Sacharidy 433 g
Tuky 215 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Silný hovězí vývar je přesně to, co potřebujete po náročném lyžování: do kapsy strčí všechny proteinové i iontové nápoje, přirozeně doplní minerály a vitaminy. A vydatné knedlíčky dodají potřebnou energii.

Suroviny

Na polévku
kosti 1,5 kg
hovězí kosti – žebra, oháňka, hrudí
mrkev 2 ks
celer ¼ ks
1/4 větší bulvy celeru nebo 1/2 menší
pórek 1 ks
petrželka 1 svazek
hladkolistá
celé kuličky
pepř celý ½ ČL
celé kuličky
jalovec 3 kuličky
sůl
Na knedlíčky
housky 5 ks
nejlépe kaiserky bez soli a kmínu, na drobné kostičky
mléko 120 ml
vlažné + navíc na případné rozředění
vejce 2 ks
rozšlehaná
sůl
pepř
čerstvě mletý
povolený a vymačkaný
najemno
česnek 2 stroužky
nadrobno nakrájený
petrželka 1 svazek
najemno nasekaná
gouda 80 g
nastrouhaná nebo ještě lépe horský poloměkký sýr Bergkäse, nastrouhaný
strouhanka 1 PL

Postup

1

Rozehřejte troubu na 250°C. Kosti na polévku dejte do pekáče a pečte 30 minut. Opečené kosti bez tuku vyjměte z pekáče, vložte do hrnce a zalijte 2 litry studené vody. Zeleninu překrájejte na větší kusy. Cibuli rozpulte a na řezné straně opečte nasucho dozlatova, pak na stejné pánvi nechte nasucho rozvonět koření. Uveďte vodu do varu, seberte pěnu a nečistoty. Pak plamen ztlumte, přidejte všechnu zeleninu a koření a táhněte pod bodem varu nejméně 3 hodiny. Čím déle budete vývar vařit, tím lépe. Pokud je to potřeba, dolijte další vodu. Hotový vývar podle chuti osolte a odložte.

2

Mezitím připravte knedlíčky. Kostičky pečiva dejte do mísy a zalijte mlékem a rozšlehaným vejcem, osolte a opepřete. Přikryjte a nechte 30 minut pečivo nasáknout. Ze špenátu vymačkejte co nejvíce vody. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte cibuli a opečte ji dosklovita. Přidejte česnek a vymačkaný špenát, 3 minuty společně na pánvi opékejte a pak přidejte k pečivu společně s nasekanou petrželkou, 50 g nastrouhaného sýra a 1 lžící strouhanky. Dobře prohněťte a z hmoty zformujte knedlíčky o velikosti golfového míčku. Knedlíčky by měly držet tvar – podle potřeby přidejte mléko nebo strouhanku. Do hrnce dejte vařit vodu, vložte pařák a do něj knedlíčky. Napařujte pod pokličkou zhruba 15 minut.

3

Před podáváním přiveďte vývar k varu, horký ho nalijte do talířů, přidejte čerstvě napařené knedlíčky, posypte je zbytkem sýra, aby se teplem lehce rozpustil, a ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Knedlíčky můžete obměňovat: na špekové vynechte špenát, ale osmažte 80 g tyrolského špeku na nakrájené cibulce a dále postupujte podle receptu, pro hezčí barvu můžete přidat nasekanou pažitku. Knedlíčky můžete podávat i jen tak bez vývaru, polité troškou rozpuštěného másla.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/2

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...