Dozlatova opečená příloha
Suroviny
brambory
1
kg
lojovité, varný typ A
krupice
300
g
lze nahradit hrubou moukou
sůl
pepř
čerstvě mletý
muškátový oříšek
vepřové sádlo
1
PL
Brambory uvařte ve slupce doměkka. Slijte, horké brambory oloupejte a nahrubo nastrouhejte nebo promačkejte šťouchadlem. Okořeňte, osolte a ještě za tepla vypracujte s krupicí do konzistence drobenky. Směs rozložte na plech a krátce, asi 5 minut, zapečte v troubě při 180 °C. Před podáváním drobce ještě opečte na vepřovém sádle na pánvi dozlatova.
NĚCO NAVÍC
- Na drobce z krupice musejí být brambory horké, aby se krupice spařila. Z hrubé mouky lze zpracovat i studené brambory. Množství mouky či krupice se řídí kvalitou brambor, přisypávejte ji proto postupně.
- Drobce podávejte s vepřovou pečínkou. Foto je pouze ilustrační.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nedělní oběd v českém duchu(5 receptů)