Úplně bez mouky!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky ušlehejte s mouč- kovým cukrem do nadýchané světlé pěny. V jiné míse ušlehejte bílky s krupicovým cukrem a špetkou soli do tuhého sněhu. Žloutkovou pěnu a sníh zlehka smíchejte a jemně do směsi zapracujte hodně změklé máslo (ne horké ani úplně tekuté!) a mák. Makovou hmotu rozetřete na menší plech vyložený pečicím papírem do rovnoměrné vrstvy vysoké asi 2–3 cm.
Na mák rozložte s odstupem měsíčky či plátky jablek. Plech přesuňte do trouby a pečte 25–30 minut. Zhruba 5 minut před dokončením pečení posypte rybízem.
Mezitím rozehřejte marmeládu a pro- pasírujte ji přes síto, aby byla hladká. Upečený horký koláč potřete marmeládou, nejlépe pomocí silikonové mašlovačky. Koláč nechte zchladnout a ještě ne úplně studený ho krájejte na řezy. Vlahý je totiž nejlepší.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nedělní oběd v českém duchu(5 receptů )
- 38 sladkých makových receptů(38 receptů )
- Z kynutého, křehkého i litého těsta – Jak na nejlepší makové koláče(12 receptů )
- Poklady z letní zahrádky: Nejlepší jednoduché buchty s ovocem(23 receptů )
- Co všechno se dá udělat z rybízu? Připravte si rybízový džem, kynutý koláč, rybízové víno i omáčku k masu či sýru(40 receptů )
- Amerika vs. Francie plus 30 dalších koláčů s jablky, které si zamilujete(30 receptů )
Komentáře