Úplně bez mouky!
1 Troubu předehřejte na 180 °C. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky ušlehejte s mouč- kovým cukrem do nadýchané světlé pěny. V jiné míse ušlehejte bílky s krupicovým cukrem a špetkou soli do tuhého sněhu. Žloutkovou pěnu a sníh zlehka smíchejte a jemně do směsi zapracujte hodně změklé máslo (ne horké ani úplně tekuté!) a mák. Makovou hmotu rozetřete na menší plech vyložený pečicím papírem do rovnoměrné vrstvy vysoké asi 2–3 cm.
2 Na mák rozložte s odstupem měsíčky či plátky jablek. Plech přesuňte do trouby a pečte 25–30 minut. Zhruba 5 minut před dokončením pečení posypte rybízem.
3 Mezitím rozehřejte marmeládu a pro- pasírujte ji přes síto, aby byla hladká. Upečený horký koláč potřete marmeládou, nejlépe pomocí silikonové mašlovačky. Koláč nechte zchladnout a ještě ne úplně studený ho krájejte na řezy. Vlahý je totiž nejlepší.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nedělní oběd v českém duchu(5 receptů)
- Amerika vs. Francie plus 30 dalších koláčů s jablky, které si zamilujete(30 receptů)
- 16x jednoduché ovocné koláče a buchty(16 receptů)
- 22 sladkých makových receptů(22 receptů)
- Z kynutého, křehkého i litého těsta – Jak na nejlepší makové koláče(12 receptů)
Komentáře
Simona Dunová
30.01.2022 21:10
Makový "dort"