Gratinované brambory

Gratinované brambory

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 (151)
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1193 kcal
Bílkoviny 20 g
Sacharidy 136 g
Tuky 62 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Smetanově jemná příloha k masu s křupavou krustičkou. Ve větším množství hravě zastane roli hlavního chodu.

Suroviny

brambory 600 g
varný typ A nebo AB, nejlépe odrůda Desiree nebo jiné lojovité
máslo 20 g
rozpuštěné
smetana ke šlehání 125 ml
mléko 125 ml
muškátový oříšek 0.25 ČL
strouhaný
cibule 1 ks
středně velká, oloupaná, na tenká půlkolečka
česnek 2 stroužky
prolisované
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Zahřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.

2

Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.

3

Zapékací nádobu o litrovém objemu vymažte máslem.

4

Smetanu, mléko a ¼ lžičky muškátového oříšku vložte do rendlíku, na středním ohni přiveďte k varu a ihned stáhněte z plamene.

5

Plátky brambor, cibuli, česnek, sůl a pepř navrstvěte do vymazané zapékací nádoby. Navrchu by při tom měla být vrstva brambor. Rovnoměrně zalijte horkou smetanovou směsí.

6

Dejte do předehřáté trouby a pečte tři čtvrtě hodiny, aby brambory změkly.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/2

Apetit magazín

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...
Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?
  • Novinky a zajímavosti

Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?

Zatímco větrník si nedovedeme představit bez karamelového krému a polevy, dezertu Paris Brest nesmí chybět oříškový mousseline. Přestože se komponenty liší chuťově i přípravou, mají tyto dezerty společného jmenovatele. Je jím korpus ve...
Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...

Obchod Apetit