Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřová pečínka s liškami
Vepřová pečínka s liškami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřová pečínka s liškami

4.5/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2837 kcal
Bílkoviny 221 g
Sacharidy 84 g
Tuky 174 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S láskou k vaření

Suroviny

vepřové karé pečeně bez kosti
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
rozemleté na prach, (celkem asi 1 a 1/2 lžíce)
tymián 3 snítky
rozmarýn 1 snítka
česnek 4 stroužky
vývar hovězí 375 ml
sherry 125 ml
lišky 500 g
jarní cibulka 1 svazek
bílá část
máslo 1,5 PL

Postup

1

Troubu rozehřejte na 180 °C. Vepřové karé osolte a opepřete a sůl i pepř vetřete pořádně do masa.

2

Nechte nejméně hodinu odležet a pak maso opečte ze všech stran na olivovém oleji v pánvi vhodné do trouby nebo v pekáčku.

3

Maso vyjměte a celý kus potřete houbovým prachem.

4

Do pánve či pekáče přidejte celé neoloupané stroužky česneku a část bylinek. Vraťte zpět maso a přesuňte do trouby.

5

Pečte zhruba 45 minut, aby maso zůstalo ve středu růžové a šťavnaté. Je-li třeba, podlijte ho během pečení trochou vody či vývarem a přelévejte vypečenou šťávou.

6

Měkkou pečeni vyjměte z výpeku a uchovejte v teple, než dokončíte šťávu. Výpek zastříkněte sherry, po chvíli přilijte vývar a vařte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu.

7

Mezitím orestujte na polovině lžíce másla lišky společně s bílou částí cibulek. Šťávu přeceďte, vmíchejte do ní studené zbylé máslo a vložte opečené lišky s cibulkami. Maso nakrájejte na plátky a podávejte se šťávou, pečeným květákem a bramborovými drobci.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/8

Apetit magazín