Smetanově jemná příloha k masu s křupavou krustičkou. Gratinované brambory ve větším množství hravě zastanou i roli hlavního chodu.
Suroviny
brambory
600
g
varný typ A nebo AB, nejlépe odrůda Desiree nebo jiné lojovité
máslo
20
g
rozpuštěné
smetana ke šlehání
125
ml
mléko
125
ml
muškátový oříšek
¼
ČL
strouhaný
cibule
1
ks
středně velká, oloupaná, na tenká půlkolečka
česnek
2
stroužky
prolisované
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
Postup
1
Zahřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.
2
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
3
Zapékací nádobu o litrovém objemu vymažte máslem.
4
Smetanu, mléko a ¼ lžičky muškátového oříšku vložte do rendlíku, na středním ohni přiveďte k varu a ihned stáhněte z plamene.
5
Plátky brambor, cibuli, česnek, sůl a pepř navrstvěte do vymazané zapékací nádoby. Navrchu by při tom měla být vrstva brambor. Rovnoměrně zalijte horkou smetanovou směsí.
6
Dejte do předehřáté trouby a pečte tři čtvrtě hodiny, aby brambory změkly.