Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Gratinované brambory
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 201
Do 75 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1193 kcal
Bílkoviny 20 g
Sacharidy 136 g
Tuky 62 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Gratinované brambory představují luxusní přílohu, ale ve větším množství zastanou také roli hlavního jídla. Jejich křupavá krusta je velkým lákadlem ať už v této vegetariánské verzi, nebo pokud se do směsi rozhodnete přidat kousky kuřecího či vepřového masa. Sluší jim také brokolice, hrášek nebo kukuřice.

Suroviny

varný typ A nebo AB, nejlépe odrůda Desiree nebo jiné lojovité
rozpuštěné
nebo 12% smetany
mléko 125 ml
strouhaný
středně velká, oloupaná, na tenká půlkolečka
česnek 2 stroužky
prolisované
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Zahřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.

2

Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.

3

Zapékací nádobu o litrovém objemu vymažte máslem.

4

Smetanu, mléko a ¼ lžičky muškátového oříšku vložte do rendlíku, na středním ohni přiveďte k varu a ihned stáhněte z plamene.

5

Plátky brambor, cibuli, česnek, sůl a pepř navrstvěte do vymazané zapékací nádoby. Navrchu by při tom měla být vrstva brambor. Rovnoměrně zalijte horkou smetanovou směsí.

6

Dejte do předehřáté trouby a pečte tři čtvrtě hodiny, aby brambory změkly.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/2

Apetit magazín