Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hovězí vývar se špenátovými knedlíčky

Silný hovězí vývar je přesně to, co potřebujete po náročném lyžování: do kapsy strčí všechny proteinové i iontové nápoje, přirozeně doplní minerály a vitaminy. A vydatné knedlíčky dodají potřebnou energii.

Vydání: 2020/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
+ táhnutí vývaru
PT45M
Vaření 0:45
Polévka

Ingredience

    NA POLÉVKU

    • 1,5 kg hovězích kostí (žebra, oháňka, hrudí)
    • 2 mrkve
    • 1/4 větší bulvy celeru nebo 1/2 menší
    • 1 pórek
    • 1 cibule
    • malý svazek hladkolisté petržele
    • 1/2 lžičky kuliček nového koření
    • 1/2 lžičky kuliček černého pepře
    • 2 bobkové listy
    • 3 kuličky jalovce
    • sůl

    NA KNEDLÍČKY

    • 5 kaiserek bez soli a kmínu, nakrájených na drobné kostičky
    • 125 ml vlažného mléka + na případné rozředění
    • 2 vejce, rozšlehaná
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 200 g mraženého špenátu, povoleného a vymačkaného
    • 2 lžíce másla
    • 1 cibule, nakrájená najemno
    • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
    • malý svazek hladkolisté
    • petržele, lístky nasekané najemno
    • 80 g horského poloměkkého sýra Bergkäse (nebo goudy), nastrouhaného
    • 1 lžíce strouhanky

Příprava jídla

1 Rozehřejte troubu na 250°C. Kosti na polévku dejte do pekáče a pečte 30 minut. Opečené kosti bez tuku vyjměte z pekáče, vložte do hrnce a zalijte 2 litry studené vody. Zeleninu překrájejte na větší kusy. Cibuli rozpulte a na řezné straně opečte nasucho dozlatova, pak na stejné pánvi nechte nasucho rozvonět koření. Uveďte vodu do varu, seberte pěnu a nečistoty. Pak plamen ztlumte, přidejte všechnu zeleninu a koření a táhněte pod bodem varu nejméně 3 hodiny. Čím déle budete vývar vařit, tím lépe. Pokud je to potřeba, dolijte další vodu. Hotový vývar podle chuti osolte a odložte.

2 Mezitím připravte knedlíčky. Kostičky pečiva dejte do mísy a zalijte mlékem a rozšlehaným vejcem, osolte a opepřete. Přikryjte a nechte 30 minut pečivo nasáknout. Ze špenátu vymačkejte co nejvíce vody. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte cibuli a opečte ji dosklovita. Přidejte česnek a vymačkaný špenát, 3 minuty společně na pánvi opékejte a pak přidejte k pečivu společně s nasekanou petrželkou, 50 g nastrouhaného sýra a 1 lžící strouhanky. Dobře prohněťte a z hmoty zformujte knedlíčky o velikosti golfového míčku. Knedlíčky by měly držet tvar – podle potřeby přidejte mléko nebo strouhanku. Do hrnce dejte vařit vodu, vložte pařák a do něj knedlíčky. Napařujte pod pokličkou zhruba 15 minut.

Před podáváním přiveďte vývar k varu, horký ho nalijte do talířů, přidejte čerstvě napařené knedlíčky, posypte je zbytkem sýra, aby se teplem lehce rozpustil, a ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Knedlíčky můžete obměňovat: na špekové vynechte špenát, ale osmažte 80 g tyrolského špeku na nakrájené cibulce a dále postupujte podle receptu, pro hezčí barvu můžete přidat nasekanou pažitku. Knedlíčky můžete podávat i jen tak bez vývaru, polité troškou rozpuštěného másla.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bramborové čtverečky se zelím

Raclette s ovocem a ořechy

Pstruh s prosciuttem a bylinkovým máslem

Calimero

Přidat komentář