Vepřová pečínka s liškami

Vepřová pečínka s liškami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 (4)
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 961 kcal
Bílkoviny 28 g
Sacharidy 80 g
Tuky 54 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S láskou k vaření

Související recepty

Suroviny

1 kg
vepřové karé pečeně bez kosti
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
sušené houby 1 hrst
rozemleté na prach, (celkem asi 1 a 1/2 lžíce)
tymián 3 snítky
rozmarýn 1 snítka
česnek 4 stroužek
vývar hovězí 375 ml
125 ml
suché sherry
lišky 500 g
očištěné
jarní cibulka 1 svazek
bílá část na plátky
máslo 1.5 PL

1 Troubu rozehřejte na 180 °C. Vepřové karé osolte a opepřete a sůl i pepř vetřete pořádně do masa. Nechte nejméně hodinu odležet a pak maso opečte ze všech stran na olivovém oleji v pánvi vhodné do trouby nebo v pekáčku. Maso vyjměte a celý kus potřete houbovým prachem. Do pánve či pekáče přidejte celé neoloupané stroužky česneku a část bylinek. Vraťte zpět maso a přesuňte do trouby. Pečte zhruba 45 minut, aby maso zůstalo ve středu růžové a šťavnaté. Je-li třeba, podlijte ho během pečení trochou vody či vývarem a přelévejte vypečenou šťávou.

Měkkou pečeni vyjměte z výpeku a uchovejte v teple, než dokončíte šťávu. Výpek zastříkněte sherry, po chvíli přilijte vývar a vařte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Mezitím orestujte na polovině lžíce másla lišky společně s bílou částí cibulek. Šťávu přeceďte, vmíchejte do ní studené zbylé máslo a vložte opečené lišky s cibulkami. Maso nakrájejte na plátky a podávejte se šťávou, pečeným květákem a bramborovými drobci.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/8

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit