Makové řezy s letními jablky a rybízem

Makové řezy s letními jablky a rybízem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2377 kcal
Bílkoviny 100 g
Cukr 144 g
Tuky 205 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Úplně bez mouky!

Suroviny

vejce 5 ks
moučkový cukr 80 g
krupicový cukr 50 g
sůl 1 špetka
máslo 80 g
změklé
mák mletý 200 g
2 ks
letní jablko oloupaná, zbavená jadřinců, na plátky
červený rybíz
na ozdobu
meruňkový džem
lze nahradit špendlíkovou, na potření

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky ušlehejte s mouč- kovým cukrem do nadýchané světlé pěny. V jiné míse ušlehejte bílky s krupicovým cukrem a špetkou soli do tuhého sněhu. Žloutkovou pěnu a sníh zlehka smíchejte a jemně do směsi zapracujte hodně změklé máslo (ne horké ani úplně tekuté!) a mák. Makovou hmotu rozetřete na menší plech vyložený pečicím papírem do rovnoměrné vrstvy vysoké asi 2–3 cm.

2 Na mák rozložte s odstupem měsíčky či plátky jablek. Plech přesuňte do trouby a pečte 25–30 minut. Zhruba 5 minut před dokončením pečení posypte rybízem.

Mezitím rozehřejte marmeládu a pro- pasírujte ji přes síto, aby byla hladká. Upečený horký koláč potřete marmeládou, nejlépe pomocí silikonové mašlovačky. Koláč nechte zchladnout a ještě ne úplně studený ho krájejte na řezy. Vlahý je totiž nejlepší. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit