Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hovězí vývar se špenátovými knedlíčky

Hovězí vývar se špenátovými knedlíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí vývar se špenátovými knedlíčky

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5771 kcal
Bílkoviny 441 g
Sacharidy 433 g
Tuky 215 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Silný hovězí vývar je přesně to, co potřebujete po náročném lyžování: do kapsy strčí všechny proteinové i iontové nápoje, přirozeně doplní minerály a vitaminy. A vydatné knedlíčky dodají potřebnou energii.

Suroviny

Na polévku
kosti 1,5 kg
hovězí kosti – žebra, oháňka, hrudí
mrkev 2 ks
celer ¼ ks
1/4 větší bulvy celeru nebo 1/2 menší
pórek 1 ks
petrželka 1 svazek
hladkolistá
celé kuličky
pepř celý ½ ČL
celé kuličky
jalovec 3 kuličky
sůl
Na knedlíčky
housky 5 ks
nejlépe kaiserky bez soli a kmínu, na drobné kostičky
mléko 120 ml
vlažné + navíc na případné rozředění
vejce 2 ks
rozšlehaná
sůl
pepř
čerstvě mletý
povolený a vymačkaný
najemno
česnek 2 stroužky
nadrobno nakrájený
petrželka 1 svazek
najemno nasekaná
gouda 80 g
nastrouhaná nebo ještě lépe horský poloměkký sýr Bergkäse, nastrouhaný
strouhanka 1 PL

Postup

1

Rozehřejte troubu na 250°C. Kosti na polévku dejte do pekáče a pečte 30 minut. Opečené kosti bez tuku vyjměte z pekáče, vložte do hrnce a zalijte 2 litry studené vody. Zeleninu překrájejte na větší kusy. Cibuli rozpulte a na řezné straně opečte nasucho dozlatova, pak na stejné pánvi nechte nasucho rozvonět koření. Uveďte vodu do varu, seberte pěnu a nečistoty. Pak plamen ztlumte, přidejte všechnu zeleninu a koření a táhněte pod bodem varu nejméně 3 hodiny. Čím déle budete vývar vařit, tím lépe. Pokud je to potřeba, dolijte další vodu. Hotový vývar podle chuti osolte a odložte.

2

Mezitím připravte knedlíčky. Kostičky pečiva dejte do mísy a zalijte mlékem a rozšlehaným vejcem, osolte a opepřete. Přikryjte a nechte 30 minut pečivo nasáknout. Ze špenátu vymačkejte co nejvíce vody. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte cibuli a opečte ji dosklovita. Přidejte česnek a vymačkaný špenát, 3 minuty společně na pánvi opékejte a pak přidejte k pečivu společně s nasekanou petrželkou, 50 g nastrouhaného sýra a 1 lžící strouhanky. Dobře prohněťte a z hmoty zformujte knedlíčky o velikosti golfového míčku. Knedlíčky by měly držet tvar – podle potřeby přidejte mléko nebo strouhanku. Do hrnce dejte vařit vodu, vložte pařák a do něj knedlíčky. Napařujte pod pokličkou zhruba 15 minut.

3

Před podáváním přiveďte vývar k varu, horký ho nalijte do talířů, přidejte čerstvě napařené knedlíčky, posypte je zbytkem sýra, aby se teplem lehce rozpustil, a ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Knedlíčky můžete obměňovat: na špekové vynechte špenát, ale osmažte 80 g tyrolského špeku na nakrájené cibulce a dále postupujte podle receptu, pro hezčí barvu můžete přidat nasekanou pažitku. Knedlíčky můžete podávat i jen tak bez vývaru, polité troškou rozpuštěného másla.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/2

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč