Příloha, kterou si prostě zamilujete. Smetana dodá bramborám neuvěřitelnou jemnost a krémovitost, tyhle gratinované brambory s tymiánem nikdy nezbudou! A pokud přeci jen, dejte si je jako rychlou a bezmasou večeři.
Suroviny
máslo
30
g
česnek
2
stroužky
prolisovaný
sůl mořská
1
ČL
brambory
3,5
kg
varný typ B, oloupané a nakrájené na tenké plátky
tymián
6
snítek
smetana ke šlehání
250
ml
vývar kuřecí
375
ml
Postup
1
Troubu předehřejte na 200 °C.
2
Máslo, česnek a sůl rozprostřete do zapékací mísy o rozměrech zhruba 9 × 28 centimetrů.
3
Brambory spolu s tymiánem vyskládejte do mísy. Smetanu smíchejte s kuřecím vývarem a lehce zahřejte – ale nevařte, a směs pak přelijte přes brambory.
4
Zapékací mísu dejte na plech na pečení a pečte 50 minut nebo dokud nejsou brambory měkké a povrch nezezlátne.
Před servírováním nechte alespoň 5 minut odpočívat.