Přílohy z brambor
Jen málo surovin je tak všestranných jako brambory. Stejně tak přílohy z brambor se dají připravit na desítky způsobů. V Apetitu jsme je pro vás dali dohromady, můžete tak vybírat z desítek receptů. Ať už vás přepadne chuť na bramborový salát, zapečené brambory, křupavé smažené brambůrky, hranolky či krokety nebo se vám sbíhají sliny nad jemností bramborové kaše, u nás se doozvíte, jak na přílohy z brambor či bramborového těsta.
...Vařené brambory, tak obyčejné, tak dobré!
Z kilogramu brambor připravíte spoustu skvělých jídel – sladkých i slaných. Na saláty, na loupačku nebo k zapečení se hodí varný typ A (lojovité) a B (univerzální). Do kaší a těst jsou nejlepší brambory varného typu C, bez problémů lze ale použít i varný typ B.
- Rodiče malých dětí jistě ocení recepty na bramborové pyré nebo dětmi milovanou bramborovou kaši.
- Když vám bramborová kaše naopak zbyde, můžete ji dál využít – například k přípravě kroket.
- Nejvíc vitamínů se v bramborách zachová, pokud se vaří ve slupce, skvělé jsou proto třeba brambory na loupačku. Čím menší kousky oloupaných brambor se vaří, tím víc vitamínů se vyplaví do vody.
- Můžete si vybrat z mnoha receptů na vánoční bramborový salát, jako perfektní příloha však poslouží bramborový salát i v létě nebo celoročně. Vedle svěžího bramborového salátu s avokádem zkuste připravit i teplý bramborový salát s petrželkou nebo brambůrky s pancettou a rozmarýnem.
- Pokud máte raději křupavé brambory z trouby, můžete se těšit na brambory zapečené se slaninou, špenátem a bešamelem nebo lososem.
Vařené brambory jako základ do těsta
Brambory jsou skvělou surovinou do bramborového těsta. Potřebovat budete brambory vařené ve slupce, nejlépe varného typu C.
- Hodit se bude na přípravu bramborových knedlíků a noků, najdete u nás i základní recept na italské bramborové gnocchi.
- Připravíte z něj bramborové šišky se strouhankou nebo šišky s mákem
- Bramborové těsto využiejte také na tradiční lokše, tenké bramborové placky.
Bramborové těsto ze syrových brambor
Syrové strouhané brambory mají v těste jiné vlastnosti, což však nic nemění na jejich použitelnosti.
- Bramboráky, bramboráčky, křapáče nebo cmunda patří mezi české klasiky, oblíbené přílohy i hlavní chody.
- Bramborák na plech si s naším receptem jej připravíte v troubě a dopadne vám tak práce se smažením.
- Kdo by nemiloval chlupaté knedlíky s cibulkou?
- Co do popularity zdatně sekundují chlupatým knedlíkům oblíbené slovenské halušky.
- Oblíbenou švýcarskou přílohovou klasikou jsou bramborové rösti.
Celý popis