Hovězí vývar se špenátovými knedlíčky

Hovězí vývar se špenátovými knedlíčky

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3405 kcal
Bílkoviny 124 g
Cukr 439 g
Tuky 95 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Silný hovězí vývar je přesně to, co potřebujete po náročném lyžování: do kapsy strčí všechny proteinové i iontové nápoje, přirozeně doplní minerály a vitaminy. A vydatné knedlíčky dodají potřebnou energii.

Suroviny

Na polévku
hovězí morková kost 1.5 kg
hovězí kosti žebra, oháňka, hrudí
mrkev 2 ks
celer 0.25 ks
1/4 větší bulvy celeru nebo 1/2 menší
pórek 1 ks
cibule 1 ks
petrželka 1 svazek
nové koření 0.5 ČL
pepř celý 0.5 ČL
bobkový list 2 ks
jalovec 3 kuličky
sůl
Na knedlíčky
housky 5 ks
kaiserka bez knínu a soli, na drobné kostičky
mléko 120 ml
vlažné
vejce 2 ks
rozšlehaná
sůl
pepř
čerstvě mletý
špenát 200 g
mražený, povolený a vymačkaný
máslo 2 PL
cibule 1 ks
najemno
česnek 2 stroužky
nadrobno nasekaný
petrželka 1 svazek
najemno nasekaná
gouda 80 g
nastrouhaná
strouhanka 1 PL

1 Rozehřejte troubu na 250°C. Kosti na polévku dejte do pekáče a pečte 30 minut. Opečené kosti bez tuku vyjměte z pekáče, vložte do hrnce a zalijte 2 litry studené vody. Zeleninu překrájejte na větší kusy. Cibuli rozpulte a na řezné straně opečte nasucho dozlatova, pak na stejné pánvi nechte nasucho rozvonět koření. Uveďte vodu do varu, seberte pěnu a nečistoty. Pak plamen ztlumte, přidejte všechnu zeleninu a koření a táhněte pod bodem varu nejméně 3 hodiny. Čím déle budete vývar vařit, tím lépe. Pokud je to potřeba, dolijte další vodu. Hotový vývar podle chuti osolte a odložte.

2 Mezitím připravte knedlíčky. Kostičky pečiva dejte do mísy a zalijte mlékem a rozšlehaným vejcem, osolte a opepřete. Přikryjte a nechte 30 minut pečivo nasáknout. Ze špenátu vymačkejte co nejvíce vody. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte cibuli a opečte ji dosklovita. Přidejte česnek a vymačkaný špenát, 3 minuty společně na pánvi opékejte a pak přidejte k pečivu společně s nasekanou petrželkou, 50 g nastrouhaného sýra a 1 lžící strouhanky. Dobře prohněťte a z hmoty zformujte knedlíčky o velikosti golfového míčku. Knedlíčky by měly držet tvar – podle potřeby přidejte mléko nebo strouhanku. Do hrnce dejte vařit vodu, vložte pařák a do něj knedlíčky. Napařujte pod pokličkou zhruba 15 minut.

Před podáváním přiveďte vývar k varu, horký ho nalijte do talířů, přidejte čerstvě napařené knedlíčky, posypte je zbytkem sýra, aby se teplem lehce rozpustil, a ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Knedlíčky můžete obměňovat: na špekové vynechte špenát, ale osmažte 80 g tyrolského špeku na nakrájené cibulce a dále postupujte podle receptu, pro hezčí barvu můžete přidat nasekanou pažitku. Knedlíčky můžete podávat i jen tak bez vývaru, polité troškou rozpuštěného másla.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit