Gratinované brambory s tymiánem

Gratinované brambory s tymiánem

4.3 / 5. Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné Pro 8-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4378 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 715 g
Tuky 111 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Příloha, kterou si prostě zamilujete. Smetana dodá bramborám neuvěřitelnou jemnost a krémovitost, tyhle brambory nikdy nezbydou!

Suroviny

máslo 30 g
česnek 2 stroužky
prolisovaný
sůl mořská 1 ČL
brambory 3.5 kg
varný typ B, oloupané a nakrájené na tenké plátky
tymián 6 snítek
smetana ke šlehání 250 ml
vývar kuřecí 375 ml

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C.

2

Máslo, česnek a sůl rozprostřete do zapékací mísy o rozměrech zhruba 9 × 28 centimetrů.

3

Brambory spolu s tymiánem vyskládejte do mísy. Smetanu smíchejte s kuřecím vývarem a lehce zahřejte – ale nevařte, a směs pak přelijte přes brambory.

4

Zapékací mísu dejte na plech na pečení a pečte 50 minut nebo dokud nejsou brambory měkké a povrch nezezlátne.

Před servírováním nechte alespoň 5 minut odpočívat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit