Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Brambory Anna
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Do 75 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2453 kcal
Bílkoviny 30 g
Sacharidy 285 g
Tuky 124 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Brambory Anna jsou klasický francouzský recept, kdy se brambory krájejí na tenké plátky a úhledně vyskládané se smaží a následně pečou ve spoustě másla. Už se vám sbíhají sliny?

Suroviny

brambory 1,5 kg
oloupané, varný typ A nebo B
ghí 125 g
sůl

Postup

1

Brambory nakrájejte na 2–3mm silné plátky (nejlépe to půjde na mandolíně). Propláchněte je studenou vodou, aby se zbavily škrobu. Osušte je na papírové utěrce.

2

V pánvi vhodné do trouby rozehřejte máslo, dvě třetiny slijte do misky. Do horké pánve vyskládejte ozdobně vrstvu brambor, potřete máslem z misky, osolte a pokračujte další vrstvou, takto postupujte do spotřebování brambor. Měli byste mít 4, maximálně 6 vrstev.

3

Pánev vraťte na plotnu a na středním až vyšším plameni brambory opékejte 5–10 minut, aby odspodu začaly zlátnout. Poté je zakryjte aluminiovou fólií a dejte do trouby vyhřáté na 200°C. Pečte 20 minut, poté odkryjte a pečte ještě 15–20 minut. Vyklopte a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Brambory během pečení na pánvi zatižte, pomůže to opékání dokřupava. Můžete je i opepřit, přidat tymián, prosypat je strouhaným parmazánem... Jakmile je ochutnáte v základní variantě, pusťte se do chuťových experimentů.

BRAMBORY JAKO PŘÍLOHA

  • Brambory jsou jednou z nejuniverzálnějších příloh, můžete je totiž připravit na 1000+1 způsob.
  • Nejtypičtější jsou brambory vařené či šťouchané a bramborová kaše, noblesnější jsou fondánové brambory či smetanové. Opravdu vyšší dívčí jsou pak suflé brambory: krájejí se na plátky, které se při smažení nafouknou.
  • Mezi další oblíbené přílohy patří hranolky, americké brambory, rozmáčknuté brambory, podávají se však i švýcarské rösti nebo bramboráčky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín