Brambory Anna jsou klasický francouzský recept, kdy se brambory krájejí na tenké plátky a úhledně vyskládané se smaží a následně pečou ve spoustě másla. Už se vám sbíhají sliny?
Suroviny
Postup
Brambory nakrájejte na 2–3mm silné plátky (nejlépe to půjde na mandolíně). Propláchněte je studenou vodou, aby se zbavily škrobu. Osušte je na papírové utěrce.
V pánvi vhodné do trouby rozehřejte máslo, dvě třetiny slijte do misky. Do horké pánve vyskládejte ozdobně vrstvu brambor, potřete máslem z misky, osolte a pokračujte další vrstvou, takto postupujte do spotřebování brambor. Měli byste mít 4, maximálně 6 vrstev.
Pánev vraťte na plotnu a na středním až vyšším plameni brambory opékejte 5–10 minut, aby odspodu začaly zlátnout. Poté je zakryjte aluminiovou fólií a dejte do trouby vyhřáté na 200°C. Pečte 20 minut, poté odkryjte a pečte ještě 15–20 minut. Vyklopte a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Brambory během pečení na pánvi zatižte, pomůže to opékání dokřupava. Můžete je i opepřit, přidat tymián, prosypat je strouhaným parmazánem... Jakmile je ochutnáte v základní variantě, pusťte se do chuťových experimentů.
BRAMBORY JAKO PŘÍLOHA
- Brambory jsou jednou z nejuniverzálnějších příloh, můžete je totiž připravit na 1000+1 způsob.
- Nejtypičtější jsou brambory vařené či šťouchané a bramborová kaše, noblesnější jsou fondánové brambory či smetanové. Opravdu vyšší dívčí jsou pak suflé brambory: krájejí se na plátky, které se při smažení nafouknou.
- Mezi další oblíbené přílohy patří hranolky, americké brambory, rozmáčknuté brambory, podávají se však i švýcarské rösti nebo bramboráčky.