Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Makové řezy s letními jablky a rybízem

Makové řezy s letními jablky a rybízem

4.5/5 Počet hodnocení: 15
Do hodiny Velmi snadné Na 1 plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2491 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 170 g
Tuky 205 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Úplně bez mouky!

Suroviny

vejce 5 ks
sůl 1 špetka
změklé
mák mletý 200 g
letní, oloupaná, zbavená jadřinců, na plátky
meruňkový džem
lze nahradit špendlíkovým, na potření

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky ušlehejte s mouč- kovým cukrem do nadýchané světlé pěny. V jiné míse ušlehejte bílky s krupicovým cukrem a špetkou soli do tuhého sněhu. Žloutkovou pěnu a sníh zlehka smíchejte a jemně do směsi zapracujte hodně změklé máslo (ne horké ani úplně tekuté!) a mák. Makovou hmotu rozetřete na menší plech vyložený pečicím papírem do rovnoměrné vrstvy vysoké asi 2–3 cm.

2

Na mák rozložte s odstupem měsíčky či plátky jablek. Plech přesuňte do trouby a pečte 25–30 minut. Zhruba 5 minut před dokončením pečení posypte rybízem.

3

Mezitím rozehřejte marmeládu a pro- pasírujte ji přes síto, aby byla hladká. Upečený horký koláč potřete marmeládou, nejlépe pomocí silikonové mašlovačky. Koláč nechte zchladnout a ještě ne úplně studený ho krájejte na řezy. Vlahý je totiž nejlepší.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/8

Komentáře

30.01.2022 21:10
Makový "dort"

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...